Covid-19’un Sebep Olduğu Kaygıyı Azaltabilecek 10 Maddelik Öneri

1- Maalesef ki bu dönemde özellikle medyada gerçek dışı, yalan haberler çok fazla dolaşmaktadır. Teknoloji çağında olduğumuz için bu haberlerin yayılması daha da hızlı ve aktif bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu da bizim kaygı seviyemizi daha da arttırmaktadır. Yapılması gereken şey bu tür haberlerin kaynağı açıklanmadıkça dikkate almamak, yalnızca güvenilir yayınları takip etmektir. Bakanlığın açıklamaları veya Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) haberlerinin takibinin yapılması daha doğru olacaktır.

2- Yayılan yalan haberlere inanmamakla birlikte, bu haberlerin sosyal medyada veya çeşitli teknolojik iletişim uygulamalarında da yaymamamız, çevremizi de bu panik havasından korumaya yardımcı olacaktır.

3- Bu süreçte eve tıkılı kalmış gibi hissedebiliriz. Bu süreçte teknolojinin de yardımıyla yakınlarımızla konuşarak ve duygu-düşüncelerimizi paylaşarak çok daha rahatlayabilir, bu sıkıntılı süreci atlatmada birbirimize yardımcı olabiliriz.

4- Covid-19 ile birlikte internette yeni birçok çalışmalar ortaya çıktı. Online terapiler de bunlardan birisi. Ücretsiz bir şekilde çeşitli siteleri kullanarak insanlarla iletişime geçebilir, korkularımı ve kaygılarımızı bir uzman yardımıyla azaltabiliriz.

5- Evdeki aile bireyleriyle çok daha fazla vakit geçirip, çeşitli aktiviteler gerçekleştirerek de kaygı durumunu arkamızda bırakabiliriz. Onlarla geçirdiğimiz zaman ve birlikte bir dayanışma hali sergilemek bizi çok daha rahatlatabilir.

6- Bizim için bu süreçteki en önemli görev, beden ve ruh sağlığımızı korumaktır. Bunun için tek başına bir şeyin yeterli olduğunu söylemek mümkün olmayacaktır. Yeterli ve dengeli beslenme, yeterli uyku veya spor ihtiyacımızı da karşılamalıyız. Çünkü bunlar bizim yalnızca beden değil ayrıca zihinsel sağlığımız için de gerekli olan şeylerdir.

7- Meditasyon, yoga ve hatta aynı işlevi gören ibadet de bu süreçte tavsiye edilmektedir. Çünkü bizim zihnimizi boşaltacak ve buna bağlı olarak prefrontal korteksin daha aktif çalışmasıyla birlikte kaygıya kapılmaktansa daha mantıklı düşünceler ve davranışlar sergilememizi sağlayacaktır.

8- Tüm bu evde kalma sürecini bir fırsat olarak ele alabilmemiz düşünülmelidir. Geçmişte ertelediğimiz şeyleri sonunda yapabileceğimiz bir zaman dilimi elde etmiş olabiliriz. Veya tüm bu süreçte kendimizi geliştirebiliriz. Kitap okumak, film izlemek, araştırma yapmak veya resim çizmek gibi birçok şekilde kendimizi geliştirebiliriz.

9- Bu süreçte kaygıyı arttıran şeylerden biri de bu pandemi üzerine sürekli düşünmektir. Bu nedenle kişilerin bu salgın konusunda konuşmaktan kaçınmaları veya kendilerine yeni hobiler edinmeleri ile yani başka şeylerle meşgul olmaları durumunda bu kaygılı düşüncelerden uzaklaşabileceklerdir.

10- Günlük hayatımızın sınırlandırıldığı bir dönemdeyiz. Evet, rahatça dışarı çıkamıyoruz veya okula gidemiyoruz. Ancak bunların tamamı bizim için alınmış önlemler. Öncelikle bunun farkındalığını yaşamalıyız. Ve bunun devamında günlük yaşantımızda sürdürdüğümüz rutinlere devam edersek, kendimizi çok daha normal hissedebiliriz. Örneğin; hafta sonlarında dışarıda arkadaşlarımızla buluşup kahve içiyorsak, bu aktiviteyi online görüşmeye çevirebilir, aynı vakitte kahvemizi evde yaparak arkadaşlarımızla görüntülü olarak sohbet edebiliriz. Bu durum, evde kalmak zorunda olduğumuz bu dönemde, bizi çok daha normal ve ferah hissettirebilir.

Freud\'un Kankası
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Geçmişe Gidip O Çorbayı Çöpe Döksek Salgın Engellenmiş Olur Mu?
Sonraki
Ufak Tefek Skandallar -Hülya Avşar-

Ufak Tefek Skandallar -Hülya Avşar-

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.