Proje Yöneticisi Kime Denir? Proje Yöneticisi Ne İş Yapar?
Proje yöneticisi, proje hedeflerine ulaşmak için proje ekibine liderlik hususunda kritik bir rol oynamaktadır. Bu sebeple her projede; büyük resmi görebilen, paydaşları yönlendiren, güçlü iletişim becerilerine sahip bir proje yöneticisi rolüne ihtiyaç var. Bu rolü, proje boyunca net bir şekilde görülür. Proje yöneticisinin rolü, organizasyondan organizasyona değişiklik gösterebilir. PMI’a göre proje yönetimi süreçlerinin projeye uyacak şekilde uyarlandığı gibi proje yönetimi rolü de organizasyona uyacak şekilde uyarlanmalıdır. Proje yöneticisinin rolü, fonksiyonel yöneticinin veya operasyon yöneticisinin rolünden farklıdır. Tipik olarak fonksiyonel yönetici, fonksiyonel birim için yönetim gözetimini sağlamaya odaklanır. Operasyon yöneticileri, iş operasyonlarının verimli olmasını sağlamakla yükümlüdür. Proje yöneticisi faaliyet gösteren organizasyon tarafından, proje hedeflerine ulaşmaktan sorumlu ekibe liderlik etmek üzere atanan kişidir.
PMI Proje Yöneticisinin Yetkinliklerini 3 alanda ToplamıştırPMI yetenek üçgeninde bu yetkinlikleri göstermiştir. Teknik proje yönetimi:Proje, program ve portföy yönetiminin spesifik alanlarıyla ilgili bilgi, beceri ve davranışlar. Bir proje yöneticisinin rolünü gerçekleştirmesinin teknik yönleridir. Liderlik:Bir ekibe yol göstermek, motive etmek ve yönlendirmek, bir organizasyonun iş hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için gereken bilgi, beceri ve davranışlardır. Stratejik yönetim ve iş yönetimi:Sektörde ve organizasyonda performansı artıran ve iş sonuçlarını daha iyi ortaya koyan uzmanlık bilgisi. |
Bir proje yöneticisinde olması gereken özelliklerden bazıları;
· Planlama Yeteneği,
· Müşteri Odaklılık
· Esneklik ve Çözüm Odaklılık
· İletişim ve Empati Yeteneği
· Kendine Güvenmek ve Liderlik
· Kazan – Kazan Odaklılık
· Şeffaflık
· Kontrol ve Koordinasyon Yeteneği
· Problem Çözme
· Takım Çalışması
· Müzakere
· Politika
· Müşteri Beklentileri yönetimi
Teknik Özellikler
- Proje için kritik başarı faktörleri
- Finansal raporlamalar
- Sorun Kaydı
- Proje için geleneksel ve çevik araçları, teknikleri ve yöntemleri uyarlamak.
- Etraflıca planlama ve önceliklendirme için zaman ayırmak.
- Kapsam, zaman çizelgesi, maliyet, kaynaklar, paydaşlar, tedarikçi ve riskler dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın proje öğelerini yönetmek.
Proje Yöneticisi nasıl olunur?
Proje yöneticisi rolü olmayan organizasyonlarda proje yöneticisi, genelde bir işe/projeye başlandıktan sonra bir kişiye işi koordine etme ve takip görevi verilmesi ile olunur. Genelde “Hadi sen de bu işi takip et bakalım.” denir ve kişiye yeni bir sorumluluk yüklenir. Bu kişi genelde yukarıda saydığım sosyokültürel özellikleri taşıyan kişiler arasından seçilir. Bu kişi işin içine girdikçe teknik özelliklerin farkına varmaya, kendini geliştirmeye özen gösteren bir kişi ise bu konuyla ilgili araştırma yaparak teknik özelliklerini geliştirmeye başlar.
Proje yöneticisi rolü ya da diğer bir deyişle PMO yapısı olan organizasyonlarda ise kişinin daha önce projelerde aktif olarak yer alıp almadığına, geçmiş tecrübelerine, yukarıda bahsettiğim teknik ve sosyokültürel özellikleri irdelenerek proje yöneticisi olup olamayacağı hakkında bir değerlendirme yapılır.
Bir kişinin proje yöneticisi olması için yukarıda bahsettiğim teknik özellikleri iyi bilmesi ve projeyi başarıya ulaştırması için de diğer sosyokültürel özelliklere sahip olması gerekir.
Bir proje yöneticisi için tecrübe olmazsa olmazdır. Mevlana’nın “Hamdım, piştim, yandım.” sözündeki şekliyle proje yöneticisinin yanmışı makbuldür. Henüz kariyerinin başındaki bir proje yöneticisi henüz her türlü sorunla karşılaşmamış, bunlara çözüm getirmemiş olabilir. Tecrübesi arttıkça farklı sorunlarla daha önce karşılaşmış ve çözmüş olacağı için benzer sorunla karşılaşınca daha çabuk çözecektir.
Yeni mezun olmuş ve kariyerini proje yönetiminde devam ettirmek isteyen arkadaşların kendilerini geliştirmelerini, PMI’ın CAPM® sertifikasyonuna sahip olmalarını öneririm. Bu sertifikasyon yeni mezunlar için ideal bir proje yönetimi sertifikası olmasının yanında, kendilerini diğer adayların yanında bir adım öne çıkaracaktır.
Yazının içeriğinde PMBOK* Kılavuzu Baskı’dan yararlanılmıştır.
Kapak Görseli: Visualhunt.com
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- ”Proje Yönetimi disiplinler üstü bir alandır.” – Proje Yönetimine Bir Bakış
- Proje Yönetimi Eğitiminde Sinema Etkisi
- Üniversitede Proje Yönetimi Eğitimi: Korkmayın, Parçalayın!
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: