Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Sevgili üniversite adayları, uzun ve yorucu bir maratonun neredeyse sonuna geldiniz. Tüm yıl boyunca belki de daha uzun bir süredir hayalleriniz ve hedefleriniz için var gücünüzle çalıştınız ruhunuz ve bedeniniz bu hengâme içinde oldukça yıprandı azim ve fedakârlık gösterip birçok şeyden feragat ettiğiniz bu zorlu yolda bitişi güzel bir şekilde taçlandırmak adına son bir basamağınız kaldı ‘’Üniversite Tercihi’’.

Üniversite tercih dönemi; öğrencilerin birçoğunun zorlandığı ve karamsarlığa kapıldığı dönemlerdendir. Peki, üniversite yaşamını daha verimli ve başarılı geçirmek adına doğru tercih nasıl yapılmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir? Gelin bunlara birlikte bakalım.

Öncelikle tercih kılavuzunu doldurmadan kendinize sormanızı istediğim bazı sorular bulunmakta bunlar;

 – İlerde ne iş yapmak istiyorum?

– Hangi bölümü okumak istiyorum?

– Hangi bölümü okursam daha mutlu olurum?

– Hangi şehirde okumak istiyorum?

– Nasıl bir üniversitede okumak istiyorum ve üniversiteden beklentilerim neler?

Tüm bu soruları düşünüp samimi bir şekilde cevaplamanız çok önemli. Çünkü istemediğiniz bir şehirde, üniversitede ve bölümde okumak sizleri oldukça yıpratacaktır. Aynı şekilde eğitim düzeyi düşük ve sosyal olanakları yetersiz olan bir üniversite hayatınızı kötü etkileyecek, bu durum aile ve arkadaşlık ilişkilerinize en önemlisi derslerinize yansıyacaktır. Sevmediğiniz ve ilgi alanınız olmayan bir bölümde okumanız ilerde sevmediğiniz bir işi yapacağınız anlamına da gelir bu yüzden üniversite tercihi hayatınızın dönüm noktalarından biridir diyebiliriz.

Doğru tercih için izlemeniz gereken adımlar nelerdir? 

1-Öncelikle Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’nu muhakkak okumalı, gözden geçirmelisiniz. Kılavuza göre hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceğiniz tüm program ve bölümleri belirlemelisiniz.

2-Belirlediğiniz program ve bölümlerin yanlarına tüm özelliklerini (burs, ücret, özel koşullar vb.) ve tercih edilen bölüme bir önceki yıl giren adayların başarı sıralarını yazmalı tercih listesi hazırlarken öncelikle kendi başarı sıranıza uygun bir tercih havuzu oluşturmalısınız.

Örneğin; başarı sıralaması 30 binde olan öğrenciler kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler. Yani aday 30 binde ise 15 bin ile 45 bin aralığında tercih listesi oluşturabilir.

3- Hazırlamış olduğunuz listeye puanınızın yetmediğini düşündüğünüz ancak çok istediğiniz birkaç bölümü ekleyebilirsiniz. Sonrasında kendi başarı sıranıza yakın bölümlerden seçimler yapmalısınız. Listenin sonuna doğru ise tedbirli olmak adına kendi başarı sıranızın daha gerisinde bulunan bölümlerden seçimler yapmalısınız.

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu kazanma ihtimaliniz olsa dahi okumak istemeyeceğiniz bölümü asla listenize eklememenizdir.

4-  Fakülteyi kazandığınızda kayıt yaptırın ya da yaptırmayın başarı katsayınızın bir sonraki yıl yarı yarıya    düşeceğini unutmayın. Ayrıca yeni açılan ve puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda       ”—‘‘ şeklinde görünecektir. Bu bölümleri yakın puanlı ve yakınında bulunan başka bir üniversite ile kıyas  ederek tahmini sıralamasını belirleyebilirsiniz.

5- Devlet üniversiteleri, Vakıf üniversiteleri, KKTC’de bulunan üniversiteler ve Yabancı üniversiteler olmak üzere toplam dört farklı üniversite türü bulunmaktadır. Hangi tür üniversiteye gitmek istediğinize karar vererek tercih listesini oluşturmalısınız. Tercih listenizde yer verdiğiniz bölüm ve programlar devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışında da olsa maddi şartlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Başka bir şehri tercih edecekseniz  yurt olanaklarını mutlaka araştırmalısınız. Özellikle Anadolu’da ilçelerde bulunan Meslek Yüksekokullarını tercih edecek adaylar için yurt ve konaklama konusu çok önemlidir.

6- Söz konusu bölüm ve üniversiteden mezun olan kişilerle konuşabilir bilgi sahibi olabilirsiniz. Üniversitenin akademik kadrosunu, bölüm kapsamında eğitim süresi boyunca alacağınız dersleri ve kampüs hayatı hakkında da bilgi sahibi olmak sizler için faydalı olacaktır.

7- Tercih döneminde ailelerin de görüşleri önem arz etmektedir. Bazı aileler gayriihtiyari gençlerin şehir dışına çıkmamasını istemekte ve kendi yaşamış oldukları şehirde bulunan üniversiteyi tercih etmeleri gerektiği konusunda ısrarcı olabilmektedirler. Lâkin sırf aileniz istiyor diye sevmediğiniz bir bölümü ve şehri yazmanız uygun olmayacaktır. Bu konuda kendi istekleriniz daha ön planda olmalıdır.

Unutmayın ki; yaptığınız seçimlerin ortaya çıkaracağı sonuçlar doğrultusunda mutlu ya da mutsuz olacak sizlersiniz. Kendinize bir iyilik yapın ve dikkatlice düşünüp karar verin.

Peki, Nasıl Tercih Yapmamalısınız ?

  • Yalnızca açıkta kalmamak için tercih yapmamalısınız
  • Yalnızca puana ve sıralamaya bakarak tercih yapmamalısınız
  • Yalnızca arkadaşlarınız için tercih yapmamalısınız
  • Yalnızca mesleğin saygınlığından dolayı tercih yapmamalısınız
  • Yalnızca üniversite ve bölüm isminden dolayı tercih yapmamalısınız
  • Yalnızca şehir için tercih yapmamalısınız

Yapılan tercihlerde teknik hatalar çok sık yaşanmakta, sıralama konusunda yapılan hatalar fazlasıyla can sıkıcı olabilmektedir. Bazense istekler mantığın önüne geçmekte ve çoğu zaman hayalci tercihler oluşturulmaktadır. Başarılı, kararlı ve hırslı olduğunuzu düşünebilirsiniz fakat yetersiz olduğunuz alanları da göz önüne almalısınız. O nedenle gerçekler ve hayaller mutlaka örtüşmeli ve ikisi birlikte düşünülerek hareket edilmelidir doğru tercih beraberinde elde edilecek olan başarı ancak bu şekilde sağlanabilir. Zorlandığınız ve kararsız kaldığınız durumlarda rehber öğretmenlerinizden, varsa eğitim koçunuz ve eğitim danışmanınızdan yardım almalı, aklınıza takılan herhangi bir konuda ise benimle iletişime geçebilirsiniz.

            Üniversite yolundaki tüm adaylara başarılar    dilerim.

Ayşe Olgun
📨 ayyseolgun@gmail.com
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Ne yaşıyoruz, nerede yaşıyoruz?
Sonraki
kediler girdikleri kabın şeklini alır ya insanlar

kediler girdikleri kabın şeklini alır ya insanlar

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.