İnsan beyni ne verilirse onu alan tamamen doğru orantıda giden bir yapıya sahip. Yani biz ona bakarsak o da aynı oranda belki daha fazla bir şekilde bize bakıyor. Yapacaklarının hududu olmayan eşsiz bir yaratılışa sahip bir şey bu beynimiz. Onu koruyalım kollayım iyi besleyelim ki günün birinde bizi bırakıp gitmesin. Ölmekten bahsetmiyorum. Ama ölmek sayılır. Hastalığın iyisi kötüsü olmaz ama Alzheimer ve Demans bir insanın başına gelebilecek en kötü hastalıklardan birisidir. Onca senelik birikim duygularınız, düşünceleriniz, duyduklarınız, gördükleriniz kısacası her şeyiniz silinip gidiyor. Nefes alıp yürüyebilen bir et yığınında bir farkınız kalmıyor. Böyle bir duruma düşmemek için beynimize biraz bakalım. Bakalım ki o bizi bırakmasın. Biz ona bakarsak o bize bakar. Aşağıda beyin egzersizleri listesi hazırladım bir bakın derim.
Sağlıklı Bir Beyin İçin Yapmak Gerekenler
1) Egzersiz Yapın
Gün içerisinde mümkün zaman da kas gücünüzü kullanarak hareket edin. Araba, asansör gibi hayatı kolaylaştıran ama beyni de kolaylaştırarak tembel hale getiren alışkanlıklardan kaçının. Beyin egzersizleri ile beyin sağlığınızı korursunuz.
2) Öğrenmeye Açık Olun
Entelektüel seviyenize yapacağınız yatırım beyninize yapmış olduğunuz yatırımdır. Korkmayın zarar etmezseniz. Yeni şeyler öğrenmek her zaman işinize yarar.
3) Stresten Uzak Durun
Belki zor ama en azından stres yaratan durumları belirleyip onların üzerine gidebilirsiniz. Hatta başarabiliyorsanız direkt olarak o sorunları hayatınızdan çıkartın.
4) Kaliteli Uyku Uyuyun
Geceleri uyumak için var değil mi? Evet,, gerçekten de öyle geceleri uyuyacağız. Gündüzleri çalışacağız. Beyin gecenin karanlığında gün içinde biriken kiri pası şöyle bir temizler. Bu temizlik ise uyku esnasında gerçekleşir. Lütfen beyninizi pisletmeyin.
5) Akdeniz Tipi Beslenin
Akdeniz tipi beslenme de neyin nesi derseniz internetten bakabilirsiniz. Özetle sağlıklı beslenme demek arkadaşım. Akdeniz tipi beslenme damar sertliğini önler ve damar yapısını korur.
6) İşitme Kapasitenizi Kontrol Edin
Yaşlanmanın bir belirtisi olarak işitme de sorunlar yaşayabilirsiniz. Yaşınız ilerledikçe kulak bakımlarımızı yaptıralım. Duymak, öğrenmede önemli bir paya sahip beyninizi bundan mahrum bırakmayın.
7) Östrojen Seviyenizi Yüksek Tutun
Östrojen düşüklüğü kadınlarda menopoz ile birlikte görülür. Ve beyin yaşlanması ve Alzheimer riskini yaratır. Bundan sebep menopoz sonrası hormon tedavilerine dikkat etmek gerekmektedir.