BİLGİSAYAR BILMEK
Merhabalar. Bu yazımda bilgisayarı kullanabilmek konusunu işledim.
Cevap bulacağınız konular 1. Bilgisayar nedir?2. Bilgisayarı gerçekten kullanmayı biliyor musun?3.Bilgisayarı amacıyla kullanmak. 4.Bilgisayarda işlevsel şeyler yapmak.
Bilgisayar nedir?
Bilgisayar; kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri-verileri uygun ortamlarda saklayan ve istenildiğinde geri getiren, çeşitli aritmetik ve mantıksal işlemler yapan; çok hızlı çalışan elektronik bir cihazdır.
Peki insanlar bilgisayarı neden icat etti ve ilk işlevi ne idi? Bilgisayar zamanında hesaplanmasında zorluk yaşanan işlemleri kısa sürede çözen ve size geri dönüş sağlamak amacıyla icat edildi. Bir sürü tuşa basıp en sonunda 2+2 gibi basit işlemleri çözebiliyordu. 1946 da geliştirilen ve ilk dijital bilgisayar olan ENIAC, kendisinden önceki elektro-mekanik olan bilgisayarlardan 1000 kat daha hızlıydı. Tabi günümüzdeki işlem kapasitesinden bahsetmiyorum. Hizmet ettiği ilk kurum ABD ordusu olmuştur. Top atıklarının mesafesini vb. işlemler yapılıyordu. Kısaca bilgisayarların çıkış amacı matematiksel işlem yapmaktır. Günümüzde matematiksel işlem yapıyor, döküman saklıyor, değiştirilmesine ve tekrardan saklanmasına izin veriyor. Yani bilgisayarın gerçek amacını şu şekilde söyleyebiliriz:”Bilgisayar, matematiksel işlem yapan, döküman saklayan, ödev yapmayı kolaylaştıran, araştırma yapmayı kolaylaştırarak size haftalardır kazandıran bir işlem makinesidir.
Bilgisayarı gerçekten kullanmayı biliyor musun?
Peki? Bilgisayar kullanmayı gerçekten biliyor musun?
DRAMAGünlük olarak saatlerce oyun oynayan çocuğun güzel bir monster notebook u vardır. Her türlü oyunu çok iyi oynar. Bilgisayarda Chrome açmayı bilir, oyun açmayı bilir, oyun program indirmeyi ve kurmayı bilir vesaire. Komşu çocuğu gelir ve:–KANKİ, Napıyon bea! Oyuncu çocuk :–Hiç KANKİ, bilgisayar oynuyorum. Komşu ç : — Nasıl gidiyor? Oyuncu ç: 14 killim var 1 Quadra attım. Sen düşün!Komşu ç: –Tamam knk, benim bi ödev var da bana Excel lazım. Bana yardımcı olur musun? Bizim bilgisayar yok artısı Excel bilmiyorum. O anda oyuncu kral şaşkınlıkla sorar :O da ne ki? Komşu : Nasıl bilmen, bilmen etmen lazım. O kadan bilgisayar oynarsın. Vakit harcarsın. Saatlerini bu bilgisayara verirsin. Oyuncu : Kanka o nedir bilmem, duymadım da hiç. Ve bla bla bla…
Dramada okuduğunuz gibi çocuk bilgisayara saatlerini harcar. Fakat yararına olacak bilgi bilmez. Bilgisayarı gerçekten kullanmayı bilmiyor. Bilgisayar da oyun harici bir şey yapsa ve bilgisi olmadan yapıyor ise şu görüntü dramamızı destekler.
Bilgisayarı amacıyla, gerçek amacıyla kullanmak!
Dramada okuduğunuz gibi oyuncu çocuk bilgisayara saatlerini verir fakat kullanmayı bilmez. Bilgisayarı kullanabilmek demek oyun oynamak, saatlerce vakit geçirip ben biliyorum lan! demek değildir. Bilgisayarı kullanabilmek demek, elindeki makinenin oyundan başka neler yapabileceğini, o makineyi daha rahat kullanmak için neler yapabileceğini bilmek demek, 3-5 office programı kullanıp daha rahat döküman hazırlayabilmek demek. Bu daha da uzar. Velhasıl kelam; bilgisayarı amacıyla kullanmak işlem yapıp hayatındaki iş ve okul mevzu ödevlerini rahat yapıp, oyun oynamak değil de yararına kullanabileceğin bilgi edinip o bilgiyi kullanmak. Bu kural hayatın her yerinde geçerlidir. Fakat konumuz şuan bilgisayar. Dramadaki çocuğumuz bilgisayarı gerçek anlamıyla kullanmayı bilmiyor. Peki sen biliyor musun?
Bilgisayar nasıl amacına göre kullanabilirim?
Bilgisayarın neler yapabileceğini araştır ve bul. Ayarlarında, menüsünde sistem uygulamalarında(applications) işine ne yarar. Vesaire vesaire…
Git internete Office programlarını kullanmayı öğren. En zoru Excel. Excel Office ürünlerinden hesap makinesi görevindedir. Tabi karmaşıktır. Fakat öğrenilebilir. YouTube da çokça ücretsiz ders vardır.
Sonra diğer birkaç yazımda bahsettiğim gibi git kodlama öğren. Yazılım mühendisi olmayacak olsan da, hedefin başka bir alan olsa bile git öğren. Başla sözüm yok. Çünkü sana çok lazım olur. Araştır derim nedir ne değildir? Git dil öğren. Sana fayda sağlayabilecek her türlü bilgiyi öğren. Bunlardan biri de tartışmaya kapalı, dildir. YouTube da iyi İngilizce dersleri mevcuttur. Aç izle. Günde 15 dk harcayarak 4 ay belki 6 ay da dil öğrenebilirsin. Bu linkten Haluk TATAR hocanın ingilizce eğitim setine ulaşabilirsin. Eğitim setine girdiğin zaman oynatma listesinin aşağısına in, orda yüksek sesli videolar vardır.
Haluk TATAR – Sıfırdan İngilizce Eğitim SetiBu arada Haluk TATAR hocanın kanalı faydalı bilgiler deposu Haluk Tatar Kanal
Demem o ki YouTube gibi bir çöplüğün faydalı bölgeleri de vardır.
Size iki çift laflık önerim, “Aç Google amcayı faydalı bilgi araştır, faydadan kastım faydalı olsa bile sana fayda sağlamayacaksa onu öğrenme! İhtiyacın ne, o bilgiye bak! Kapiş!”
Eğer okuduysanız teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın!
Kaynak Kendi Kişisel Sitem: kosedagcaner.blogspot.com