DİKOTOMİ PARADOKSU

       Elaalı Zenon tarafından ortaya atılmış bir paradokstur. Dikotomi paradoksu dışında yedi tane daha paradoks ortaya atmıştır. Zanon ortaya attığı paradokslar ile algılarımızın tersine hareket dediğimiz kavramın sadece bir yanılsamadan ibaret olduğunu desteklemeye çalışmıştır. Çoğu günümüze gelene kadar çözülmüştür. Bu paradokslardan en bilindikleri ise ok, dikotomi ve Akhilleus ile kaplumbağadır. 

       Dikotomi paradoksunda herhangi bir kişi hayal edin. Bu kişinin a noktasından b noktasına gitmesi gerektiğini düşünün fakat bu kişi başlamadan önce gideceği yolun yarısı kadar gitmelidir. İlk olarak bu iki yer arasındaki uzaklığa x dersek x/2 gitmesi gerek x/2 gitmesi için x/4 gitmesi, x/4 için x/8, x/8 için x/16 uzunluğunda mesafe kat etmesi gerekmektedir. Bu durum sürekli ikiye bölünerek ilerler. 

      X …..  X/16 – X/8 – X/4 – X/2 – X

  Yukarıda gördüğünüz işlemdeki gibi bu durumun bir sonu olmadığı için sürekli tekrarlanır. Sonuç olarak bu kişinin sonsuz mesafe kat etmesi gerek fakat bu yolculuğun bir başlangıcı olmaz çünkü sürekli gideceği ilk mesafe ikiye bölünebileceği için yolculuğa başlayamaz.  Zenon diğer paradokslarında olduğu gibi bu paradoksunda da hareketin sadece bir illüzyon, yanılsama olduğunu açıklamaya çalışmıştır. 

Yiğit Fırat
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Empati
Sonraki
Bay A.

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.