Selamlar, yazıma hoşgeldiniz. Birçok okur, felsefe kitapları okumaktan çekinir. Fakat felsefe okumak sandığınız kadar da zor değildir. Bu yazımda sizlere felsefe kitabı okumanın faydalarından bahsedeceğim.
Öyleyse başlayalım..
Lisede hepimiz felsefe dersi görmüşüzdür fakat ben daha bir arkadaşımın felsefe dersini sevip, dinlediğine şahit olmadım. Aynı şekilde benimde hiç ilgi duyduğum söylenemez. Fakat büyüdükçe düşünceler de büyüyor. Liseden sonra tam anlamıyla kitap okumaya başladıkça eskisi gibi romanlardan zevk almamaya başladım ve beni düşündürecek, üzerine kafa yoracağım kitaplar aramaya başladım. Bu vesileyle felsefe kitaplarıyla tanıştım. Tabi ki romanları da çok seviyorum ve her çeşit kitap okuyorum fakat felsefe kitaplarının yeri başkadır.
Öncelikle felsefenin kelime anlamı nedir, onu açıklayalım. Felsefe; var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması anlamını taşır. Yani biraz daha yüzeysel olarak; düşünmek, kafa yormak, sorgulamak, şüpheci ve araştırıcı olmak da diyebiliriz. Sonuçtan ziyade sonuca gitme yolu daha önemlidir. Zaten filozoflarda bir sonuca varabilmiş değildir.
Felsefe kitabı okumanın faydalarına geçmeden önce; Daha önce hiç felsefe kitapları okumayanlar bu durumdan hiçte korkmasınlar. Çünkü sanıldığı kadar zor değil, kırın ön yargılarınızı, yeter. Bende felsefe okumadığım zamanlarda; “okuyamam, zordur, ben anlamam.” gibi klasik cümlelerle geziyordum fakat okudukça anladım ki hiçte öyle değilmiş. Felsefe okumaya yeni başlayanlar için çok güzel başlangıç niteliğinde felsefe kitapları var. Doğru olanla başladığınız zaman zaten bırakmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Yakın zamanda, felsefe okumaya yeni başlayanlar için giriş niteliğinde olan kitap önerisi paylaşacağım. Başlamayı düşünenlere faydalı olacaktır.
Gelelim asıl konuya… Neden felsefe okumalıyız? Felsefe kitapları okumanın faydaları nelerdir?
Felsefe okumanın en büyük faydası düşünmektir. Okuduğunuz kitaptaki fikirler, ister istemez sizi düşünmeye iter. Kitapta hiç beklemediğimiz, ilgi çekici ve çarpıcı bir fikir bulursunuz ve bunun üzerine kafa yorarsınız. Düşünmek kadar güzel bir eylem var mıdır ki?
Felsefe okumanın bundan sonra ki faydaları doğal olarak düşünme yetisi sayesinde gerçekleşir. Kitapta bulunan fikir üzerine düşündüğünüz zaman; o fikir gerçek mi yoksa değil mi, doğru mu yoksa yanlış mı, diye merak ederiz. Dolayısıyla araştırır, sorgularız. Neticesinde konu ile ilgili bir fikir sahibi oluruz ve kitapta bulunan fikre katılıp katılmamayı tercih ederiz. Bakın ne yaptık: araştırtık. Bizi araştırmaya teşvik etti ve bir sonuca vardık. Aslında şüpheci yaklaşmış olduk ve bize sunulan fikri sorgusuz kabul etmedik. Bu şüpheci ve sorgulayıcı olma özelliği, okudukça alışkanlık haline dönüşüyor ve yaşamınızda da ister istemez bunu uyguluyorsunuz. (Bu sebepten az kavga etmedim babamla)
Biz insanların çoğu, bize dayatılan olguları sorgusuz kabul etmeye alıştık. Dolayısıyla sorgulayıcı ve şüpheci olmak size hayatınızda çok faydalı olur, abartmamak şartıyla tabii. (Dedektif gibi de gezmenizi istemeyiz herhalde) Neticesinde, sorgularsak öğreniriz. Yaşam, doğa, madde, ruh, insanlar, adalet, hukuk, yönetim ve ucu açık daha bir sürü olgu üzerinde düşünmezsek öğrenemeyiz doğal olarak. Bu olgular ne kadar doğru, veya gerçek mi, kandırmaca mı yoksa hayal mi? Sorgulamadan bilemeyiz, dolayısıyla hayatı ve yaşamı keşfetmiş oluruz.
Ayrıca felsefe okurken birden çok konu düşüneceğiniz için, siz farkında olmasanız da hemen hemen her konuda fikir üretmenizi sağlayacaktır. Sosyal yaşamınızda bir sohbet içerisindeyken, ortaya atılan herhangi bir konu üzerinde kolaylıkla fikir sahibi olup, onun hakkında konuşabilirsiniz. Dolayısıyla sosyal yaşamınızda itibar görmenizi de sağlayacaktır.
Felsefe okurken sürekli düşüneceğiniz için, beynimiz sürekli aktif olacak ve hafızamız kuvvetlenecektir. Pratik düşünceler üretip, pratik çözümler üreteceksiniz ve zekanızı geliştireceksiniz. Tüm bunları yaparken keyif alacağınızı da unutmayın. Bizler çok düşünmediğimiz için düşünmenin keyfine varamıyoruz, tüm sorun bu.
Bu anlattıklarım sonucunda, Felsefe kitabı okumanın faydalarını bir listeyle toparlayacak olursak:
•Düşünme yetisini geliştirmek
•Özgür düşünmek
•Özgür kararlar vermek
•Sorgulayıcı olmak
•Şüpheci olmak
•Araştırmacı olmak
•Fikir sahibi olmak, fikir üretmek
•Pratik düşünmek
•Çözüm arama yollarında kolaylık sağlamak
•Hayatı, yaşamı tanımak
•İtibar görmek
•Ön yargısız olmak
•Öğrenmek
•Sakinleşmek
•Hafızayı kuvvetlendirmek
•Zekayı geliştirmek
•Özgüvenli olmak
Şimdi, bu kadar faydalı şey saydık. Bilirsiniz bize faydalı olan şeyler genelde keyifsiz veya zor olur. Mesela, ders çalışmamız lazım; biliyoruz ki bize faydalı, gerekli. Ama keyif almadığımız için çalışmak istemiyoruz. Ya da güzel yiyecekler hep kilo aldırır, sonrasında eritmek için zahmet çekeriz. Ama felsefe okurken böyle bir şey söz konusu değil. Okudukça keyif almaya başlayacağınızdan ve size kattığı şeylerin faydasını göreceğinizden emin olabilirsiniz. Felsefe kitapları okumaktan korkmayın, yeter.
Saygılarımla.