Sanat nedir i öncelikle açıklamaya çalışırım. Sanatın ne demek olduğunu bilmeyen bir öğrenci sanata belirli bir bakış açısı olamaz. Öğrenciye sanat hakkında açıklamalar yapmak ve belirli bir bakış açısı bir farkındalık yaratmaya yardımcı olmak gerekir. Bu bakış açısı da aslında biz sanat eğitimcilerin elindedir. Öğrencilere bir öğretme ortamında nasıl öğreneceği kısmı ile sanatı; ressamları tanıtarak tabi ki bu sözel olmamalı anlatırken bir ressamı yaptığı eserleri bir görsel nitelikte öğrenciye sunmak gerekir. Hatta mümkünse eğer reelde görmesini sağlarım eseri. Etkilemek adına çok yerinde olur. Yakından gördüğü zaman merak ettiği her şeyi daha kısa sürede elde etmiş olur.
Öğrencilerimi imkan dahilinde sergilere katılmalarını sağlarım ressamlarla tanıştırırım. Bu şekilde öğrenci hem kendini değerli hissedecektir hem de derslerde sözünü ettiğimiz kişileri eserleri reelde gördüğü zaman bu durum onu çok etkileyecektir. Sanat tabi ki sadece resimden ibaret değildir. Aynı zamanda müzik için konserlere vs dinletilere götürmeye çalışırım. Yüz yüze dinlemek onlara çok daha iyi gelecektir ve onlar için sanat dersleri çok eğlenceli ve hayatlarında önemli hale gelecektir.
Her hafta bir etkinlik yapmaya çalışırım. Bir hafta tiyatro, bir hafta müzik, resim edebiyat, şiir vs. bu etkinliklerimde mesela bir hafta şiir dinletisine götürürüm öğrencilerimi ve hissettiklerini ifade etmelerini isterim çünkü dönüt önemli bence, etkinliğim öğrencilerin hoşuna gitti mi hoşuna gitti ise devam etmeli miyim gibi sorularla etkinliğin etkili olduğu kısmını öğrenmiş olurum. Büyük ihtimal ile hoşlarını gittiklerini düşünüyorum. Derste sadece anlatmak yerine onu gerçekte yaparak yaşayarak kısmı daha eğlenceli bir seçenek diye düşünüyorum. Şiir dinletisinden sonra veya bir resim sergisinden bir edebiyat gününden sonra öğrenci hem sevdiği veya yetenekli olduğu hangi alana ilgi duyduğunu farkedecektir. İlgi duyduğu alanın dersinin gelmesini dört gözle bekliyor olacak belki de…
Resim derslerinde onların ne yapmak istediklerini sorarım. Bir konu verip de hadi bu konu üzerine çizin demem. Müfredat eşliğinde diyelim ki mevsimler ile ilgili bir konu var önce öğrencilerimle mevsimler hakkında genel bir şeyler konuşurum. Ben bir resim öğretmeni olarak öğrencilerime sadece resim çizmeyi değil aynı zamanda onları bütünsel olarak görmek zorundayım. Nasıl yani şöyle ki; eğitim kısmıyla ilgilenmem gerekiyor aynı zamanda öğretim kısmı en son.
Neyse mevsimler konusu var, öğrencilerime mevsimler nasıl oluşur, en çok hangi mevsim sizi yansıtıyor, en çok hangi mevsimi seviyorsunuz gibi açık uçlu sorular sorup öğrencilerin kendini ifade etmelerini sağlayacak bir konuşma ortamı oluşturmak. Önce öğrencilerin kendini sözel olarak ifade etmeleri kağıda aktarmak kısmında daha kolay olacaktır. Kendilerini ifade ettikten sonra öğrencilerime kendinizi bir mevsim olarak nasıl ifade etmek istersiniz sizce mevsimler nasıl olmalı gibi öğrencilerimin hayal gücüne göre isterim. Eğer ben hadi dört mevsimi çizin dersem hayal dünyasına bir sınır koKendilerini ifade ettikten sonra öğrencilerime kendinizi bir mevsim olarak nasıl ifade etmek istersiniz sizce mevsimler nasıl olmalı gibi öğrencilerimin hayal gücüne göre isterim. Eğer ben hadi dört mevsimi çizin dersem hayal dünyasına bir sınır koymuş olacağım. Benim görevim öğrencilerin hayal dünyasını önlemek değil onların hayal dünyasını gelişmesine izin vermektir. Hem ben bir sınır koyarsam öğrenciler bundan hoşnut olmazlar ve sıkılıp dersin bitmesini dört gözle beklerler. Ama dersi onların istediği şekilde işlersem gönüllülük kısmı daha ön planda olacaktır ve resim derslerini ilgi çekici bulacak ve önemseyecektir.
Sürekli aynı ortamda ders işlenmesinden öğrencilerin sıkıldığını anlayabilmek adına kendi derslerimde ortam değiştirip ders işlemek daha doğru olur diye düşünüyorum. Eğer sınıfta ders işlemek zorundaysam kendi derslerimde motive edici enerjiyi yüksek tutuvcu müzik açabilirim ders esnasında.
Resimle de sınırlı olmaması adına fakat resimden de çok uzak olmaması adına sanatla ilgili sanatçıların hayatlarını konu alan seviyeye uygun filmler izletiririm .
Çeşitli araç gerçlerle artık olsun vs boyalarla değişik teknikler göstererek etkinlikler düzenlerim.
Sanatın sadece eğlence olmadığını anlatmaya çalışırım. Çünkü bence sanat sadece eğlence değildir. Benim anlatmak istediğimdir aslında. Öğrencilerime derim ki anlatmakta zorlandığınız bir şeyi resimlerinizde anlatabilirsiniz. Hissettiklerinizi oraya yansıtabilirsiniz böylelikle sanat sadece eğlence değil anlatmak istediklerimizi dinleyen bir arkadaşımız bence. Yani kelimelerle tarifini yapamıyorum.ama öğrencilere sanat derslerini ilgi çekici hale getirek için en çok da sanata karşı duyarlı ve ilgili olmaları gerek diye düşünüyorum. Bu bence ilk basamağı. Sanat onu karşılaştığında bir duygulandırmalı bence. Bunu empoze ettikten sonra çeşitli öğretim yöntemleriyle dersi ilgi çekici hale getirmek mümkündür.
Öğrencinin aktif katılımı çok önemlidir. Öğrenci pasif olmamalı. Gelenksel öğretim yerine çağdaş öğretim yöntem ve tekniklerini uygularım.
Öğrencileri maddi yönden çok zorlamayacak şekilde malzeme temin etmeleri tarftarıyım. Çünkü bir öğrencinin eğer maddi yönden boya almaya parası yetmiyorsa ama öğretmen ila ki o boyayı alacaksın derse öğrenci resim dersi yaklaştığında tedirgin olacak ve resim dersinden nefret edecektir belki de. Bir ilgisi varsa bile bu şekilde ilgisinin yitirilmesinde bir payımız olacaktır.
Kısaca belirtmek gerekirse öğrencilerime öncellikle sanatın hayatımızda ne şekilde yer ettiği üzerinde dururum. Hayatımız açısından önemini anlatmaya, göstermeye çalışırım. Öncelikle bunları yapmak gerekiyor. Çünkü öğrenci hayatındaki yerini bilmeden sanatın anlamını bilmeden hiçbir şekilde sanat kavramı dahi ilgisini çekmez. Nasıl öğreteceğim kısmı benim için ikinci plandadır. Mesela şöyle bir örnek vereyim; herhangi bir ürün alırken önce onu araştırır ondan sonra alırız. Yani araştırdıktan sonra o ürün hakkındaki bilgiler bizi onu almaya teşvik edecektir. Sanat da bir nevi bu şekildedir. Biz sanat eğitimcileri olarak öncelikle sanatın ne olduğunu, hayatımızdaki önemini, doğru bir şekilde aktarmamız gerekecek ki öğrencilerimizin ilgisini çeksin. Bu kısmı başarılı doğru bir şekilde yürüttükten sonra belirli öğretme teknikleri ile öğrencilerin istek ve yönelimi doğrultusunda öğrencilerin istediği şekilde müfradata uygun bir şekilde anlatmaya çalışırım derslerimi. Farklı etkinliklerle öğrencilerimin aktif olması da çok önemli bu konuda. Umarım bir gün öğrencilerim olur ve onların farkındalık kazanması konusunda katkım olur.
Sena İNAN