in

Hint Yağı Nedir? Vücuda Olan Faydaları ve Zararları Nelerdir?

hint yağı nedir

Hint Yağı anavatanı Hindistan olan bir bitki türünden elde edilmektedir. Hindistan dışında Akdeniz ikliminin hakimiyetinde olan bölgelerde de yetiştirilmektedir. Hint yağı bitkisinin (Ricinus communis) tohumunda bulunan risin maddesi zehirli olma özelliği taşımaktadır.

Bitkinin tohumundan elde edilen yağ soluk satı renkli ve hafif kokulu yapıya sahiptir. Alkol ile birleştiği takdirde hızlıca çözünmektedir. Yağın yapısı insan midesinin kolayca hazmedebileceği bir yapıdan oldukça uzak olduğundan dolayı yemeklerde tercih edilmemektedir.

Geçmişten günümüze kadar geçen zaman içerisinde faydasıyla her dönem dikkat çekmiştir. Son dönemlerde yapılan araştırmaların sonucu olarak önceden bilinmeyen pek çok faydasının da olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlığımız için de oldukça önemli bir hazine olan hint yağı ile ilgili merak edilenleri bir araya getirerek istifadenize sunuyorum.

Buyursunlar 🙂

Hint Yağı Nedir?

hint yağı nedir

Hint yağı bitkisinden elde edilen tohumların ezilerek işlenmesi sonucu ortaya çıkarılan sarı sıvıya hint yağı denmektedir. Sağlığımıza oldukça faydalı olan bu yağın diğer yağlardan ayırt edici en önemli özelliği yapısında doymamış yağlar bulundurmasıdır. İsminden de tahmin edilebileceği üzere en çok rağbet gördüğü bölge Hindistan bölgesidir. Buranın yanı sıra pek çok Afrika ülkesinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bizim ülkemizde de yaygın olan yağ daha çok kozmetik alanında kullanılmaktadır.

Hint Yağı Nasıl Kullanılır

hint yağı nasıl kullanılır

Kozmetik alanında sıkça kullanılan hint yağının saça faydası oldukça yaygındır. Saça uygulandığı takdirde saç yapısını çevresel faktörlere karşı korumaktadır. Saçlara istikrarlı bir şekilde uygulandığında saçın tel yapısını güçlendirerek parlaklık kazanmasını sağlar. Yoğun yapısı ile ellerde yapış yapış bir his uyandırır. Nemlendirici bir yönü de olan bu yağ hem cilt hem de saç sağlığı için oldukça faydalıdır.

Hint Yağı İçilir Mi?

Hint yağının şifası saymakla bitmez. Saç ve cilt korumasında sürülerek kullanılan yağ kimi iç hastalık için de oldukça büyük bir şifa kaynağıdır. Bundan kaynaklı olarak içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bunun bir alternatif sağlık destekleyicisi olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Bir rahatsızlığınız bulunduğunda öncelik olarak doktorunuz önerilerini dinlemek sağlığınız için daha elzemdir.

Hamilelikte Hint Yağı Kullanımı

Bu yağ normal dönemde ağızdan tüketildiği takdirde ishal gibi durumları doğurabilir. Ancak onarıcı yapısıyla hamilelikte oluşabilecek vücut çatlaklarının giderilmesinde etkilidir. Ayrıca yine hamilelikte  tüketilmesi halinde doğumu başlatabilir ve doğum sancılarınızı aza indirebilir. Hamilelikte ki bir başka faydası ise vücutta yer alan prostaglandin üretimini artırmasıdır. Bu anne rahmini doğuma hazırlayan bileşenlerden birisidir.

Hint Yağının Zararları

İçeriğinde bulunan bazı bileşenler sebebiyle bu yağın çok miktarda kullanılması vücut açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Daha haricen kullanılması önerilen bu yağın dahili yani ağızdan kullanımında ise ince bağırsak üzerinde tahribat yapabileceği söylenmektedir. Sindirim sistemini harekete geçiren bu yağ her ne kadar kabızlık durumlarında kullanılması faydalı olsa bile bunu tam kararınca yapmalısınız. Aksi halde; mide bulantısı, yüksek su kaybı ve karın ağrısı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Diğer tüm alternatif doğal iyileştiriciler gibi bu yağın kullanımından önce de bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Hint Yağı Faydaları

Tam bir doğal hazine olan bu yağın faydaları oldukça fazladır. En çok bilinen faydası şüphesiz saçları dolgunlaştırıp parlaklık kazandırmasıdır. Bunun dışında ki diğer faydaları ise şu şekildedir:

Kabızlığı Giderir: Bağırsakları çalıştırıcı bir güce sahip olan bu yağ genellikle kabızlık tedavisinde kullanılan genel bir iyileştiricidir. Ancak uzun süre kullanılmamalıdır. Eğer kabızlık hastalığınız uzun sürerse mutlaka bir sağlık kurumuna başvurmanız gerekmektedir.

Doğal Nemlendiricidir: İnsanlar daha diri görünümlü cilt yapısına sahip olmak için nemlendiricileri sıklıkla kullanırlar. Nemlendiriciler cildin dış tarafında yer alan su yapısını muhafaza ederek canlılığın sağlanmasını destekler. Kozmetik ürünlerin pek çoğunda da yine hint yağı kullanımı oldukça yaygındır.  Kimyasal içerikli ürünler yerine kullanılabilecek büyük bir alternatif olan bu yağ kozmetik ürünlerinin vermiş olduğu faydayı verebilmektedir.

Yaraların İyileşmesini Sağlar: Onarıcı yapısından kaynaklı olarak vücutta yer alan yaralanmalarda sıklıkla kullanılır.  Doku büyümesini destekleyerek yara üzerinde bir perde görevi görür böylece hem yaranın hızlıca iyileşmesini sağlar hem de yarayı enfeksiyon riskine karşı dış etkenlerden korur.

Akne ve Sivilceleri Önler: Akne ve sivilceler özellikle ergenlik dönemi içerisinde bulunan gençlerde oldukça yaygın bir şikayettir. Ve gençlerin öz güvenlerini dahi zedeleyebilecek oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bu akne ve sivilecelerden kurtulabilmenin yollarından biriside onarıcı yapısı ile dikkat çeken hint yağıdır.

Mantarlara Karşı Koruyucudur: Vücudumuzun belli başlı yerlerinden dönem dönem mantar yapılar oluşmaktadır. Bunlar gerek ağrı yapmaları gerek kötü kokuları sebebiyle hayatımızı bize zindan ederler. Özellikle genital bölge ve diş yapısından oluşan Candida Albicans mantarının korkulu rüyası olan hint yağı vücudu bu mantara karşı koruyarak dirençli bir hale getirir.

Hint Yağının Cilde Faydaları

İnsanlar yaradılış gereği farklı vücut yapılarına sahiptirler. Bundan dolayıda yine farklı farklı cilt sıkıntıları bulunmaktadır. Bu sorunların pek çoğu ile baş etmek için ise başvurabileceğiniz alternatif yollardan birside şüphesiz hint yağıdır. Cilt sağlığı açısından oldukça önemli olan bu yağın cilde faydaları ise şu şekildedir:

Doğal nemlendirici özelliği ile cilt yapısını kurumaya karşı korur ve taze bir görüntü sağlar. Böylelikle vücudu kırışıklıklardan korur. Akne ve sivilcelere karşı onarıcı etkisi ile savaşır. Aynı şekilde yine onarıcı etkisinden kaynaklı olarak yaraların iyileşmesini hızlandırır. Özellikle yazın oluşabilecek güneş lekelerinin oluşumuna karşı direnç göstererek vücudu buna karşı korunaklı bir hale getirir.

Kaynak: 1, 2, 3

Bu yazıyı nasıl buldunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.