Yapay Boğaz Konuşma Engelliler İçin “Ses” Olacak

Ses tellerindeki sorunlar nedeniyle konuşma yeteneğini tamamen kaybetmiş kişiler için umut ışığı olacak bir yapay boğaz geliştirildi. Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı ve Shenzhen Bilim ve Teknoloji Programı gibi pek çok kuruluştan fon desteği alan araştırma Çinli bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Konuşma, hem ağız hareketleri hem de gırtlağın içindeki katlı dokular olan ses tellerinin titreşimiyle ortaya çıkıyor. Ses telleri zarar görürse kişi konuşma yetisini kaybedebiliyor. Bu soruna çözüm bulma amacıyla yola çıkan araştırmacılar, boyun kısmına geçici bir dövme gibi takılan yapay boğaz geliştirdi.

Yapay Boğaz Konuşma Engelliler İçin “Ses” Olacak

“Tamam” Ve “Hayır” Kelimeleri Duyuldu

Yapay boğaz, vücuda takıldığında gırtlak hareketlerini sese çeviriyor. Yapay boğaz şu şekilde üretildi: İnce bir polivinil alkol filmin üstüne lazerle grafen yerleştirildi. Bu esnek cihaz, bir insanın baş parmak tırnağının iki katı kadar büyüklükte. Daha sonra su yardımıyla film, gönüllü kişinin derisine yerleştirildi. Bunun sonucunda yapay boğazı kullanan kişi, ses çıkarmadan konuşur gibi yaptığında cihazdan “Tamam” ve “Hayır” gibi kelimeler duyuldu. Tıp dünyasında büyük yankı uyandıran bu cihazın gelecekte konuşma engelli kişilere ses olması ümit ediliyor.

Önerilen İçerik: Microsoft Yapay Zeka Yarışına Giriyor: 1 Milyar Dolarlık Yatırım

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bir Olalım, Diri Olalım…
Sonraki
İnsan Dondurma Teknolojisi: Cryogenic Freezing

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.