Mısır’ın Antik Kenti: Memphis

Memphis Antik Kenti MÖ 3.000’li yıllarda kurulan, Eski Krallık Dönemi’nde Mısır’a başkentlik yapan, Akdeniz tarihinin en önde gelen yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kentin kalıntıları günümüzde Kahire şehrinin güneyinde yer alan Mit Rahina yakınlarında bulunuyor. Tarihte Aşağı Mısır’ın ilk nomu olan Aneb-Hetch’in başkenti olarak bilinen Memfis, bölge tarihi için büyük önem taşıyor.

Antik Mısır dilindeki ismi Ineb Hedj (Beyaz Duvarlar) olan kent, , Memphis adını Mısır dilinde ki Pepi I’s ‘in Yunancaya deforme olmasından sonra almış. Heredot’un anlatımına göre MÖ 3.100 yılında doğan şehir 2 Mısır krallığını birleştirme başarısını göstermiş.

Dünyada o tarihte en kalabalık nüfusa sahip olan yer olarak kayda geçen şehir, Chandlerm’e göre 30,000 kişilik yerli nüfus barındırıyordu. En prestijli dönemini Ptah mezhebinin merkezi olduğu 6. hanedanlığında, en güçsüz dönemini ise 18. hanedanlık döneminde yaşayan kent bir dönem Pers İmparatorluğu’nun sömürgesi olarak da varlığını sürdürmüş.

Roma İmparatorluğu egemenliğinde İskenderiye bölgenin en önemli şehri, Memphis ise ikinci en önemli şehir olarak kalmış. 641 yılında kurulan Fustat (Mısır’ın başkenti Kahire’nin ilk adı) diğer tüm şehirlerdeki yaşamı etkilemiş. Memfis şehri yıllar içerisinde terk edilmiş.

Terk edilen devasa büyüklükteki bir yerleşim yerine dönüşen Memfis, uzun yıllar diğer yerleşim yerlerine kaya, taş ve inşaat malzemesi temin etmek için kullanılmış. 12. yüzyıla kadar görkemli bir harabe olarak ziyaret edilebilen kent, son yıllarda coğrafi koşulların da etkisiyle yok olmaya yüz tutmuş.

Mısır’ın en önemli tarihi izlerine sahip olan bu antik kentte yapılan kazılarda Ptah ve Apis tapınağından kalanlar, iki metrelik kaymaktaşından yapılmış Ramesses II heykelinin de bulunduğu birkaç heykel arkeologlar tarafından ortaya çıkarılmış.

Burcu Keskin
-
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Evde Kestane Kebap Keyfi!
Sonraki
Atiye ve Türkiye’de Dini Gelenek
Atiye ve Türkiye'de Dini Gelenek

Atiye ve Türkiye’de Dini Gelenek

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.