Pop Art nedir: Pop Art Sanatçıları ve Pop Art Teknikleri

Belki de 20. yüzyılın en bilinen sanatsal gelişimi olan Pop art, tüketimciliğe, kitle iletişim araçlarına ve popüler kültüre tepki olarak ortaya çıktı. Bu hareket 1950’lerde ortaya çıktı ve altmışlar boyunca büyük bir ivme kazandı. Pop art, kendisinden önce gelen öncü hareket olan Soyut Dışavurumculuk’ta kullanılan teori ve yöntemlerden uzaklaştı. Bunun yerine, canlı kompozisyonlar üretmek için gazete, çizgi roman, dergi ve diğer sıradan nesneler gibi gündelik nesnelerden ve medyadan yararlandı ve hareketi çağdaş sanatın temel taşı olarak belirledi.

Tanımlanabilir görüntülerin bu girişi, Pop Art sanatçılarının boş ve elitist olarak gördüğü modernizm yönünden büyük bir değişimdi. Hareketle ilişkili pek çok sanatçı – en önemlisi Andy Warhol ve Roy Lichtenstein – uygulayıcıları ana akım şöhrete yaklaştıran bir deneyim olan eşi görülmemiş bir ün ve statü elde etti. Günümüzde Pop art, anında tanınan sanat biçimlerinden biridir.

Pop Art nedir? Pop Art Sanatçıları ve Örnekleri

Pop Art nedir?

Pop art, 20. yüzyılın ortalarında sanatçıların sıradan nesneleri – çizgi roman şeritleri, çorba kutuları, gazeteler ve daha fazlasını – çalışmalarına dahil ettikleri bir harekettir. Pop art hareketi, sanatın herhangi bir kaynaktan çekilebileceği fikrini sağlamlaştırmayı amaçladı ve bunu bozacak bir kültür hiyerarşinin olmadığını öne sürdü.

Pop Art’ın Kısa Tarihi

Pop art 1950’lerin ortalarında Britanya’da Independent Group adlı bir grup ressam, heykeltıraş, yazar ve eleştirmen tarafından başlatıldı. Kısa süre sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne yayıldı. Hareketin köklerinin çoğunu, uygunluk tarafından yönetilen bir sosyal düzeni yeniden yapılandırmayı amaçlayan aktivistler, düşünürler ve sanatçılar tarafından yönetilen bir kültür devrimi tetikledi. Hareket hızla yayıldı ve pek çok kişi İngiltere Pop Art’ın öncüsü Richard Hamilton’ın 1956 kolajına inanıyor. Londra’daki Whitechapel Galerisi’nde göründükten sonra kültürel olgunun resmi başlangıcına işaret etmiştir.

Hamilton, hareketin özelliklerini şöyle tanımladı: “Pop art: Popüler (kitle için tasarlanmış), Geçici (kısa vadeli çözüm), Harcanabilir (kolayca unutulabilir), Düşük maliyetli, Toplu üretim, Genç (gençliği hedefleyen), Esprili, Seksi, Aldatıcı, Büyüleyici, Büyük iş. ” Hareket, Amerika Birleşik Devletleri’nde sahneye çıktıktan sonra, hızla tüm dünyaya yayıldı ve bugün güzel sanatları ve popüler kültürü etkilemeye devam ediyor.

Pop Art’ın Özellikleri

Pop art, hareketin en ikonik eserlerinin çoğunda bulunan canlılığı ve benzersiz özellikleri nedeniyle kolayca tanınabilir. Pop art’ın tanımlayıcı özelliklerinden bazıları aşağıdadır:

  • Tanınabilir görüntüler: Pop art, popüler medya ve ürünlerden görüntüleri ve simgeleri kullandı. Buna çorba kutuları, yol işaretleri, ünlülerin fotoğrafları, gazeteler ve ticari dünyada popüler olan diğer öğeler gibi ticari öğeler dahildir. Marka isimleri ve logolar bile dahil edildi.
  • Parlak renkler: Pop art, canlı ve parlak renklerle karakterizedir. Kırmızı, sarı ve mavi ana renkler, özellikle Roy Lichtenstein’ın eserleri başta olmak üzere birçok ünlü eserde görülen belirgin pigmentlerdi.
  • İroni ve hiciv: Mizah, Pop Art sanatının ana bileşenlerinden biriydi. Sanatçılar konuyu güncel olaylar hakkında bir açıklama yapmak, geçici heveslerle dalga geçmek ve statükoya meydan okumak için kullandı.
  • Yenilikçi teknikler: Birçok Pop Art sanatçısı, büyük miktarlarda görüntüleri hızlı bir şekilde yeniden üretmelerini sağlayan baskı resim süreçleriyle uğraştı. Andy Warhol, mürekkebin şablonlu bir ağ ekran aracılığıyla kağıda veya tuvale aktarıldığı bir işlem olan serigrafi baskıyı kullandı. Roy Lichtenstein, imza niteliğindeki görsel stilini elde etmek için litografi veya metal bir plaka veya taştan baskı kullandı. Pop Art sanatçıları genellikle ana akım kültürün diğer alanlarından görüntüler aldılar ve bunları ya değiştirilmiş ya da orijinal biçiminde sanat eserlerine dahil ettiler. Bu tür sahiplenme sanatı, reklam ve medyayı güzel sanatlardan ayıran yüksek sanat ve düşük sanat arasındaki ayrımı kırmak için sıklıkla tekrarla birlikte çalıştı.
  • Karışık medya ve kolaj: Pop Art sanatçıları genellikle malzemeleri harmanladı ve çeşitli farklı medya türlerini kullandı. Çalışmaları Pop Art hareketini öngören Robert Rauschenberg gibi, sanatçılar Tom Wesselmann ve Richard Hamilton, tamamen modern bir anlatı biçimi oluşturmak için görünüşte farklı görüntüleri tek bir tuvalde birleştirdiler. Benzer şekilde Marisol, figürleri temsil etmek için birçok farklı malzeme kullanan heykellerle tanınır.

Pop Art Sanatçıları

Andy Warhol

Pop Art nedir? Pop Art Sanatçıları ve Örnekleri and warhol

Andy Warhol’un adı Amerikan Pop sanatı ile eş anlamlı hale geldi. Warhol’un çalışmaları, ünlü olma takıntısı, görüntülerin tekrarı ve konu olarak reklamın kullanılması gibi hareketin birçok yönünü simgeliyor. En dikkate değer serileri arasında “Campbell’s Soup Cans”, Jacqueline Kennedy Onassis’in tasvirleri ve “Death and Disaster” yer alıyor. Warhol, Jean-Michel Basquiat gibi sanatçılar ve Perrier gibi ticari markalarla işbirliği yaptı. Sonunda, Warhol’un sanat yapımı için bir atölye ve bohemler için bir mekân olarak hizmet veren “The Factory” adlı bir sanatçının stüdyosunu açtı.

Roy Lichtenstein

Bir diğer ikonik Amerikan Pop Art sanatçısı Roy Lichtenstein’dır. Temel renkleri ve cesur hatları kullanmasıyla tanınan Lichtenstein’ın kendine özgü stili, ilk kaynak materyallerinin çoğunu kendisinden türettiği çizgi romanlara gönderme yapıyordu. Daha sonraki serilerde bile, Lichtenstein, tuvallerinde ve heykellerinde çizgi roman stilini uyandırmak için Ben-Day noktalarını kullandı. Warhol ve Lichtenstein gibi, Ed Ruscha ve James Rosenquist de kültürel zeitgeist’i örnekleyen tabela riffleri yaratmak için konuyu basılı medyadan aldılar.

Robert Rauschenberg

Rauschenberg, dikkate değer Pop art kolajları oluşturmak için materyalleri ve yöntemleri kökten harmanladı ve içinde bulunduğu dönemden popüler görüntüleri birleştirdi. En dikkate değer eserlerinden biri, 1964’te yaratılan Retroactive II, John F. Kennedy ve bir NASA astronotunun portresinin yanı sıra ilginç bir şekilde karıştırılıp yeniden birleştirilen diğer görüntülerin yer aldığı serigrafi bir resimdi.

David Hockney

David Hockney, 1960’larda İngiliz Pop art hareketinin öncülüğüne yardımcı oldu, yarı soyut resimler yarattı ve geniş bir medya yelpazesiyle deneyler yaptı. 1967 tarihli çalışması A Bigger Splash, yüzme havuzlarının etrafında toplanan çok sayıda Pop art resminden biriydi, Kaliforniya’ya taşındıktan ve o bölgede yaşayanların rahat, şehvetli bir şekilde yaşadıklarını fark ettikten sonra büyüyen bir hayranlıktı.

Kadın Pop Art Sanatçıları

Kadın Pop art sanatçıları genellikle hareketin geleneksel anlatımından dışlandı, ancak çoğu kariyeri boyunca çok önemli bir rol oynadı. Oyun yazarı ve avangart sanatçı Rosalyn Drexler, kavramsal ve Pop Art sanatçısı Marisol ve Belçikalı ressam Evelyne Axell, Pop Art hareketinin başarısına katkıda bulundu. Bugün, bu öncüler sayesinde müze şovlarında ve müzayedelerde daha fazla kadın Pop Art sanatçısı yer alıyor.

Pop Art Gerçekleri

Pop art’ın ilk eseri 1952’de İskoç sanatçı Eduardo Paolozzi tarafından yaratıldı. I was a Rich Man’s Plaything adlı dergilerden yapılmış bir kolajdı.

Pop art orijinal olarak Propaganda sanatı olarak adlandırıldı.

Andy Warhol, The Velvet Underground’un ilk albümü The Velvet Underground & Nico için ikonik albüm kapağını tasarladı.

Warhol’un Campbell’s Soup Can serisinden esinlenilen tek kullanımlık bir giysi olan Souper Dress, 1966–67’de Campbell Soup Company tarafından üretildi.

Pop art’ın bulunan nesneleri ve resimleri kullanması, 1900’lerin başındaki Dada hareketine kadar izlenebilir.

Jeff Koons ve Claes Oldenburg gibi sanatçılar, gündelik nesneleri anıtsal oranlarda tasvir ederek hicvettiler. Oldenburg’un ikonik parçaları arasında dev dondurma kepçeleri, kaşıklar, mandallar ve daha fazlası bulunur.

Şimdiye kadar satılan en pahalı Warhol, 1963’te yarattığı Silver Car Crash (Çifte Felaket) idi. 2013’te 105 milyon dolara satıldı.

Pop art, önce tasarım ve müzik alanındaki sanatçı işbirlikleri ve daha sonra yeni nesil sanatçıların yüzyılın ortası tarzından ilham almaya başlamasıyla toplumun neredeyse tüm yönlerine yayıldı. 1980’lerde bazı postmodern sanatçılar “Neo-Pop” bayrağı altında çalıştı. Jeff Koons’un da aralarında bulunduğu bu sanatçılar, günlük yaşamdan eşyalar almaya ve bunları sanat eserlerine dahil etmeye devam ettiler.

Bugün, Pop art motifi, Japon fenomeni Takashi Murakami gibi sanatçılar tarafından benimseniyor. Murakami, sanatını tanımlamak için anime, pop kültürü ve tüketimcilikten esinlenen grafik doğasına atıfta bulunan “Superflat” terimini kullandı. Ayrıca Banksy gibi sokak sanatçıları, eserlerinde benzer bir estetik elde etmek için şablonlar ve grafik tasarım kullanarak Pop art mirasından etkilenmişlerdir.

The Necmi
Necmiii Bilicii
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
ÖZNELLİK VE BİZ
Sonraki
Ferrari'sini Satan Bilge

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.