KARANTİNAYI BOŞ GEÇİRMEYİN!
Dünya’da krize neden olan Covid-19 isimli yeni tip korona yüzünden insanlar evlerine çekildi. Dünya çapında okullara ara verildi, kuaförler ve berberler kapatıldı, cafeler kapatıldı. Türkiye ‘de de 16 Mart 2020 itibari ile okullara ara verilip, uzaktan eğitim programına hızlı ve takdire şayan bir şekilde geçildi. Bu süreç 31 Mayıs a kadar uzatıldı. Okulların 1 haziran da 8 ve 12 lere, 8 haziranda ise tüm öğrencilere açılacak. 11 Mayıs itibari ile de berber ve kuaförler açıldı.Tabi 20 yaş altı ve 65 yaş üstü için hala sokağa çıkma kısıtlaması var. Bazı günler için esnetilse de haftanın çoğu saati evde geçiyor. Hayat geçer mi beee! Ne yapacaksınız evde? Yazının devamını okuyun lütfen. Verimlilik için 5 Madde:
1.Tabii ki her daim duyduğunuz kitap oku!
Gün içinde verimli saatler için olmazsa olmaz! Kitap okumak eylemi. Derler ya, kitap sizi başka dünyalara götürür, hayal gücünüzü geliştirir, kelime dağarcığını geliştirir. Bunlar zaten duyulan şeyler. Şimdi şu cümleyi yazıyorum. ” Kitap, sizin hayata bakış açınızı değiştirir, kişilik oluşumunuzu etkiler, başka birinin gözünden bakar, hayal eder ve düşünürsünüz” Evet! Bu da klişe. Fakat açalım bunu! Büyüklere değil de genç yaştakilere kitap oku denince okudukları kitaplar genellikle istisnalar dışında aşkım böcüğüm, melek iner aşık olur sonra cennete tekrar iner. Hayır, ben hiç okumadım böyle şeyleri. Böyle şeyleri sadece kızlar mı okur, erkeklerinde okuduğu bu tarz kitaplar var. Bunun dışında aksiyon, vampir, fantastik, (!) fantazi(!)… Bu tür kitaplar ilk söylediğim şeylere uyar. Fakat bakış açınızı, kişiliğinizi, düşünce tarzınızı, fikirlerinizi, başkasının gözünden düşünme gibi eylemler. Bunlara uyar mı?Cevap : Nööö! (British )Fantastik kitaplar denilince, Tolkien başkadır gözümde. Fakat Rowling, Martin bunlara fazla ilgim yok. İlgim Game of Thrones ın dizileştirilmiş hali. Ama neyse konumuza dönelim. Fantastik kitap denilince, Tolkien haricinde ve unuttum BARRON haricinde diğer eserler günümüz dünyasında yazılan bayat eserler. Hatta bazı kitaplar konuşmanızı düzelteceği yere bozuyor. Tabi çeviri eserlerin de etkisi var. Neyse!Eğer bir kitaptan cidden fayda görmek istiyorsanız bilgi içeren, beyin çalıştıran, düşündüren tarzda kitaplar alınmalı. Bu tanıma en uygun kitap türü : KLASİK. Klasik kitaplar felsefesi yönüyle sizi düşündüren, size GERÇEK bilgi aktaran tarzıdır. Tamam fantastik okuyorsanız kaliteli okuyun. Bu anlamda Merlin, Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, son çıkan The Witcher. Belki GoT. Fakat en azından en azından ayda bir defa klasik okuyun.
Peki!Sadece klasik tür mü gerçek bilgi aktarır? Teknik olarak hemen hemen evet. Tabi bilim kurgu, ansiklopedi, bilgi aktaran diğer kitapları saymazsak. Tabi bu benim düşüncem. Bilim kurgu da öyle her bilim kurgu değil. Cidden mantık çerçevesi içerisinde sizi faydalı bir alana ilgi göstermeyi hedefleyen kitaplar da olur. Fantastik olamaz mı nadir? Buna en güzel örnek : Fahrenheit 451. Bu kitap klasik üslupta, düşünce tarzınızı etkileyen fantastik bir eser. İtaki yayınlarının Bilim Kurgu Klasikleri Serisi’ne bakmanızı istiyorum. Kitap önerilerine gelecek olursak:Tanrılar okulu, Sineklerin Tanrısı, Küçük Prens, Fahrenheit 451,Dönüşüm, Satranç. Tabi arada sırada korku türünden zevk almamak olmaz. Stephan KING, Edgar Allan Poe ya bi göz atın. Dipnot: Poe, Sherlock Holmes’ün yazarı Sir Arthur Conan Doyle a ilham kaynağı olmuştur.
2.O kadar hareketsizlik olmaz: Spor Yap!
Normal hayatımızda 2 saatten fazla hareketsiz durmamalıyız. Tabi bu en sağlıklısı. Ama daha açık olursak günde en az 1 saat hareketli olmalıyız şu karantina sürecinde. Uzun süre hareketsiz kaldığınız vakit, vücut kaslarınız pasifleşip hantallaşıyor. Zaten hantallaşmış vücudunuz, zaten bu durumda iyi uyku çekmeyen vücudunuz siz sabah kalktığında tutulmuş ve güne kötü başlamış oluyor. Sporsuz olmaz. Ister masadan, dersten başını kaldırmayan inek bir öğrenci olun, isterseniz bilgisayar başından kalkmayan verimsiz vakit geçiren güzel insan olun, spor şart spor yap. Aşağıda birkaç tane spor önerisinde bulundum
1.Basit Günlük Egzersizler Hiç hareketsiz olmamak için basit egzersizler yapabilirsiniz. Günlük 10 şınav, günlük 10 mekik, günlük esneme hareketleri vesaire. Bu egzersizler size hareket katıp vücudunuza farkındalık getirecektir. Daha pozitif hissedeceksiniz.
Dipnot: Mutlu olmak için çikolata yiyebilirsin fakat bence yürüyüş veya koşu yapmalısın. Daha iyi hissedeceğine eminim. Çikolata yararlıdır fakat sadece en az %70 kakao içeriyorsa öyledir.
2.Vücut Geliştirme Günlük 10 şınav, 10 mekik yerine daha zorlayıcı ve üstüne düştüğün spor tipidir. Vücut kaslarının gelişimi daha hızlıdır ve daha fazla effor sarfedersin. Ekipmansız şekilde aktif spor yapabilirsin. Öneri olarak aşağıda linki verilen Leap Fitness Group tarafından yayınlanan Ev Egzersizleri Ekipmansız programını indirebilirsin. Cidden zorlayıcı. Tabi vücut yapına göre değişir. Play Store : bit.ly/2yBnrv3Huawei AppGallery: bit.ly/3fEK1U9AppStore: https://apple.co/3fEKk1f
3.Şöyle esnek bir vücut nası’ olurdu? YOGA
Yoga, genellikle eklem bölgelerine oynayan kasları geliştirmek değil de esnetmeyi amaçlayan fakat bununla beraber ister istemez kasları geliştiren ve vücudun yanında insanın ciddi anlamda düşünce tarzını pozitif yönde etkileyen ve gerçekten negatiflikten uzak kalkınmasını sağlayan Hint felsefesidir. Ben inanmazdım ama yogaya başladım ve istemsiz olarak vücut pozitif olarak aktif kalıyor. Yoga için ücretsiz uygulama pek fazla yok olsa da kalitesiz oluyorlar. Bu yüzden YouTube kanalı önerisinde bulunacağım. Elvin ile Yoga kanalında başlangıç videoları ile başlayıp karakter yoga serisiyle devam edebilirsiniz. Çetin Çetintaş harbi iyi bir kanal ve kesinlikle faydalanmanız gerek. Fakat daha önce hiç yoga yapmamış iseniz elvin ile yoga başlangıç 1 ile başlamanızı öneriyorum. Daha hızlı başlarsınız. Çetin Bey’in kanalında bulunan başlangıç serisi zor fakat zorlananlar için iki tane daha başlangıç serisi var. Hepsi bir diğerinin alt zorlayıcılığında. Çetin Çetintaş kanalında kanalı kullanma rehberi videosunu izleyerek iyi başlangıç ve harika şekilde devam edebilirsiniz. Elvin Hanım’ın kanalına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Çetin Bey’in kanalı için ise buraya lütfen. Dipnot: Başlangıç serilerinde her videoyu en az 4 kez tekrar etmenizi öneririm. Ama daha sağlam bir sonuç için 1 hafta uygundur.
Ben yoga yapıyorum ve cidden kendimi çok iyi hissediyorum eski bene göre.
4.Dans Et
Dans etmek müzik dinlemenin harekete dönüştürülmüş hali. Yani aynı soydan geliyor. (Ne salladım ama) Yani dans ederseniz yürüyüş koşu yaptığınızdaki gibi endorfin salgılarsınız ve istemsiz ciddi anlamda istemsiz mutluluk oluşur. Açın bir Dance Monkey, dans edin ve mutlu olun. Dans;Sizi mutlu yapar, Bedeninizi geliştirir. Dans et. Eğer ücret ödeyebilecek durumda iseniz Just Dance Now uygulamasını öneriyorum. Bilgisayara veya uyumlu Smart TV ye bağlayarak elinizdeki telefon ile senkronize bir şekilde müzik eşliğinde ekrana dans figürleri gelir ve eğer doğru yaparsanız size puan verir. Merak etmeyin!Doğru yapıp yapmadığınızda anlar. Play store için buraya, AppStore için buraya tıklayın.
5.Tarif Dene
Tarif denemek ve eğer yaptığınız ürün lezzetli ise size gurur verir, tasarımcılığınızı geliştirir. Her hafta yeni bir tatlı tarifi iyi gider. Waffle yap ye ama fazlasını kaçırma. Çünkü waffle ın ne kadar kalori içerdiğini biliyoruz.
6.DİZİ İZLEŞEKİL: A
Dizi film izlemekte güzel bir aktivite. Tabi IQ düşürüp, EQ arttıran diziler değil? Hayır, değil! Şaka bi yana insanımız af edersin ama mal gibi ne verirsen alıyor. Şekil: A da görüldüğü gibi 15 saat çatışıp bir kişinin ölmesini bırak, yararlanmayan, %70 i 90 ı bakışma bekleme, İstanbul köprüsü manzarası ile geçen doldurulan dizilerde vardır bi unquality. Size akıl çalıştıran kaliteli diziler hakkında güzel bir liste oluşturdum buyurun :
1.HOUSE OF CARDS 2.SHERLOCK (TABİİKİ) 3.LIE TO ME4.BLACK MIRROR5.YOU(TAMAM AKIL ÇALIŞTIRMAZ FAZLA AMA KALİTE KOKAR) Tabi bu demek değildir, fantastik gerçek dışı şeyler izlemeyin. Fantastiğin de bir üslubu var dimi? Ne olursa olsun, türüne bağlı kalsın ama mantıktan çıkmasın.
7.KODLAMA ÖĞREN
Vaktiniz boş dimi? Yani yapacak bir şey yok! Gidin kodlama öğrenin. Kodlama ile bilgisayar ile konuşup ona komutlar verip güzel başarılı basit ve işinize yarayacak küçük şeyler veya ciddi şeyler başarabilirsiniz. “” “Ne kodlaması lan, ben yazılım mühendisi olmıcam ki, ben aşçı olcam!” “” Kodlama zevklidir. Üstelik hedefiniz yazılım /bilgisayar mühendisliği olmasa bile öğrenin. Hayatınızda kolaylıklar sağlar. En basiti analitik düşünüp doğru kararlar verip hayatınızda başarılı olabilirsiniz. Tabi aşk işleri için akademik ve iş hayatından vazgeçmek! Sözüm yok Bilgisayarı doğru kullan!
Evet bu yazımda bu şekilde. Okuduğunuz için teşekkürler. Eğer faydalanmış ve faydasını görmüş iseniz ne mutlu bana!
Sağlıcakla kalın!
Kaynak: Kendi kişisel blogum: kosedagcaner.blogspot.com