1. Kendini kısıtlama
Bu sınavın dünyanın sonunu getirmeyeceğini bil. O kadar çok kafanda büyütmemelisin. Kendini bu sene kazanacağım, kazanamazsam biterim diye sınırlama. Kendini şartlandırma. Bu çok yanlış düşünce. Bu sene kazan ama kendi üstünde kaldıramayacağın kadar büyük baskı kurarak olmasın. Stres yapana kadar derse odaklanmış olman gerekiyordu, kaygı sularının içinde yüzerken boğulman değil. Stres kazanmana yardımcı olmaz, kişiye zaman kaybettir.
2. Düzenli çalış
Son ana bırakırsan stres kaçınılmazdır. Bir program belirle ve günü gününe çalış. Kendini rahatlat ve konuş. “Ben elimden geleni yapıyorum, bundan sonrası Takdir-i ilahi.”
3. Sınavı kazanmayacağını düşünme
Sınavı kazanamayacağını aklına sürekli getirme. Stres ve kaygı hâli bir şeyi sürekli başa sarmaktan geçer. Film şeridine döndürme. O anın içinde takılma. Üstüne düşen görevi yap. Çalıştıktan sonra gerisini düşünme. Gerisi emin ellerde. Korkularından bir an önce sıyrılmazsan en büyük korkun başına gelecek.
4. Bir sorun çıktığında başvuracağın ilk kişi sen ol
Bastırılamayan stres ve kaygı bunun için motivasyon videoları izle, psikologların nasıl başa çıkacağın konusunda önerilerini internet sitesinden dinleyebilirsin. Sana rehberlik edecek biriyle konuş. Ya da tüm bunları bırak kendi kendinin öğretmeni ol. Hayatında her zaman izleyeceğin motivasyon videoları, danışacağın biri olmayabilir. Bu konuda kendini eğit.
5. Ümitsizliğe düştüğünde hayal et
Ders çalışamayacak kadar bunaldığını hissettiğinde beş on dakika yatağına uzan ve gözlerini kapat aklına hayalini kurduğun üniversiteyi getir. Hayal kurmak insanın içini kıpır kıpır eder, yerinde duramayacak hâle gelirsin. Bir an önce gerçekleştirmek istersin.
6. Her şey bittiğini hissettiğinde…
Korkuların depreştiğinde kazanmak istediğin üniversitede öğrenci olduğunu düşün. Bunların hepsi bir kuruntu olarak kaldığını ve o hayalini kurduğun üniversiteyi kazandığını hayal et. Arkadaşlarınla beraber çimenlerin üstünde oturup gülüşerek birbirinize üniversiteyi kazanma hikâyenizi anlatıyorsunuz. Korkularının bir kez daha boşa çıktığı o anı hayal etmek sana azim vermiyor mu?
7. Mutlaka seni mutlu eden bir aktivite edin
Sürekli ders ders nereye kadar? Sıkılır, bocalarsın. Hayatı yaşanmaz hâle getirme. Robot değilsin. Nefes almaya ihtiyacın var. Seni mutlu edecek şeyi en iyi sen biliyorsun. Sinemaya gitmek, arkadaşlarla takılmak, film izlemek, kitap okumak… Seni stresten arındıran şeyi bul, sık sık olmasa da ara sıra mutlaka kendini dinle.
8. Yalnız değilsin, herkes seninle aynı durumda
Stres yaparken korkularınla o kadar iç içe oluyorsun ki unuttuğun bir nokta var: Yalnız değilsin. Herkes seninle aynı durumda, aynı sorun için mücadele ediyor.Her okumayı kafasına koymuş öğrenci bu yollar üstünden geçti. Senin gibi stres yaptı, kazanamayacağı korkusu oldu, bir sene hayatını bu sınava adayarsk emek döktü. Sonuç? Eninde sonunda vazgeçmeyenler istediği üniversiteyi kazandı. Düzenli çalışan kazanır.