MİTOMONİ HASTALIĞI NEDİR?

Fotoğraf sahibi: SHVETS production (@SHVETS production on Pexels)

MİTOMONİ’NİN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

Yalan günümüzde sanki normal bir şeymiş gibi rahatlıkla kullanılabiliyor.İnsanlara yalan söylemek onları aldatmak artık o kadar normal geliyor ki herkese. Karşıdaki üzülecek mi kalbi kırılacak mı diye düşünen yok.


Bir çocuğun gelişme çağında alabileceği en güzel eğitimin öğretmeni anne babadır. Ve bu eğitimin ilk odak noktası yalan söylememe ve sevgi üzerine olmalıdır.


Mesela Budha’nın oğlu Rahulaya verdiği ilk vaaz:
“Rahula ,sakın yalan söyleme. Bilinçli olarak yalan söyleyen bir insanın yapamayacağı kötülük yoktur.” olmuştur.
Bir çocuğun kalbine atılması gereken ilk tohumun sevgi olduğunu Budha bizlere bir kez daha göstermiştir.
Küçük yaşta bir çocuğun göremediği sevgi ileride ciddi hastalıklara yol açabilir. Örnek olarak yalan söyleme hastalığını gösterebiliriz.Bu hastalığa Mitomani yani yalan söyleme hastalığı denir.Bu hastalığa yakalanmış kişilere ise mitoman adı verilir.
 

Kişinin dikkat çekmek amacıyla söylediği yalanlarla başlar. Ve bu hastalığın başladığı yer ise çocukluk yıllarıdır.
Mitomaninin temel nedenleri: Küçük yaşta istismara uğramak,kişilik bozuklukları,narsistik,histerik ve asasyol kişiliktir.

Mitomoniye sebep olan davranışların başında küçük yaşta istismara uğramak gelir. Bu olay sadece mitoman insanlara değil bunun yanında birçok psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Küçük bir çocuğun anlayacağı dil sevgidir. Asla istismar değildir. İstismar küçük bir çocuğun özgüvenini düşürür. Kaçış yolunu yalan söylemekte bulabilir. Bunun örneklerini günlük hayattaki çocuklarımızdan da görebiliriz.
Bu hastalıktan kurtulmak için ise psikoterapi ve farmakoterapi(ilaç tedavisi)uygulanmalıdır. İyi bir tedavi sonrasında da bu hastalığın tekrarlanma oranı çok düşüktür.

Ama bana kalırsa bu hastalığın en güzel ilacı Sayın anne babalarımızdır. Onların verebileceği destektir. Çocuklarınıza sevgi ve saygıyı öğretin sayın annelerim babalarım,anne baba omak isteyen arkadaşlarım.

Sevgi bizi ve dünyayı kurtracak olan yegane aracımızdır.
 

Rümeysa Tutar
Psikolojiye meraklı
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dostluk mu ? arkadaş mı?
Sonraki
Tiyatro Eğitimi: Vücut Gelişimindeki Önemi

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.