Macaristan’da yaşayan 13 yaşındaki Eva Heyman’ın Instagram hesabı yaşıtlarınınkinden çok farklı. Çünkü Eva aslında 1944’te yaşayan ve Yahudi Soykırımı sırasında katledilen 6 milyon Musevi’den biri.
Evet, bu bir gerçek! 1944 yılında gerçekten de Eva Heyman adında bir kız vardı ve diğer Yahudiler gibi katledildi. Fakat şu an Instagram aracılığıyla tekrar sesini dünyaya duyurmaya başladı. İsrail’de her yıl düzenlenen Yahudi Soykırımını Anma Günü kapsamında, yaşanan dehşetin hatıralardan silinmemesini isteyen İsrailli bir girişimci, İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen Eva Heyman’ın hayatının Instagram üzerinden canlandırıldığı bir projeye imza attı.
Yaşamı Günbegün Instagram Hikâyelerinde
Instagram’da “hikâye” olarak paylaşılan kısa videolarda Eva’nın mutlu başlayan hayatının günaşırı nasıl bir kabusa dönüştüğü gösteriliyor. Büyüdüğünde ünlü bir muhabir olabilmeyi hayal ediyordu Eva Heyman. Şu an hayatta olmasa da bu Instagram projesiyle o günün vahşetini, soykırımını bütün dünyaya duyuruyor. Hayali olan muhabirliği bu proje vasıtasıyla hayatta değilken gerçekleştiriyor.
Eva’nın günlüğünden alınan bilgiler kısa videolarla oyuncular tarafından dönemin dekoru eşliğinde canlandırılıyor. Instagram hesabına girmeniz anında kendinizi bir anda 1944’te soykırımın vahşetinde buluyorsunuz.
“Eva’nın Hikayesi” (@eva.stories) isimli hesap üzerinden erişilebilen hikaye paylaşımlarında Eva’nın yaşadıkları günbegün izlenebiliyor, tüm çıplaklığıyla.
Proje İsrailli iş adamı Mati Kochavi ve kızı Maya tarafından gerçekleştirildi. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu’nun da onayını alan çalışmada gençlerin soykırım hakkında bilgilendirilmesi hedefleniyor.
Yahudi Soykırımı Nedir?
Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Partisi’nin yönettiği Nazi Almanyası döneminde, işgal edilen sınırlar içerisindeki yaklaşık altı milyon Yahudinin sistemli bir şekilde öldürüldükleri katliama verilen isimdir. Yahudilerle birlikte çok sayıda Roman, eşçinsel ve engelli kişi de katledilmiştir. Nazi katliamının ana üslerinden birisi olan Auschwitz toplama kampının müttefik kuvvetlerce kurtarılış günü 27 Ocak, çok sayıda ülkede Holokost Anma Günü olarak kabul ediliyor. BM Genel Kurulu, 2005 yılında 27 Ocak’ın Uluslararası Holokost Anma Günü olarak kabul etmişti.
Soykırımın Amacı Neydi?
Holokost’un temel motivasyonu tamamen ideolojikti. Nazilere göre “hastalıklı” olan, “insanlığa zarar vermek amacıyla gizlice çalışan” ve “her zaman dünyayı kontrol etmeyi planlayan” Yahudiler, asıl dünyayı yönetmesi gereken asil Aryan ırkın önündeki en büyük engeldi ve bu engel ortadan kaldırılmalıydı.
Dolayısıyla vakit kaybetmek istemeyen Hitler, soykırım planını Naziler tarafından işgal edilmiş, günümüzde 35 farklı Avrupalı ülke olan sınırlar içinde hızlıca hayata geçirdi.
Önerilen İçerik: Minik Bedeniyle Dünya’nın En Vahşet Dolu Yıllarına Meydan Okuyan Küçük Kız: Anne Frank
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: