Diyarbakır'ın gözdesi Hani

Diyarbakır: Diyarbakır güneydoğu Anadolu bölgesinin şüphesiz en güzel ve en kalabalık şehridir. Günümüzde doğuya yolculuk yapanların güzergahı üzerindedir Diyarbakır. Tarihi, kültürel yapısıyla diğer şehirleri kıskandıran şehir. Yaklaşık otuz kadar medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Diyarbakır merkez bağlar olmak üzere toplam 17 ilçeye sahiptir bunlardan biri ise ”HANİ” ilçesidir

  • Diyarbakır’ın kuzeyinde yer alan Hani ilçesi Zaza dilinde çeşme demektir. Diyarbakır gibi zengin bir kültüre ve tarihe sahiptir. Selahaddin Eyyubi’nin ikinci oğlu ”Aziz Osman bin Selahaddin” tarafından merkez komuta bölgesi olarak bilinir.
  • Bir zamanlar burada Urartu ve Asurlular arasında önemli çatışmalara ev sahipliği yapmıştır. Genel olarak Zazaca diline hakim olan bölgenin geçmişi ”Nerip İmparatorluğuna” dayanır. Nerip imparatorluğu daha sonra parçalanarak günümüzde 7 adet köye dönüşmüştür. MÖ 1280 yılında Asur Hükümdarı I. Salmanassar ile yaptıkları savaşta yenilerek dağılan Nirbi’lerin yerleşim merkezi olan Hani, Cumhuriyet döneminde Lice’ye bağlı bir belde idi. Daha sonra gelişerek ilçe oldu.

Hanide gezilip görülecek 6 turistlik yer vardır.

  1.  Hani Ulu Cami: Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen caminin önceleri kilise olduğu, artuklular tarafından ele geçirilen yapı daha sonra camiye çevirilmiştir. Kapı girişinin üst tarafında yazılan bir kitabede 15.yüzyılda (1657 ve 1682 ) yılları arasında onarım görmüştür. Yapı çeşitli doğa olaylarına uğramış ve günümüzde ibadete devam etmektedir.
  2. Hatuniye Medresesi: Sancar Şahin Validesi Zeynep Hanım tarafından 13. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Yapı kare planlıdır ulu caminin cami oluşundan hemen sonra yapılmıştır. İçerisinde çeşitli ders odaları bulunur. Yapının orta kısmında küçük bir çeşme vardır. Yapı Mardin medresesine benzetilmiştir. Bir rivayete göre Osmanlı Padişahı; Yavuz sultan selim bu yapıda namaz kıldırmıştır.

  3. Hani Aynkeris Suyu: İlçe merkezinden yaklaşık 2 km mesafededir. Bir çok hastalığa şifası vardır. Suyun kaynağının nereden geldiği bilinmemektedir. Havuz günümüzde birçok ziyaretçi akınına uğrar. Havuz şuan harap durumdadır.

  4. Aynkebir Su Havuzu: Aynkebir su havuzu Ulu cami ve hatuniye medresesinin tam orta kısmında, 13 yızyılda yapılmıştır. Havuza nereden belli olmayan bir kaynaktan su gelmektedir. Önce tek gözden gelen su akıntısı daha sonra ilçenin artan nufusü sayesinde 8 göze çıkartılmış ve havuz genişletilmiştir. Havuzun yapılmasının temel nedeni arazileri sulamaktır. Günümüzde bu su hala faliyet göstermekte, çoğu tarlanın su kaynağını karşılamaktadır.

    Gezilmesi gereken daha bir çok noktası vardır şirin ilçenin onları da bir gün oraya yolu düşenlerin bulmasını istiyoruz. Dünyada gezilip görülmesi gereken çok yer vardır. Bu yerin küçük büyük olmasının bir önemi yoktur. Yaşadığımız coğrafyada insanlarımızın nasıl yaşadıklarını öğrenmek bizlerin en doğal hakkıdır. Onların sofralarına oturmak onlarla dertleşmek, oranın tarihini bilmek bizler için bir ödevdir. Unutmayın; Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez.

Sadolonso
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Endişe duyduğum konular.
Sonraki
İyi Düşünelim İyi olsun

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.