Fesli Freud: Tunus'ta Bir Divan


“Genç bir kadın olan Selma, 10 yıl Paris’te yaşadıktan sonra memleketi Tunus’a geri döner. Kuzeni onun Paris’i bırakıp neden geri döndüğüne bir türlü anlam veremez. Selma burada bir psikoterapi kliniği açar. İnsanlar başlarda psikiyatri kliniğine gitmeye şüpheci yaklaşır. Ancak çok geçmeden devrimden sonra insanların konuşma ihtiyacının artması onların kliniğe gitmelerine neden olur.” 

Orijinal adıyla Arab Blues’ da yıllarca Fransa’da yaşadıktan sonra doğduğu topraklar olan Tunus’a geri dönen Selma’nın hikayesini izliyoruz. Paris’te ki mütevazi hayatını Tunus’ta terapist olmak için değiştiren Selma geri döndüğünde ilk iş evinin çatısını bir kliniğe dönüştürür. Aslında yasal bile olmamasına rağmen burada hasta kabul etmeye kararlıdır. Ancak başlarken hem kendi hem de etrafındaki herkes tereddütle yaklaşır. Çünkü Tunus’ta, Arap topraklarında terapiye neden ihtiyaç duyulduğuna anlam veremez insanlar. Ancak kısa süre sonra aynı insanlar durumun hiç de böyle olmadığını, terapinin ve psikanalizin hayatta ne denli önemli olduğunu yaşayarak anlayacaklardır.  

Filmde psikanalizin ve Freud’un vuruculuğu dışında öne çıkan farklı konular da var. Sosyal düzen, aile ilişkileri, siyasetin işleyişi, cinsiyet kavramı gibi konular yer yer mizahla harmanlanarak işlenmiş.  

Selma’nın özgürlük isteyen genç kuzeninin, eşcinsel bir erkekle sahte evlilik üzerinden hayatını kurtarmaya çalışması fakat evleneceği kişinin, yalan dolu bir hayat yaşamak istemeyeceği için ailesine itiraf etmesiyle işlerin tersine dönüşünü de izliyoruz.  

Erkek hastalardan birinin kadınlar hamamına girip orada kalmak istemesini, ben zaten kadınım demesini de izliyoruz.  

Devrim sonrası değişimleri, bürokrasinin çarpık işleyişini, bütçe kısıtlamasından alkol metre alınamayışını, memurluğun sömürülmesini ve her şeye rağmen gelen kanun nizamını bozmamak için çabalayan polisleri izliyoruz.  

Başrolünde Gülşifte Ferahani olan Arab Blues’un yazarı ve yönetmeni Manele Labidi. Ferahani’ye ise Majd Mastoura, Aıcha Ben Mıled, Feriel Chamari gibi isimler eşlik ediyor.  

2019 Fransa yapımlı filmde Arapça ve Fransızca diyaloglar karışık şekilde verilmiş. Venedik Film Festivali’nden iki ödülle ayrılan filmin IMDB puanı ise 6.2.

Tanıtım kaynağı, Beyazperde. 

Yalnızca Bir Film İzleyicisi ve Sinema Sever Olarak Yorumlamaya Çalıştığım Bu Filmleri Beğendiyseniz ve Devamının Gelmesini İsterseniz Yorumlarda Belirtebilirsiniz. İzlemiş Olduğunuz Filmler Varsa Yorumlarda Belirtebilirsiniz. Yazımda Eksik Yanlış Gördüğünüz Noktalar Varsa Yorumlarda Belirtebilirsiniz.

ÖZGECAN YILDIZ
bir kıvılcımla başlar her şey
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bu Bir Bu'nun Tanımıdır
Sonraki
Lise Çağları

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.