Çağımızın Hastalığı: FOMO

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımız kolaylaştıran birçok teknolojik ürün icat edildi. Radyo, televizyon, cep telefonu, tablet vb. gibi araçlar hayatımızın bir parçası oldu. Ekmek, su kadar önemli bir konuma sahip oldular hayatımızda. Bu ürünlerle birlikte internette yerini aldı ve internetin gelişmesiyle birlikte yeni sosyal platformlar geliştirildi. Bu uygulamaların başında facebook, Instagram, whatsapp ve daha aklıma gelmeyen sayısız uygulamalar geliştirildi. İnsanlara ise bu uygulamalar cazip geldi ve neredeyse bütün günlerini bu sosyal platformlarda geçirir oldular. Evet, sorun tam da burada başladı. İnsanlar kendilerini o kadar kaptırdı ki her yapıp ettiklerini sosyal medyada paylaşır oldular ve bunu meslek haline getirdiler. Yedikleri yiyeceklerden tutun giydikleri, gezdikleri, günlük rutin şeyleri bile paylaşır oldular. Bu o kadar bizimle bir bütün oldu ki özel hayatın gizliliğini bile ihlal ederek her şeyi paylaşır olduk. En acısı da insanlar bunu artık meşrulaştırmaya başladılar.

Günümüzde çoğu insan çağın hastalığı olan FOMO (Fear of Missing Out)’nun kurbanı oldu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanıcıları da arttı. Artık insanlar uyandığında elini yüzünü yıkamak yerine ilk yaptıkları iş cep telefonlarına bakmak oldu. Gelişmeleri kaçırma korkusu olarak bilinen FOMO, günümüzde insanları etkisi altına almış bulunmakta. Teknolojinin gelişmesi sosyal medyada artış gösterdi. İnsanları kısa bir zaman diliminde etkisi altına almayı başardı. Artık insanlar bütün duygu ve düşüncülerini orda paylaşır oldular. İnsanları reel dünyalarından çekip sanal dünyalara ittiler. FOMO’ Ya yalnızca sosyal medya değil, TV, bilgisayar ve cep telefonu üzerinden yapılan birçok şey de neden oluyor.  FOMO’ nun belirtileri arasında sürekli sosyal medyaya girme isteği, bir kişiyi, sayfayı veya grubu takip etme isteği ve günde 1 saatten fazla sosyal medyada vakit geçirme gibi arzular insanları FOMO hastalığına götürüyor.

Çoğu insan sosyal medyada zamanını çok harcadığının farkında lakin kendini tutamayabiliyorlar. Çünkü Bir süre sonra onlar sosyal medyayı değil, sosyal medya onları yönetmeye başlıyor. Sosyal medya bütünüyle zararlı bir şey değil lakin onu doğru kullanmak şartıyla. Yani sosyal medyayı kontrollü bir şekilde kullanmak gerekiyor. En önemlisi de sosyal medyayı amaç değil, araç olarak kullanmamız gerekiyor.

FOMO Hastalığı insanların sadece zamanlarını almakla kalmıyor onlar ailesinden, işinden, okulundan ve sizin için önemli ne varsa her şeyden alıkoyuyor. Çok ciddi sorunlara ve ayrılıklara kadar götürüyor. Sanki solunum cihazına bağlı bir hasta gibi biz de bilgisayarlara telefonlara tabletlere bağlı bireyler oluyoruz ve böyle bireyler yetiştiriyoruz.

Tugce
Subscribe
Bildir
3 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Ehad
Sonraki
ÜZGÜNÜM

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.