Çağımızın Veremi: Procrastination
İnsan ırkının dünya üzerinde var olduğu her çağda, onu kovalayan bir hastalık mutlaka vardır. Bu hastalıklar kimi zaman psikolojik, kimi zaman da fizyolojiktir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasına çevre faktörünün ve yaşadığımız dönemin etkileri ise tartışılamazdır. İnsanlık kimi zaman veremden kırılmış, kimi zaman kitleleri terapilere sürükleyen depresyonla uğraşmıştır. Günümüzde de hala pek çok hastalıkla boğuşmaktadır. Daha önce de söylediğimiz gibi bunlar her zaman fizyolojik hastalıklar değildir, psikolojik rahatsızlıklardır da.
Psikolojik rahatsızlıklar da en az diğerleri kadar insanın hayatını ve gündelik yaşamını etkilemektedir. Öyle ki bazı durumlarda hasta olduğumuzun farkında olmadan, hastalığımızın olumsuz etkilerini hayatımızda görür ama bu etkilerin kaynağını bilemediğimiz için sorunlarımızı çözmekte zorlanırız. Tespit edilemeyen bu hastalıkların başında da Procrastination gelmektedir.
Peki, Nedir Procrastination?
Procrastination, en basit ifade ile erteleme hastalığıdır. Bu hastalığa sahip olanlar, çoğunlukla bunun psikolojik bir rahatsızlık olduğundan haberdar değillerdir. Yapmaları gereken bir iş olduğunda, omuzlarına sorumluluk yüklendiğinde, ödev yetiştirmeleri gerektiğinde bu insanlar görevlerini yerine getirme tarihlerini erteleyebildikleri kadar ertelerler. Ellerinde değerlendirebilecekleri zaman olmasına rağmen bu söz konusu zamanı başka şeyler yaparak geçirmeyi tercih ederler.
Önerilen İçerik: Davranışlarınızı Başkaları Yönlendiriyor Olabilir: Manipülasyon Nedir?
Eğer bir deadlineları (son teslim tarihleri) varsa, işi bu tarihe mümkün olduğunca yakın bir zamanda yapmaya başlarlar. Onlar için harekete geçmek zordur. Bu kendilerine güvenmediklerinden veya fizyolojik olarak aksiyona müsait olmadıklarından değildir, işe başlamak zordur. İşe başlamayı işi yapmaktan daha büyük bir adım olarak görürler.
Tembellik Mi, Hastalık Mı?
Sanıldığının aksine, erteleme hastalığına sahip olan insanlar tembel veya sorumsuz değildir. Bu insanların ertelemek ile alakalı en önemli motivasyonları kendilerini işe başlamaya hazır hissetmemeleridir. Bunun kaynağı ise işi en iyi şekilde yapmak istemeleridir. İşi iyi bir şekilde yapamama tedirginliği, başlamaya engel olur. Bu sebeple her işlerini son dakikada yaparlar. Bunun sebebi kendilerini “zamanım daha çok olsaydı, daha iyi bir iş ortaya koyardım” diye avutabilecek olmalarıdır. Erteleme eğilimi kesinlikle tembellik veya sorumsuzluk kaynaklı değildir. Bu bir psikolojik rahatsızlıktır ve sistematik bir şekilde üzerine gidilerek tedavi edilmesi şarttır.
Erteleme Hastalığını Nasıl Aşarız?
Bunun için ilk adım her tür rahatsızlıkta olduğu gibi hastalığı kabul etmektir. Erteleme dürtüsünün tedavi edilebileceğine inanmak ise ikinci adımdır. Bu adımdan sonra ilk olarak kendinize uyabileceğiniz bir teknik seçmeniz gerekir. Aynı fiziksel bir hastalığın tedavi edilmesi gibi, erteleme hastalığından da kurtulmanın zaman alacağını ve düzenli çaba gerektirdiğini de unutmamak gerekir.
Erteleme Hastalığının Düşmanı: Pomodoro Tekniği
Bu teknik daha verimli çalışmak, zamanı daha iyi kullanmak ve en önemlisi Procrastination halinden çıkmak için geliştirilmiş bir tekniktir. Zamanı bölerek kullanmayı ve böylece ruh halini stabil tutmayı amaçlar.
Pomodoro tekniğinin ilk adımı, zamanı ayarlamaktır. Bu ayarlamaya göre 25 dakika çalışmanız (ders çalışmak, iş yapmak, kitap okumak, yani her neyi yapmakta zorlanıyorsanız onu yapmak) ve 5 dakika yaptığınız şeyden tamamen uzaklaşmanız gerekir. Çalıştığınız ve mola verdiğiniz bu 30 dakikalık maratona “bir pomodoro” adı verilir. Toplamda dört “pomodoro” yaptığınızda, yani 2 saat çalıştığınızda ise 20-30 dakikalık bir mola verirsiniz. Mola bitiminde ise yeniden “pomodoro” yapmaya başlarsınız. Toplamda 8-16 arasında “pomodoro” yaptığınız bir gün, sizin için ve yapılacak görev adına başarılı bir gün sayılır.
Önerilen İçerik: Paylaşmadan Duramama Hastalığı: Bilinmeyen Aksiyonun Değersizliği Nedir?
Fakat tekniği uygularken uyulması gereken önemli kurallar vardır. Bunlardan ilki, bir pomodoro içinde yer alan 25 dakikalık çalışma süresince asla dikkatinizi dağıtmamaktır. Her ne sizi odaklanmaktan uzaklaştırıyorsa onu ortadan kaldırmanız gerekir. Telefon, bilgisayar ve benzeri elektronik aletleri kapatmak ve dikkatinizi çeken şeylerden uzaklaşmak ilk adımdır. İkinci olarak ise pomodoronun mola verdiğiniz 5 dakikasında, 25 dakikalık çalışma sırasında her ne yapıyorsanız onunla ilgili hiçbir şey yapmamak ve düşünmemektir.
Pomodoro Tekniğine Destek Olacak Ufak Tavsiyeler
- Görev listesi ve iş planı hazırlayın. Bu plan üzerinden yaptığınız işleri adım adım işaretleyin. Bitirdiğiniz işleri yazılı bir ortamda görmek, tatmin duygusunu pekiştireceğinden motivasyonunuza ciddi katkı sağlayacaktır.
- Kendinizi yormayın, kendinizden potansiyelinizden fazlasını beklemeyin.
- Büyük işler yapmayı hedefliyorsanız, ufak ufak başlayın. Koşmaya karar verdiğiniz ilk gün olimpiyata katılamazsınız.
- Kendinizi dinlendirin. Kendinize mutlaka boş zamanlar ayırın. Hayatınız görevleri tamamlamaya çalışmaktan ibaret olmasın. Unutmayın siz oyun karakteri değil, insansınız.
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: