Son dönemlerde şehir hayatından uzaklaşma isteği ile birlikte tüm dünyada ve ülkemizde botanik akımı yaygınlaşmaktadır. Bu uzaklaşma isteğimizi bir nebze de olsa karşılayarak, terrariumlar (teraryumlar) doğaya açılan penceremiz haline geldi. Peki adını sıkça duymaya başladığımız teraryum hakkında neler biliyoruz? Nasıl yapabiliriz? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Teraryum kelimesi, Latince dünya, yer anlamlarındaki “terra” kelimesi ile İngilizce akvaryum anlamanındaki “aquarium” kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Kavanoz, akvaryum gibi alanlarda yaratılan doğal doğanın taklidi ortamlara teraryum denir. Yeni hobimiz haline gelen teraryumların önce nasıl ortaya çıktığını sonra da nasıl yapabileceğimizi öğrenelim.
Teraryum Nasıl Yapılır?
Öncelikle bu hobi sizin de ilginizi çektiyse yapımını öğrenebileceğiniz workshop ve atölyelere katılabileceğinizi belirtelim. Ancak ben kendim öğrenirim ne gerek var eğitim almaya diyorsanız siz de kolaylıkla teraryum yapabilirsiniz. O halde gerekli malzemeleri öğrenerek hobimize başlayalım.
Teraryum Hobisi için Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Cam Kap: Teraryum yapmak için farklı büyüklükte cam kap seçebilirsiniz. Akvaryumlar, cam kavanozlar, fanuslar bu iş için oldukça uygun. Dikkat edilmesi gereken tek şey kullanmak istediğiniz bitkilere göre yeterince derinliğe sahip bir kap seçmeniz.
- Çakıl Taşları: Teraryum yapımının temel malzemesidir. Taşlar, teraryumun içerisinde drenajı sağlayabilmek için kullanılır. Çakıl taşlarını satın alabilir veya akarsu, deniz kenarlarından toplayabilirsiniz
- Toprak: Bitkilerin yetişmesi için gereklidir. Bu iş için steril torf kullanılır. Hobi malzemesi satılan mağazalardan kolaylıkla temin edebilirsiniz.
- Aktif Karbon: Teraryumu zararlı maddelerden korumak için kullanılır. Mangal kömürü kullanabilir veya teraryumlar için üretilen ince çubuklardan satın alabilirsiniz.
- Sphagnum: Bu malzemenin adını duymamış olabilirsiniz kendisi çakıl taşlarının üzerine eklenerek filtre görevi görüyor. Teraryumunuzun nem dengesinin korunması için kullanılır. Sphagnum’u çiçekçilerden, bahçe malzemesi satan mağazalardan satın alabilirsiniz veya onun yerine doğal elyaf kullanabilirsiniz.
- Cımbız: Malzemelerinizi yerleştirmek için kullanabilirsiniz. Özellikle uzun ve dar kaplarda kullanım kolaylığı sağlar.
- Sprey Başlıklı Şişe ve Su: Bitkiler yerleştirildikten sonra can suyu vermek için gereklidir. Sprey başlıklı şişe suyu eşit dağıtabilmeniz için daha kullanışlı olacaktır.
- Bitkiler: Teraryumunuza bitki seçerken nemli ortamlarda yaşayan, esintisiz ortamlara tolerans gösterebilen, dayanıklı bitkiler seçmelisiniz. Seçimizi yaparken bir çiçekçiden yardım alabilirsiniz. Teraryum yapımı için bitki aradığınızı belirtirseniz size yardımcı olacaktır. Elbette teraryumunuz için yosun temin etmeyi de unutmayın!
Malzemelerimizi öğrendiğimize göre teraryumumuzu nasıl yapacağımıza bakabiliriz.
Seçtiğimiz cam kabı temizleyerek işe başlayalım. Bu işlemin ardından kabınızın dibini çakıl taşlarıyla kaplayın. Çakıl taşlarından sonra sphagnumu kaba yerleştirin. Sphangnumun üzerine de aktif karbonu yerleştirin. Daha sonra torf ekleyerek son katmanı tamamlayın.
Temel malzemeler yerleştirilip, dünyaya benzer benzer bir sistem oluşturulduktan sonra sıra geliyor bitkilere. Zeminde küçük delikler açarak bu deliklere bitkilerinizi ekin. Bu aşamada bitki köklerine zarar vermemek adına nazik davranmanız oldukça önemli. Son olarak can suyunu vererek mini bahçemizi tamamlıyoruz.
Teraryumunuzu nasıl dekore edeceğiniz ise sizin hayal gücünüze kalıyor. El yapımı figürler, deniz kabukları, kozalaklar vb. malzemlerle teraryumunuzu süsleyebilirsiniz.
Önerilen İçerik: Neden Hobi Edinemiyoruz?
Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?
Mini ekosistemimiz hazır! Peki, bakımını nasıl yapacağız? Teraryumların bakımı diğer pek çok süs bitkisine göre son derece kolay. Teraryumumuzu güneşin direk gelmediği bir yere koymanız gerek. Aksi takdirde btikileriniz hemen solacaktır. Teraryumunuzu uygun bir ortama koyduktan sonra toprağını kontrol ederek nemli kalmasını sağlayacak şekilde sulamalısınız. Tabii seçtiğiniz bitkiye göre sulama sıklığınız da değişecektir. Kaktüs, sukulent gibi bitkiler daha az su isterken begonya, menekşe gibi bitkiler nemli ortamda yaşarlar. Bu aşamada kapalı teraryumların açık olanlara oranla daha az suya ihtiyaç duyduğunu da belirtmekte fayda var.
Son olarak teraryumunuzun toprağını iki yılda bir değiştirmeniz ve teraryumunuzu temiz tutmanız yeterli olacaktır. İşte bu kadar. Artık siz de kendi teraryumunuzu yapıp evinizi, ofisinizi güzelleştirebilir ya da sevdiklerinize hediye ederek onları mutlu edebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Önerilen İçerik: Evden Çıkmadan Gelir Elde Etmek İsteyen Tüm Kadınlar için İŞKUR’dan İş İmkanları