Emojiler çoğumuzun hayatının içinde gerek WatsApp olsun gerekse instagram, twitter, facebook yüzünden hayatımızın içine yerleşmiş birer kalıplar. Toplum olarak üzgün ya da mutlu olduğumuz zamanları en iyi emojiler ile ifade eder olduk artık, bir nevi içimizdeki bastırılmış çocuksu ruhu bununla ortaya çıkarıyoruz. Artık arkadaşımıza ya da sevgilimize mesaj atarken yaşadığımız o duyguyu o hissiyatı emoji atmadığımızda smiley atmadığımızda bir eksiklik hissediyoruz bir nevi emojiler hissiyatımızın temsilcisi diyebiliriz.
Peki, bugün herkesin dilinde olan emojilerden bir tanesi olan 3 maymunun çıkış hikâyesinin ne olduğunu biliyor musunuz? Herhangi bir fikriniz de yoksa hiç merak etmeyin, üzülmeyin de, biz Kooplog ekibi olarak sizin için bunu araştırdık. Gelin üç maymuna yakından bakalım!
Üç Maymun İlk Nerde Ortaya Çıktı?
8.yüzyılda Hindistan’da ortaya çıkan bu felsefi akımın kökeni ise; VADJRA adında bir üç gözü ve birçok eli olan bir Tanrı ile alakalı olduğunu belirtelim. VADJRA kelime köküne inecek olur isek “Şeytanı görmez isek eğer ve onun ile konuşmaz isek; o da bize dokunmaz” şeklinde bir düşünceyi temel alıyor. Peki, Hindistan’da böyle bir bakış açısı hâkim iken Güney Asya ülkesi olan Japonya’da farklı bir bakış açısı hâkim. Gelin Üç Maymun felsefesine Japonya’da nasıl olduğuna bir bakalım birlikte…
Üç Maymun Japonya ‘da Ne Manaya Geliyor?
En basit tabir ile anlatacak olur isek; maymun arkadaşlarımızın elleri ile gözlerini, kulaklarını ve ağızlarının kapamalarının anlamı şöyle; yaşanılan olaylara kötü yönden bakmamak, olayın kötü anlamını düşünmemek, kötü söylenen şeylere kulakları tıkamanız anlamını taşıyor. Söz konusu üç maymunun Köshin inanışında yol tanrısı Köshin’e hizmet ettiğini belirtelim. Her sene Japonya’da takvim yaprakları 60.günü gösterdiğinde Köshin festivali kutlanıyor ve festival sırasında eğer mani olacak bir şeyler yapılmaz ise; yapılan tüm kötülüklerin cennete rapor edildiğine inanılıyor.
Başka bir rivayete göre ise; Sanshi ve Ten-Tei kişini yaptığı kötülükleri görmemesini duymamasını bilmesini sağlıyor oluşu. Sanshi her bir bireyin vücudunda yaşar ve o insanın tüm iyi ve kötülüklerinin kaydını tutar. Takvim yaprakları 60.günü gösterdiğinde ise; Köshin Machi ismi verilen gecede, eğer birey uyur ise; Sanshi kişinin bedenini terk ederek Ten – tei tanrısına gider ve onun yaptığı tüm sevap günahları rapor eder. Verilen bu rapor sonucu ise Ten-tei kötü niyetleri insanları cezalandırmak adına onları hasta etmek ve yaşam sürelerini kısaltmak hatta ve hatta yaşamlarını sonlandırmak gibi cezalar üzerine karar verir. Köshin’e inan bireyler takvim yaprakları 60.geceyi gösterdiğinde uyumamaya çalışırlar.
Bunun sebebi ise; Sanshi’nin bedenlerini terk edip, Ten Tei’ye rapor vermesini engellemenin tek çaresi budur. Sevgili okurlar, sizi bilmem ama bana soracak olur iseniz ben İrem Surel üç maymun simgesini gördüğüm her zamanda görünen kayıtsızlık manasının aksine yaşanılan olaylara kötü bakmamayı, kötü söylenen hiçbir şeyi kulak kabartmamayı, birilerine kötü söz söylememeyi bir ilke edindim.
Önerilen İçerik: Dört Maddede Hayatınızı Yoluna Koyun: Toltek Bilgeliği Nedir?
Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun’u
Üç Maymun ‘u felsefesini farklı bir bakış açısından ele almak isterseniz diye bir film önerisinde bulunmak isterim size. Bilindiği üzere toplumu oluşturan en küçük yapı aile’dir. Gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde yaşanan olayları görmezden gelme kulakları kapama eğilimi içinde görüyoruz.
Üç Maymun felsefesi işte Nuri Bilge Ceylan’ın bu değerli filmde de karşımıza çıkıyor. Filmde karşımıza çıkan bireyler sorun çözme mekanizması olarak üç maymun felsefesini uyguluyorlar. Nuri Bilge Ceylan’ın bu değerli filmi Üç Maymun’ da gerçekleri olan kötü olayları örtbas ederek her şeye rağmen bir arada kalmak isteyen kalmaya çalışan bir aile karşımıza çıkıyor.
Dışarında görünen tablo ise kendi halinde olan bir ailenin açığa çıkarılan tüm gizli sırların nasıl da halının kilimin altına süpürüldüğüne tanık oluyoruz. Dışarıdan kusursuz görünen bir ailenin bağlarının nasıl da pamuk ipliğine bağlı bir şekilde yaşadığını görüyoruz. Üç maymun aslında hayatta kalmaya çalışmak hayatımıza devam etmemiz için kullanmış olduğumuz kendimizi korumamız için kullandığımız bir kalkan.
Üç Maymun: Ezilen Bireyin Bir Resmi
Üç Maymun hikâye olarak baktığınızda gazetelerde okuduğumuz üçüncü sayfa haberlerinden farksız aslında. Ancak aileye olan bakış açısı birazcık farklı olduğunu belirtebiliriz. Bunun sebebi ise üç maymun figürü Nuri Bilge Ceylan’ın bu değerli filminde özellikle kilit noktalarda direkt izleyici ile yani bizle paylaşılmıyor. Üç maymun filmi izleyicinin aile, ahlak, dürüstlük gibi önem verdiği tüm ilkeleri yok ediyor. İnsanoğlunun çıkarları söz konusu olduğunda ahlaki tabuların bile yok sayıldığı, yalanın herkesin eline bulaştığı masumiyet kavramının var olmadığı bir aileyi ele alıyor N.Bilge Ceylan.
Aslında günümüz toplumunu anlatıyor diyebiliriz. Üç Maymun olmak günümüz toplumunda kadının yerini de sorgulatıyor aslında. Kadın, eğitimsizlik, parasızlık gibi etkenlerden ötürü erkeğe boyun eğiyor, kötüye kulak tıkıyor, kötü şeyleri görmemek adına gözlerini yumuyor. Filmde yer alan Hacer isimli karakterde böyle işte… Hacer vasıfsızlıktan ötürü erkeğe boyun eğen eli kolu bağlı olan zavallı bir kadın olarak ekranda yer alıyor. Üç maymun olmak ülkemizde çok yaygın bir yaşam felsefesi haline geldiğini üzülerek belirtmek isterim.
Önerilen İçerik: Artık Gerçekmiş Gibi Algılamaya Başladığımız Basmakalıp İnanışlar
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: