Öğrencilerin Hayali Erasmus: Nedir, Nasıl Gidilir?
Kısaltılmış adı ile Erasmus olarak bildiğimiz Erasmus Projesi veya Erasmus Öğrenci Değişim Programı, Yüksek Öğrenim Kurumuna bağlı olan öğrenci ve akademisyenlerin belirli bir süre için söz konusu bu programın anlaşmalarını kabul etmiş ülkelerdeki üniversitelerde belirli bir dönem okuması veya eğitim görevlisi olarak çalışmasını hedefleyen Avrupa Birliği projesidir. Programın isim babası, 1466-1536 yılları arasında Hollanda’da yaşamış olan klasik edebiyat araştırmacısı, hümanist bilgin Desiderius Erasmus’tur.
Neden Böyle Bir Program Düzenleniyor?
Adı üstünde bir Öğrenci Değişim Programı’dır Erasmus. Bu değişimin gerçekleştirilmesinin en önemli nedeni, Avrupa Birliği’ne mensup veya aday ülkelerde yaşayan üniversite öğrencilerinin kendi ülkelerinden başka ülkelerde bir yıl süreyle yüksek öğrenimlerini sürdürüp hem farklı bir kültürü tanıması hem farklı bir dilde eğitim alma –akademisyenler için eğitim verme- becerisini kuvvetlendirmesi hem de sosyal kişiliklerini kuvvetlendirecek tecrübeler edinmesidir. Öğrenci veya akademisyenler, bu bir yıl süre içerisinde başka kültürleri tanıma, kendi kültürünü başkalarıyla paylaşma imkânı bulur. Sürekli olarak ortak dil konuşulacağından, Erasmus’u tecrübe ettiğiniz ülkenin diline veya o ülkede konuşulan ortak dile hâkim olma şansı yakalar.
Erasmus Programının Avantajları Nelerdir?
İlk olarak, Erasmus programına katılma şansı elde etmiş öğrenciler henüz mezun olmadan kendi ülkeleri dışında bir ülkede hayatta kalmayı tecrübe etmiş olurlar. Belki ana dillerinin konuşulmadığı bir ülkede; eğitim görerek ve sosyal hayatın bir parçası olarak kuvvetli tecrübeler edinirler. Yabancı dilinizi geliştirmek için pratik yapma şansları olur.
Ve farklı ülkelerden gelen insanlarla ilişki kurma, onların dilleri ortak diliniz olmasa bile az çok bu dilleri de öğrenmek Erasmus programına katılmanın avantajlarındandır. Erasmus programına katılan her öğrencinin yabancı dili ve konuşma yeteneği gelişme gösterir. Aynı zamanda Erasmus’ta olmak demek, bir bakıma yalnız olmak da demek. Ama bu korkutucu bir yalnızlık değil. Aksine bu deneyim programa katılanların sorumluluk sahibi olmalarını ve kendi sorunlarını kendi başına halletme becerisi kazanmalarını sağlayabilir.
Aşama Aşama: Erasmus’a Nasıl Gidilir?
İlk olarak, kendi ülkenizde -bu bizler için Türkiye- okuduğunuz üniversitenin Erasmus ile anlaşmasını yürüten ve takip eden birime ziyarette bulunuyorsunuz. Bu birimden mevcut programlar, diğer ülkelerdeki anlaşmalı üniversiteler, bu üniversitelerdeki programların içerikleri gibi bilgileri almanız mümkün. Kafanızda bir yol haritası oluştuysa şimdiki adım şartları sağlamak ve gerekli sınavları geçmek… Okulunuz bu programa katılmak için belirli bir not ortalaması istiyor olabilir. İlk önce bunu sağlamalısınız.
Ardından, yine okulunuzun bu programa katılım için düzenlediği dil sınavına girmeli ve hem barajı geçmeli hem de rakipleriniz arasında yüksek not & yüksek ortalama ikilisinde üst sıralarda olmalısınız. Unutmayın, Erasmus Programı belirli bir kontenjan ile sınırlı. Erasmus programına kabul aldınız, nasıl finanse edeceksiniz? Bu aşamada ailenizden destek alabileceğiniz gibi, paranın bir kısmı için okulunuzun fonuna –bursuna- da başvurabilirsiniz. Bu aşamayı da geçtikten sonra, gideceğiniz okul ve program için seçtiğiniz ülkeye gitmek amacıyla vize & pasaport işlemlerini başlatabilirsiniz. Burada da bir sorun yaşamadıysanız, iyi yolculuklar! Artık Erasmus programı öğrencisisiniz!
Erasmus Programında Ülkeyi Nasıl Seçeriz?
Gelelim son başlığımıza… Şüphesiz ki eğitim gördüğünüz alana bağlı olarak bazı ülkelerde Erasmus programına katılmanız çok daha avantajlı olabilir. Şimdi bu avantajlara bir göz atalım.
İngiltere’de Erasmus
İlk olarak elbette İngiltere. İngiltere, her ne kadar en az okulla anlaşması olan ve Erasmus için tercih edilmesi belki de en zor olan ülkelerden olsa da öğrencilerin rüyası. Çünkü hem tüm dünyanın ortak dili olan İngilizcenin ana vatanı hem de dünyanın her yerinden gelen öğrencilerle tam bir kültür cenneti.
İtalya’da Erasmus
İkinci sırada İtalya. İtalya’yı tercih etmemizin en önemli sebebi sanat ülkesi olmasıdır. Mimarisi, edebiyatı, mutfağı… İtalya’da öğrenci olmak, özellikle sosyal dinamikler açısından müthiş bir tecrübedir.
Almanya’da Erasmus
Üçüncü sırada Almanya. Mühendislik, tarih, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi gibi alanlarda oldukça ileride olması, Almanya’da Erasmus programına katılacak öğrencilerin göz önünde bulundurması gereken dinamiklerdendir. Bu alanlarda eğitim gören öğrenciler, mutlaka Almanya’da Erasmus’u tercih etmelidirler.
Polonya’da Erasmus
Dördüncü sırada Polonya. Polonya, maddi zorluk yaşamak istemeyenler için en ideal seçeneklerdendir. Euro yerine Zloty para biriminin kullanılması maddi anlamda sizi diğer ülkelere kıyasla daha az zorlayacaktır. Bunun yanısıra; mimarlık, tıp, sağlık bilimleri ve ekonomi gibi alanlarda oldukça ileride olan Polonya, size eğitim hayatınızda da eşsiz bir deneyim sunacaktır.
Belçika’da Erasmus
Beşinci ve son olarak Belçika. Avrupa’daki en iyi üniversitelerin birçoğuna ev sahipliği yapan Belçika, örnek yaşam standartlarıyla eğitimin yanısıra size ülkenizde alışık olmadığınız bir yaşam deneyimi sunacaktır. Eğitimin yalnızca okulda değil, sosyal hayatta da alındığı bilincinde olan her öğrenciye Belçika çok şey katacaktır.
Önerilen İçerik: Erasmus+ Staj Hareketliliği ile Profesyonel Kariyerinize Büyük Bir Adım
Elbette, Erasmus programı yukarıda sıraladığımız ülkeler ile sınırlı değil. Okulunuzun ilgili biriminin sitesinden daha fazla bilgi edinebilir ve üzerine biraz da araştırma yaparak eğitim aldığınız bölüm doğrultusunda size en uygun ülkeyi seçebilirsiniz.
Şimdiden iyi yolculuklar!
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Avrupa’da Yaşamak & Çalışmak İsteyenler için: Avrupa Gönüllü Hizmeti
- Model United Nations (MUN) Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: