İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

İş görüşmeleri, mülakatlar düşündüğünüzde bile ellerinizin terlemesine, başınızın ağrımasına neden oluyordur. Bunun için endişelenmenize gerek yok. Neredeyse herkes aynı hislerle başa çıkmaya çalışıyor.  Şimdi ilk etapta rahatlamak için derin bir nefes alın ve ilk ipuçlarımıza bir göz atın!

İş Görüşmesine Gitmeden Önce İyi Hazırlanmak Önemli

İlk yapmanız gereken görüşmenize hazırlanmanız için yeterli zamanı edinmek olacaktır. Son başvuru tarihine iki gün kalmış işlere başvurmak sizin yeterli hazırlanmanıza kesinlikle kâfi gelmeyecektir. Ayrıca iyi hazırlanmış olduğunuz görüşmelerde daha rahat olacağınız, heyecanınız daha az olacağı için de başarı şansınız da yüksek olacaktır.

İş Görüşmesi Yapacağınız Şirket Hakkında Bilgi Sahibi Olun

İş görüşmelerinde belki de en önemli detay görüşmeye gideceğiniz şirket hakkında bilgi sahibi olmaktır. Çalışmak istediğiniz şirketi tanıyor olmak, pozisyonuz hakkında önceden bilgi sahibi olmak görüştüğünüz kişiye bu işi gerçekten istediğinize dair mesaj verecektir.

İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

Tabi şu da var ki: Hayalinizdeki işin görüşmesi veya mülakatı için ne kadar hazırlanmış olursanız olun, her zaman zor ve beklemediğiniz sorularla karşılaşma ihtimaliniz mevcuttur. Bu yüzden, siz hayallerinizdeki işin görüşmeleri sırasında soğuk terler dökmeyin diye sorulma ihtimali olan zor soruları derledik ve işi almak için önerilen cevapları da sizin için verdik. Böylece mülakata giderken eliniz ayağınız birbirine dolanmayacak ve rahat bir görüşme gerçekleştirebileceksiniz.

Görüşme ve mülakatlarda öyle sorular vardır ki hangi sektör hangi pozisyon olduğu fark etmeksizin her zaman aynıdırlar. Gelin bu sorulara ve cevapların ne kadar önemli olduğuna bir göz atalım!

En Terletici İş Görüşmesi Soruları ve Vermeniz Gereken Cevaplar

1) Neden burada çalışmak istiyorsunuz?

Bu soru genellikle görüşmeye hazırlık gelip gelmediğiniz kontrol edilmek için sorulan bir sorudur. Sektör ve şirket hakkında bilgi edinmek tam olarak bu soruda önem arz etmektedir. Eğer sağlıklı bir araştırma yapmışsanız, konu hakkında donanımlıysanız rahat olabilirsiniz. Deneyimlerinizden ve iş için önem arz eden özellikleriniz hakkında anlatmak istediğiniz her şeyi anlatabileceğiniz güzel bir soru almışsınızdır.

2) Sizi neden işe alalım?

İlk kulağa dolduğunda insanı en çok geren sorulardan biridir. Direkt beyninizde ‘’Hakikaten ya, beni neden alsınlar?’’ sorusu yankılanır ve soğuk terler ensede hissedilmeye başlanır. Fakat bu soru kendinizi tanıtmak için harika bir fırsat! Özelliklerinizi, güçlü yönlerinizi, bu işte yapabileceklerinizi, kazandırabileceklerinizi ortaya koyabileceğiniz andasınız. Dikkat edin ve bu soruya genel cevaplar vermeyin. Bütün iş görüşmelerinde herkes dürüst, iş disipline sahip ve çok çalışan olduğunu söyler. Siz ise size ait daha kişisel özelliklerinize vurgu yapmalı, hatta örneklendirerek ortaya koymalısınız.

İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

3) Son işinizden neden ayrıldınız?

Eğer son işinizden kötü bir şekilde ayrıldıysanız bu konuda dikkatli konuşmanızda yarar var. Olabildiği kadar politik cevap vermeye çalışın. Eski işinizin kötü yanlarından bahsettiğiniz kadar olumlu yönlerinden de bahsetmeyi ihmal etmeyin. Eğer eski çalıştığınız iş yeri hakkında devamlı kötü konuşursanız veya şikâyet ederseniz, bu konuşmalarınız karşı tarafa hakkınızda çok da iyi düşündürmeyecektir.

4) En zayıf yönünüz nedir?

Bu soruya verebileceğiniz en güzel cevap, zayıflıklarınız konusunda dürüst olmanızdan geçmektedir. Zayıflığınızdan bahsederken aynı zamanda bu zayıflıkları hayatınızda ve işinizde nasıl avantaja çevirdiğinizden bahsetmelisiniz. Mesela, eğer bu zayıflıklarından dolayı eski çalıştığınız erde problemler yaşadıysanız, bu olumsuzları kendinizi motive etmek için ne gibi adımlar atmanızı sağladıklarından bahsedin.  Bu sayede kendinizi tanıdığınızı ve kendinizi daima geliştirmek adına çaba gösterdiğinizi göstermiş olacaksınız. Bu soruya vermemeniz gereken tek cevap ise ‘’Zayıf bir yönüm yok.’’ demek olacaktır.

İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

5) Gurur duyduğunuz en büyük başarınız nedir?

Bu soruya başarılı bir cevap verebilmeniz için talip olduğunuz pozisyona en yakın başarınızı seçmelisiniz. Hayatınızdaki en büyük başarınız lisedeki futbol takımınızın ilçe birinci olmasıysa onu seçmek yerine daha az başarı olarak görülebilecek ama pozisyonunuza daha uygun sayılan bir başarınızı seçin. Spesifik olarak pozisyona uygun bir başarınızı seçemiyorsanız da şirketin aradığı özellikleri düşünün ve şirketin beklentilerini karşılayabileceğinizi gösterebileceğiniz bir örnek verin.

6) Karşılaştığınız zor bir durumu ve problemi nasıl çözdüğünüzü anlatır mısınız?

Sanıyorum ki bu soruya bir karşılık bulmak zor olacaktır. Özellikle yeni mezunsanız ve çok fazla iş deneyimi edinmemişseniz buna verebileceğiniz bir cevap olmayacaktır. Bu yüzden bu soruyu sadece iş hayatı olarak değil de daha geniş ele alabilirsiniz. Bu bir okul projesi olabilir ya da okul dışında yaptığınız gönüllü işler ya da okul kulübünde yaptıklarınız olabilir. Bu şekilde görüşmeciler, konu her ne olursa olsun sizin çözüm üretebilen, eleştirel bir şekilde düşünebilen biri olduğunuzu görmüş olurlar.

İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

7) Düşündüğünüz maaş nedir?

Bu soru özellikle iş deneyimi olmayan, sektörde ilk tecrübesi olacak olanlar için çok zor bir soru olacaktır. Bu durumun altından kolaylıkla kalmak istiyorsanız yapmanız gereken iş görüşmesine gitmeden önce, sektörle ilgili araştırma yapmak ve bu işten ne kadar para alınabileceğini ve ortalamanın ne kadar olduğuna bakmaktır. Eğer ilk tecrübenizse bu ortalamanın bir tık altını söylemektedir. Ancak iş teklifi almadan, olumlu geçtiğine emin olmadan önce kesinlikle maaş konusunu konuşmaktan uzak durun ve tabi ki bu konuşmayı kesinlikle siz başlatmayın.

Görüşmeciler bu soru sorduğu zaman da, iş konusunda anlaştığınız takdirde adil bir maaş belirlenmesi konusunda konuşmaya açık olacağınızı söyleyin. Eğer sizden kesin bir cevap almak istedikleri konusunda ısrarcı olurlarsa da kesin bir sayı vermek yerine bir aralık vermeyi tercih edin.

8) Eleştirilere açık mısınız?

Bu sorunun cevabı özellikle işverenler için çok önemlidir. Bu yüzden sadece bir insan olduğunuz ve hatalarınızın olabileceğini, bunun çok normal olduğunu vurguladığınızdan emin olun.  Eğer bir eleştiri aldığınız ve bu eleştiriyi pozitif yönde çevirdiğiniz bir anınız varsa bu anıyı anlatarak size neler kattığını belirtebilirsiniz. Örneklendirmek, ‘’Eleştirilere çok açığım.’’ demekten çok daha inandırıcı olacaktır. Çünkü görüşmeye gelen herkes bunu söyleyecektir.

Önerilen İçerik: Referans Vs. Torpil: Bir Fark Var mı?

İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

9) Pozisyonun çekici bulmadığınız bir yönü var mı?

Bu kesinlikle aldatıcı bir soru. En güvenli cevap olarak, şu an için herhangi bir sorun görmediğinizi; istenmeyen konuların da sonradan ortaya çıkmasının alışılmamış bir durum olmadığını söylemektir. Bunun doğal olduğunu ve kesinlikle bir problem teşkil etmediğini belirtin.

10) Bana kendinizden bahsedebilir misiniz?

Çok kolay bir soru gibi görünse de, cevaplanması aslında çok zor bir soru çünkü alanı çok geniştir. Önemli olan şu, görüşme yaptığınız kişi sizin hafta sonları ne yaptığınızı öğrenmekten çok sizi kişisel olarak tanımak istiyor. Kendinizle ilgili birkaç nokta belirleyin, profesyonel deneyimlerinizden, kariyer hedeflerinizden bahsedin ve bu konulara bağlı kalın. Konuyu toparlayıp sonucu o şirkette çalışmak istediğinize getirin.

İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları

11) Sizin herhangi bir sorunuz var mı?

Bu soru göründüğünden çok daha önemli bir sorudur. Nezaketten soruluyormuş gibi görünen bu soru eğer sizin ‘’hayır’’ cevabı vermeniz sonucunda sizin ilgi eksikliğiniz olduğunu gösterebilir. Bu yüzden tek bir soru için bile olsa görüşmeye hazırlıklı gidin. Sorunuzun ilgilendiğiniz pozisyon ya da şirketle ilgili olmasına hassasiyet gösterin. Bu sizin şirketi ve pozisyonu araştırdığınız ve bu konuda tembel ve ilgisiz olmadığınızı gösterir.

İşe Kabul Edilmezseniz?

Peki, bütün bu sorulara hakkıyla cevap verdiniz ama yine de işe kabul edilmediniz. Bu gibi durumlar da sinirlenip, onların kaybettiklerini düşünmek yerine; görüşmecilere neden olumsuz sonuçlandığını güzel bir dille sorabilirsiniz. Böylece yapıcı eleştiri ve sağlıklı bir geri dönüş almış olursunuz ve gelecekteki iş görüşmeleriniz için size yardımcı olacak bilgileri edinmiş olursunuz.

Önerilen İçerik: Gelişim İçin Evden Çıkmana Gerek Yok! Evden Çıkmadan Kendini Geliştirmenin 8 Yolu


Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Söylemekten Asla Vazgeçemediğimiz 10 Yalan
Söylemekten Asla Vazgeçemediğimiz 10 Yalan

Söylemekten Asla Vazgeçemediğimiz 10 Yalan

Sonraki
Büyülü Şehir: Salzburg

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.