Birçok kişi, Microsoft Word’ü tüm belge oluşturma ihtiyaçları için kullanmaya “kilitlendiğine” inanıyor olsa da, bu doğru değil. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, piyasaya sürülen ve çekilen birçok Microsoft Word ve Office alternatifi vardı. Şimdi, çoğu ücretsiz olan Microsoft’un pahalı uygulaması Microsoft Word’e alternatif birçok yazılım var.
Bugün, kullanmaya hızlı ve kolay bir şekilde başlayabilmeniz için Microsoft Word’ün 10 alternatifine göz atacağız. Bazıları çevrimiçi olacak ve bazıları yerel bilgisayarınıza yüklenebilecek indirilebilir uygulamalar olacak, ancak tümü Microsoft Word’e ihtiyaç duymadan üretken olmanıza olanak sağlayacak.
Bunun nedeni, zaten MS Word ile birlikte kullandığınız işlemlerin aynılarını yapabilmenizi sağlayabiliyor olmalarıdır. Bu nedenle, MS Word için iyi bir ücretsiz alternatif listesine ihtiyacınız varsa tam aradığınız yerdesiniz. Microsoft Word’e alternatif 10 ücretsiz yazılım turumuza başlayalım.
Microsoft Word’e Alternatif Online Uygulamalar
Bazen online belgeler oluşturmak, yerel sabit sürücünüzdeki birden çok sürümü düzenleyip yönetmekten ve dosyaları e-postayla göndermekten daha kolaydır. Aşağıdaki web tabanlı kelime işlem uygulamaları yalnızca belgeleri çevrimiçi olarak oluşturmanıza izin vermekle kalmayacak, aynı zamanda başkalarıyla hızlı ve kolay bir şekilde paylaşmanıza izin verecektir.
1- Dropbox Paper
Dropbox Paper, bulut depolama teknoloisi kullanan ücretsiz bir çevrimiçi kelime işlemcisidir. Kullanmaya başlamak için bir Dropbox hesabı kullanmanız gerekecek. Giriş yaptıktan sonra, çevrimiçi süite tam erişime sahip olursunuz. Minimalist arayüz çok sezgiseldir ve sadeliği içeriğinize odaklanmanıza izin verir. Ayrıca, yazılı bir belge oluşturmanın ötesine geçen bir dizi şey de yapabilirsiniz. Ses, video ve görüntüler gibi zengin medya ekleyebilirsiniz. Dropbox Paper ayrıca Trello kartlarını, Youtube videolarını veya SlideShare destelerini yerleştirmenize izin veren uygulamalara erişmenizi sağlar. Diğer ortak özellikler arasında belge bağlantısı paylaşımı, üyelere denetim listesi öğeleri oluşturma ve atama veya Dropbox belgelerinizden birinin gömülmesi yer alır. Genel olarak Dropbox Paper, çevrimiçi paylaşabileceğiniz ve erişebileceğiniz dinamik belgeler oluşturmakta mükemmel bir iş çıkarır.
2- Office Online
Microsoft Word ve Office meraklıları için, belge düzenleme ihtiyaçları için mümkün olan en iyi ücretsiz çevrimiçi alternatif kesinlikle Office Online paketinin bir parçası olan Word onlinedır. Her ne kadar ücretsiz MS Word web uygulaması ücretli muadillerinin tam teşekküllü bir sürümü olmasa da, çevrimiçi olarak Word belgeleri açmanıza, oluşturmanıza ve düzenlemenize olanak tanır. Ayrıca, çevrimiçi yazılım araçlarının dokümanlarınıza gerçek zamanlı olarak her yerden erişme gibi bazı ek avantajlarını da sağlar. Belgeleri paylaşabilir ve ortak düzenlemeler yapabilirsiniz. Office Online’ın eşit derecede çekici bir özelliği, çapraz platform uyumluluğudır. Bu nedenle, Chromebook veya Linux işletim sistemi kullanıcısıysanız, MS Word web uygulaması, Microsoft’un belge düzenleme özelliklerine erişmenin en zarif yoludur – ücretsiz!
3- Google Dokümanlar
Google Dokümanlar, dokümanları, e-tabloları, sunumları, çizimleri ve hatta formları oluşturmanıza, birlikte çalışmanıza ve paylaşmanıza olanak tanır. Google Dokümanlar, çeşitli eklentilerle daha da genişletilebilecek özelliklerle doludur. Dosyayı otomatik olarak çevrimiçi kaydeder ve orada saklar. Word, ODT, PDF, düz metin veya RTF formatlarında ek olarak indirilen veya e-postayla gönderilen bir web sayfası olarak yayınlanan belgelere de sahip olabilirsiniz. Ortak çalışanları sizinle birlikte belge üzerinde çalışmaya davet edebilir veya düzenleme yetkisi olmadan yalnızca başkalarının görüntülemesine izin verebilirsiniz. Belge işlemesi için İnternet bağlantısına bağlı kalmaktan endişe duyuyorsanız endişelenmeyin. Google Dokümanlar’ın çevrimdışı erişimini etkinleştirebilir ve İnternet bağlantısı kesilmiş olsa bile belgelerinizi düzenlemeye devam edebilirsiniz. Tek gereken ücretsiz bir Google hesabı.
4- EtherPad
Etherpad, bir diğer gerçek zamanlı ortaklaşa düzenlemeye yönelik bir çevrimiçi belge editörüdür. Arkadaşlarınız, diğer öğrenciler ve sınıf arkadaşlarınızla ya da iş arkadaşlarınızla çevrimiçi belge işbirliği için açık kaynak kodlu, özelleştirilebilir bir araçtır. Avantajlarından biri, özellikle e-posta kaydı gerektiren hizmetleri kullanmak konusunda isteksiz olan kullanıcılara hitap etmesi. Yapmanız gereken tek şey yeni bir pad başlatmak ve bu bağlantıyı ortak çalışanlarınızla paylaşmak. İsterseniz e-postayla da davet edebilirsiniz. Bundan sonra, planlı yazma projesi üzerinde, millerce uzakta olsanız bile, gerçek zamanlı olarak birlikte çalışmaya başlayabilirsiniz.
5- Zoho
Zoho, kelime işlemesi için Writer da dahil olmak üzere yaklaşık 20 ücretsiz çevrimiçi uygulama sunar. Zoho hesabınızı Google ve Yahoo hesaplarınıza da bağlayabilirsiniz. Writer arayüzü kullanıcı dostu olduğu için problem yaşamadan rahatça kullanılabilmektedir. Çevrimiçi çalışırken, kaybedilen bir ağ bağlantısından dolayı veri kaybı riski her zaman vardır, tarayıcınızı yanlışlıkla kapatma veya tarayıcınızın kilitlenmesi gibi. Neyse ki Zoho, yazmayı tamamladığınızda belgelerinizi sizin için otomatik olarak kaydeder. Zoho Writer, çevrimiçi ortamda kolayca çalışmanıza olanak sağlayan özelliklere sahiptir: iki yönlü masaüstü senkronizasyonu, büyük dosya aktarımı, şifreleme, dosya kurtarma, iki adımlı kimlik doğrulama, uygulama içi sohbet ve daha fazlası. MS Word belgelerini içe aktarabilir ve üzerinde çalışarak görüntüleri eklemenize ve içeriği gerektiği gibi düzenlemenize olanak tanır. Zoho Writer tüm standart metin formatlama ve döküman oluşturma özelliklerini sunar ve DOCX, ODF, PDF, Lateks, RTF, TXT ve hatta HTML’e aktarabilir. Dijital imzalar için Echosign’a bağlanabilir, dokümanı bir blogda yayınlayabilir veya herkesin görmesi için herkese açık hale getirebilir. Zoho Dokümanlar tamamen ücretsizdir.
Microsoft Word’e Alternatif İndirilebilir Uygulamalar
Bazı insanlar yerel bilgisayarlarla bağları koparmada ve tüm çalışmalarını ve iş belgelerini çevrimiçi ortama aktarmak konusunda isteksizdir. Onlardan biriyseniz ve bir internet bağlantısına güvenmek istemiyorsanız, listemizi tamamlayan birkaç ücretsiz kelime işlem uygulamasına göz atabilirsiniz. Bunlar yerel bilgisayarınıza indirip yükleyebilirsiniz. Yüksek fiyat etiketi olmadan MS Word’ün tüm masaüstü özelliklerinden yararlanın!
6- OpenOffice
OpenOffice paketi aslında aynı motoru kullanan altı tane program içerir ve öğrenmesi ve kullanması son derece kolaydır. OpenOffice paketine dahil olan 6 uygulama şunlardır: Yazar (kelime işlemci), Calc (elektronik tablolar), Impress (sunumlar), Draw (grafik) ve Base (veritabanı manipülasyonu) ve Math (matematiksel denklemler). Yazar, bir eklenti veya ticari eklenti eklemeden açık PDF dosyaları gibi Word’ün yapamayacağı bazı şeyleri bile yerel olarak yapabilir. Yazılım açık kaynak olduğundan, yardım ve hata düzeltmelerinin serbestçe sağlandığı ve hızlı bir şekilde oluşturulduğu anlamına gelen geniş bir topluluk tarafından korunur. Bu belki de Microsoft Word / Office’in en önde gelen ücretsiz masaüstü alternatifidir. Bu paketi Windows XP’ye Windows 10, macOS (OS X) ve Linux’a yükleyebilirsiniz.
7- AbiWord
AbiWord, Microsoft Word’e çok benzeyen ücretsiz bir kelime işlem uygulamasıdır. Yalnızca Linux dağıtımları için kullanılabilir. Yazılım yalnızca Microsoft Word ile değil, OpenOffice.org, Word Perfect, Zengin Metin Biçimi ve daha fazlasıyla tam olarak uyumludur. Gelişmiş belge düzeni yeteneklerine sahiptir ve ayrıca adres mektup birleştirme işlemini yapabilir, bu da belgelerdeki belirli form alanlarını veritabanlarından ve virgülle ayrılmış veya sekmeli metin dosyalarından gelen bilgilerle otomatik olarak doldurmanıza olanak sağlar. Ofiste birçok formatla çalışmanız gerekiyorsa, oldukça kullanışlı bir özelliktir. Ek olarak, size daha fazla özellik ve işlev sağlayacak olan özgürce kullanılabilen eklentilerle yazılım geliştirilebilir ve genişletilebilir.
8- Jarte
Jarte, Microsoft WordPad Motorunu temel almaktadır, ancak hala ücretsizdir. Bazı ekstra işlevsellikler ekleyen ücretli bir sürümü de var, ancak ücretsiz sürüm Word ve WordPad belgeleriyle fazlasıyla uyumlu. Özellikler arasında ergonomik bir sekmeli arayüz, düşük sistem kaynakları gereksinimleri, taşınabilirlik, dokunmatik ekranlar için destek ve hızlı yükleme süresi bulunur. Aynı zamanda dahili yazım denetimi vardır ve belgelerinizi HTML ve PDF dosyalarına dönüştürebilirsiniz. Jarte, görüntüler, tablolar, köprüler ve Word’den beklediğiniz her şeyi eklemenizi sağlar. Jarte reklam, deneme süresi ve Jarte Plus versiyonunun kullanıcı tarafından satın alınması yoluyla finanse edilir.
9- WPS Office
WPS Office, WPS Writer uygulaması bir Microsoft Word alternatifi olarak size hizmet edecek ücretsiz bir belge işleme paketidir. WPS Office, docx, doc ve benzeri uygulamalar için geçerli olan popüler dosya biçimlerinin uzun bir listesini açıp kaydedebilir. Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Lehçe ve Rusça dillerini desteklemektedir. Türkçe desteği bulunmamaktadır. Türkçe yazım denetimi desteği de 2019 yılı itibarıyla henüz bulunmuyor. Süit, bir istisna dışında, aynı tanıdık MS Office görünümüne ve havasına sahiptir. Sekmeli görüntüleme penceresi vardır, böylece bir seferde birden fazla belge açabilirsiniz. Ayrıca bahsetmeye değer olan, kullanabileceğiniz 1GB’a kadar ücretsiz depolama alanı sunan bulut belge depolama hizmeti bulunur. Bu, sadece ekipler için ölçeklenebilir değil aynı zamanda meslektaşı Microsoft kadar işbirlikçi ve kusursuz olabilen ücretsiz bir Word alternatifi bulmaya çalışıyorsanız mükemmeldir.
10- SoftMaker FreeOffice
SoftMaker FreeOffice, tam özellikli Microsoft Word’e alternatif bir başka harika ücretsiz süittir. Paketin TextMaker uygulaması, tıpkı MS Word’deki gibi belgeler oluşturmaya odaklanmanıza olanak tanır. Bu süit, temel düzenleme özellikleri ve hatta dokümanları oluşturmak ve düzenlemek için bir avuç temel şablon sunar. Tablolar, çizelgeler, şekiller ve grafikler standart metin formatlama seçenekleriyle birlikte sunulur. Bu uygulama size ihtiyacınız olan her şeyi sağlar. Paketin tamamı Windows, Linux ve Android için mevcuttur, böylece belge işleme görevlerinizi masaüstünüzden bile uzaktayken devam ettirebilirsiniz.
Yerel olarak yüklenen Microsoft Word’e alternatif veya daha kolay işbirliği ve çevrimiçi dosya depolaması için çevrimiçi bir seçenek arıyorsanız, pek çok seçenek var. Bu makalede ele alınan 10 uygulama buz dağının sadece görünen kısmıdır, ancak size iyi bir başlangıç noktası verecektir. Zoho daha geniş bir uygulama yelpazesi sunsa da, bu alandaki bariz devler Google Dokümanlar ve Openoffice’tir. Sonunda, size en uygun olan, en çok ihtiyacınız olan özellikleri sunan olan olacaktır.