7 Adımda Etkileyici Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

7 Adımda Etkileyici Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

“Yazı” binlerce yıldır hayatımızda. Bugün kullandığımız yazılımlar bile “yazı” kökenli. Teknoloji gelişiyor, yeni icatlar ve keşifler hayatımıza giriyor ancak bir şey değişmiyor, sadece şekil değiştiriyor; ona da “yazı” diyoruz, doğru tahmin ettiniz.

İnsan, en başından beri kendini “kendini ifade etme” çabası içersindeydi. Bu bazen bir duvar yazısı oldu, bazen bir günlük, bazen de bir blog yazısı. Bu yazımızda da sizlere etkileyici bir blog yazmanız için takip etmeniz gereken 7 adımdan bahsedeceğiz. Gerisi elbette sizin yaratıcılığınıza ve kaleminizin gücüne kalıyor…

7 Adımda Etkileyici Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

Blog yazınızı yazıyı kimin okumasını istiyor ya da kimin okuyacağını düşünüyorsunuz? Hedef okuyucu kitlenizi tanıyın.

Belki de Pazarlama’nın en temel ilkesidir bu; her şey “müşteri” ile başlar. Sizin neyi ne kadar iyi yaptığınız bir yere kadar önemlidir. Asıl önemli olan müşterinizin ne istediğidir; bu senaryoda onun adına “okuyucu” ya da “okur” diyebiliriz. Eğer okuyucunuzu daha en başından anlamaya çalışıp, blog yazınızı da ona göre düzenlerseniz, hem onların ilgisini çekmeyi başarmış olur hem de diğer yazılarınızı da okumaları için sebep vermiş olursunuz.

Faydalı Bir Araç: https://keywordtool.io/

Keywordtool.io ile yazmak istediğiniz konu ile ilgili olarak en çok kullanılan arama kelimelerini tespit edebilirsiniz. Bu sayede, okuyucularınızın davranışları ve arama alışkanlıkları ile ilgili bir ön bilgiye de sahip olmuş olursunuz.

Merak uyandıran bir başlık seçmek önemli mi? Başlık seçimine özen gösterin.

Kitabı kapağına bakarak yargılama, derler ama maalesef internet dünyasında bu çok da öyle değil. Her yanıyla mükemmel bir içerik, kötü bir başlık yüzünden hiç okunmayabilir. Sırf o kötü başlık yüzünden, belki de binlerce okuyucunuzun haberi dahi olmadan blog yazınız unutulur ve internetin derinliklerinde kaybolur gider.

Alt başlıklar neden önemlidir? Alt başlıkları ihmal etmeyin.

Bir blog yazısını tamamen okutabilmek için belki de en önemlisi yazının yapısı ve formatıdır. İnternet ortamında her bir saniyenin çok büyük önemi var, çünkü alternatifin çok. Okuyucun, senin blog yazını okumak yerine Instagram’da dolaşabilir, YouTube’da video izleyebilir ya da bir mobil oyun oynayabilir. İşte bu yüzden, okuyucusunu düşünen bir blog yazarı olarak sen de onların işlerini, okuma süreçlerini kolaylaştırmalı ve onları yazından kaçırmamalısın.

Alt başlık seçiminde ise genelden özele doğru ilerlemek doğru olacaktır.

Komik bir örnekle özetleyelim;

Alt Başlık 1: Dayak Nedir?

Alt Başlık 2: Dayak Neden Atılır?

7 Adımda Etkileyici Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

Ne anlatmak istiyorsunuz? Vermek istediğiniz bilgi ve mesajları belirgin hale getirin.

Bir önceki maddede saydığımız nedenlerle, yazınızı okumaya gelen bir kullanıcı, blog yazınızı okumaya başlamadan önce yazının genelinde göz gezdirecektir. Bu göz gezdirme sırasında asıl vermek istediğiniz mesajları, bilgileri ya da ilgi çekecek bölümleri renklendirebilir ya da altını çizebilirsiniz.

Temel olarak;

  • Faydayı ön plana çıkarabilir,
  • Yoğun paragrafları bölebilir,
  • Bilgileri veya kelimleri renklendirebilir,
  • Uygun font ve boyut seçimine özen gösterebilirsiniz.

Uygun görsel seçimi neden önemlidir? Kaliteli ve içeriğinizi yansıtan görseller ekleyin.

Sadece “yoğun” yazılardan oluşan bir blog içeriğini okumayı kimse istemez. Verdiğiniz bilgilerle bağlantılı şekilde; merak uyandıran, bilgi içeren, görüntü kalitesi yüksek *görseller eklemeyi ihmal etmeyin.

SEO nedir, neden yapmak gerekir? Arama motorlarının içeriğinizi sevmesini sağlayın.

Blog yazınızın arama motorlarında ilk sıralarda çıkmasını istiyorsanız, SEO konusuna da değinmeniz çok önemlidir. SEO(Search Engine Optimization); Türkçesiyle “Arama Motoru Optimizasyonu” yaparak içeriklerinizin daha çok okuyucuya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Yapacağınız bu optimizasyonlar sayesinde; yazınız arama motorlarında ilk sıralara yükselebilir ve bu sayede, yazmış olduğunuz konu ile alakalı olarak arama yapan okuyucular sizin yazınıza erişebilir.

*kooplog.com’a gönderilen blog yazıları için “profesyonel SEO Optimizasyonu” desteği kooplog ekibi tarafından sağlanmaktadır.

Basit olmak neden önemlidir? Olabildiğince sade ve “nokta atışı” şekilde ilerleyin.

Binlerce makale, içerik, blog yazısı arasından sizin yazınızın okunmasını istiyorsanız; vermek istediğiniz mesajın “net” olmasına ve “uygun eylem çağrısı” kullanımına özen göstermelisiniz.

Yazınız için seçtiğiniz başlıklar, kullandığınız dil, yazı içi yaptığınız yönlendirmeler vb. okuyucularınızı içeriğinizi paylaşma noktasında teşvik edebilir, bu sayede daha çok okuyucuya ulaşabilirsiniz.

Bu madde için Antoine de Saint-Exupery’nin bu anlamlı sözü size rehberlik edecektir;

“Mükemmeliğe; eklenecek bir şey kalmadığında değil, çıkaracak bir şey kalmadığında erişebilirsiniz.”

Bonus: Blog yazmaya başlayın.

Etkileyici bir blog yazısı yazmak istiyorsanız, belki de ilk ve en önemli madde bu olabilir aslında; blog yazmaya başlayın. Cesaret edin, korkmayın. Nereden başlayacağımı bilmiyorum, diye endişe etmeyin; yazın.

Siz de kişisel blog sayfanızı dakikalar içinde oluşturup, blog yazmaya başlamak istiyorsanız buraya tıklayabilir ya da sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “+Yaz” ve/veya “+” butonlarını kullanarak bu maceraya ortak olabilirsiniz.

kooplog
kooplog.com; blog içeriklerini takip edebileceğiniz, dilerseniz kendi blog içeriklerinizi oluşturabileceğiniz bir blog platformudur.
Subscribe
Bildir
4 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Pokemon Go Çılgınlığı Bu Kez Uyutmak İçin Geliyor!
Sonraki
Tolga Karaçelik’ten Trajikomik Bir Aile Hikâyesi: Kelebekler
Tolga Karaçelik’ten Trajikomik Bir Aile Hikâyesi: Kelebekler

Tolga Karaçelik’ten Trajikomik Bir Aile Hikâyesi: Kelebekler

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.