SAĞLIK SENİN BİLDİĞİN GİBİ Mİ?

”Sağlıklı olmak” nedir? Hepimizin aklına ilk olarak, beden sağlığı, tolerans değerleri içerisinde kan testi sonuçları, enerjik olma hali, zayıf olmak, 36 beden pantolona girmek gibi bedensel durumlar geliyor. Bu tabii ki önemli ama bunun yanında es geçemeyeceğimiz ruh ve zihin sağlığı, bizi belki bir brokoliden daha çok besleyen diğer ögeler var.

beslenme

Bir öğünde tabağımızda şunları bulundurmalıyız: bol rengarenk sebzeler, salatalar, tabağamızın en az %75’inde bitkisel gıdalar, hayvansal veya bitkisel proteinler, iyi yağlar, az miktarda tam işlenmemiş, rafine olmamış tahıl ve rengarenk meyveler.

hareket

İnsan bedeni hareket etmek üzerine çalışır. Evrimsel sürecimiz böyle ama modern hayatta bedenimiz neredeyse günde 12 saat oturuyor. Bu, metabolik açıdan zaten sorun yaratıyor. Ayrıca her attığımız adımda binlerce nöron birbiriyle bağlantı kuruyor. Hem metabolizma hem de beyin sağlığı açısından hareket etmek elzem bir durum. En kolay ve en masrafsızı; yürüyüş yapmak ve dans etmek. Pandemi ile her şey online olarak zaten kucağımızda duruyor.

rahatlamak

Rahatlamayan bir sinir sistemi, beyinle doğru bağlantıları kuramaz. Gün içerisinde bize stres yaratan, ellerimizi titreten, terleten, kalbimizi sıkıştıran ve tansiyonunuzu yükselten bir çok sıkıntılı durum yaşıyoruz. Yaşadığımız hiçbir zihinsel ve ruhsal durum, bedenden ayrı olarak gerçekleşmiyor. Bizi üzen, sinirlendiren ve stres yaşadığın her olayın bedende bir izdüşümü var. Bu zihinsel durumlar bedende bu kadar bariz görünürken, her bir organımız bundan etkilenirken, bunun panzehiri olan rahatlamayı es geçmememiz gerekiyor. Rahatlamayan bir sinir sistemi kendini devamlı tehdit altında hissettiğinden yediyi brokoliyi bile sindiremeyecektir. Eskiden bir söz vardı: ”ne yersen osun.” Artık bu değişti: ”Ne sindirirsen osun.” Sindiremediğimiz hiçbir besinin faydasını alamıyoruz. Dolayısıyla sakinleşen bir sinir sistemi ile yediklerimizin faydasını ancak alabiliyoruz. Ayrıca stres, hastalıkların %95’inin kaynağını oluşturuyor. Hayatın bizi bu kadar zorladığı zamanlarda stresi yok sayamayız. O her zaman bizimle ama bedenimizi rahatlatabiliriz. Bedenimize günde 80 doz stres alıyorsak, 20 doz rahatlama yaşatmamız gerekiyor. Zihin, beden üzerinde çok etkilidir ve zihni rahatlatmanın birkaç yolu da, Meditasyon, Chi Gong, yürüyüş ve dans gibi aktivitelerdir. Bedenin hareket ettirildiği her türlü zihinsel egzersiz, sinir sistemi için muhteşem bir ilaçtır.

İlişkiler

İnsan sosyal bir varlık. Zaten pandeminin ilk kapanma zamanlarında sosyalleşememenin bizi nasıl etkilediğini gördük. Yapılan bir araştırmada, metabolik rahatsızlıkların ve kalp/damar hastalıklarının pandemi de iki kat arttığı belirlenmiş. Yalnız kalmak, bu açığı kapatabilmek için yemek yemek, fazla alkol kullanımı, sigaranın artması, hareketsizlik ve duygusal olarak ihtiyaçlarımızı giderememek buna çok etken olmuştur, diye düşünüyorum. Yaşadığımız keyifli ilişkiler bizi en çok besleyen ögelerden biri. Sevdiğiniz biriyle beraber olduğunuzda bedeninizin nasıl hissettiğini hatırlayın. Bir de hoşlanmadığınız, yanında bile olmak istemediğiniz biriyle beraberken bedeninizde olanları düşünün. Yaşadığınız her duygu ve durumun bedenimizde bir karşılığı var. Nasıl köpekler sevindiğinde kuyruğunu sallıyor, kedi sinirlendiğinde kabarıyorsa, bizlerin de yaşadığı her duygusal durum bedenimizde bir karşılık buluyor.
Kaynak : Masa Dergisi sayı: 55 syf: 21 Sema ÖZPEKMEZCİ
Redakte edilmiştir.

iletişim: giritberkan@outlook.com.tr
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Akita Yavru Köpek Eğitimi!
Sonraki
KALPLERE DOKUNMAK: SEVGİNİN GÜCÜ

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.