Bugün Bunu Merak Ettim 1 (Horozlar Neden Sabah Öter?)

Yunan mitolojisinde anlatılan bir hikayeye göre barış ve güzellik tanrıçası Athena, Zeus’un karısının şikayeti üzerine cezalandırılır ve çirkinliğiyle nam salan demirciler tanrısı Hephaistos’la evlendirilir.

Yaşlı ve çirkin bir demirciyle yapamayan Athena gönlünü savaş ve mertlik tanrısı Ares’e kaptırır.  Birlikte zaman geçiren aşıklar kapılarına bir nöbetçi dikerler ve gün doğmadan kendilerine haber vermelerini isterler. Asker bir gün uyuya kalır ve Hephaistos Ares ve Athena’nın aşklarını ortaya çıkartır. 

Ares cezalandırılarak Trakya’ya sürülür ancak gitmeden önce uyuyakalan askeri bir horoza çevirir ve horoz kendisini affettirmek için her sabah günün doğuşunu haber verir.

Mitolojide böyle yer alan konuyu açığa kavuşturmak isteyen Japon bilim adamları  Suyoshi Shimmura ve Takashi Yoshimura araştırma için bir grup horozu içine kamera yerleştirilen bir odaya koydular.

Horozlar günün her saati ötse de büyük bir kısmı gün doğumunda öttü. Hiç güneş ışığı görmeden 2 hafta karanlık odada tutulan horozların, biyolojik saatleri giderek bozuldu ve daha sık zamansız ötmeye başladı. 

Deneyin diğer 2 haftalık dönemini de karanlık odada geçiren horozlar, 24 saate dayanan biyolojik ritimlerini tamamen kaybederek, gün doğuşunu ayırt edemez hale geldi. Toplamda 4 hafta karanlık odada tutulan horozların, ışık görmedikleri için biyolojik ritimlerinin tamamen bozulduğu ve yeniden harekete geçmesi için ışığa ihtiyaç duydukları belirlendi.

Aslında sabahın erken saatlerinde ötmek sadece horozlara özel bir durum değildir çünkü neredeyse tüm kuşlar bu vakitlerde ötmektedir. Ancak horozun bu dengeli fark edilir olması, kuşkusuz sahip olduğu sesin çok yüksek olması ve horozların oldukça uzun süre boyunca ötebilmeleridir. 

Bilimsel olarak horozlar neden öter sorusunun cevabı, biyolojik saatleri bu vakitte ötmek için programlanmıştır şeklinde verilebilir. Ancak horozlar üzerinde yapılan araştırmalar, birçok farklı nedenden dolayı horozların öttüğünü ortaya çıkartmıştır.

Horozların öttüğü vakitlerde tavuklar yumurtlamak ile meşgul olduğundan, horozlar dişilere varlıklarını bildirmek için ötebilir. Ayrıca tıpkı kedi ve köpeklerin alanlarını işaretlemek için etrafa idrar bırakması gibi tavuklar da kendilerine ait bölgeyi “ses” ile belirlemektedir. 

Böylece yaşadığı bölgenin kendisine ait olduğunu ve tavuklarında bir nevi kendi “haremi” olduğunu rakip horozlara duyurmaktadır. Ayrıca yapılan deneylerde horozların başka bir horozun sesini duyduğunda da öttüğünün belirlenmesini sağlamıştır.

Horozlar sadece tan vaktinde değil, gün içerisinde de oldukça sık bir şekilde öter. Ancak gün içerisinde birçok farklı ses ortama karıştığından ve sabah vaktindeki sessizlik olmadığından gündüz ötmeleri bu kadar çok ilgi çekmez. 

Horozların ötme sebepleri arasında tavuklara kendilerini göstermek ve çiftleşme için ideal sağlıklı erkek olduğunu göstermek istemesi de vardır. Horozlar bunu bir nevi güç gösterisi olarak yapmaktadır. Ayrıca herhangi bir tehlike anında da öterek, diğer tavuk ve civcivleri uyarmaktadırlar. 

Daha birçok farklı nedenden ötebilen horozlar, bu aktiviteyi tamamen içgüdüsel olarak yapmaktadır.

 HOROZ: Uçamamasına karşın ilginç bir semboldür. Yunan mitolojisinde horoz yiğitlik ve zaferi simgeler. Bu zaferin içine erotik zaferler de girmektedir, dolayısıyla fallik bir anlamı da vardır. (Bazı resimlerde Eros, penisinin üzerinde horoz tutmaktadır!) 

Özellikle İslâmiyette tanrının dostu, peygamberlerin arkadaşı kabul edilir. Horozun sabah ötüşünün ise, cinlerin zararlı etkilerine karşı koruduğuna inanılmaktadır. 

Ayrıca uyuyan kişileri sabah namazına uyandıran müezzin olarak görülür. Orta Avrupa halklarında horoz, tarımda hasadın bereketine doğrudan etkilediği kabul edilirdi. Kelt dininde insanları yıldırımlardan koruyan bir horoz tanrıya inanılır. Bu inanç zamanla Avrupa’da yaygınlaşarak, çatıların tepesine horoz figürleri yerleştirilmiştir

Kahve falında horoz müjde veren haberci olarak yorumlanır. Kahve falında çıkan horoz sıkıntılardan kurtulmaya işarettir. Beklenen bir sevgili, eş, dost var ise onun geleceğini işaret edebilir. Ayrıca horoz güçlü bir hayvandır ve sesini herkese duyurabilmektedir. Kahve falında görülen horoz ise güçlü bir değişimin olacağını anlatmaktadır. İnsanı yaşantısında olan değişikliklerin olumlu yönde olacağını haber vermektedir.

Horoz bulunduğu ortamın tek hakimidir. Bu nedenle kahve falında görülen horoz kişinin etrafındaki insanlara sözünün geçirebilmek için çaba sarf etmesi gerektiğini işaret eder.

horoz deyip geçmeyin yani 🙂

Hanzade Sayın Kuğu

hanzade-sayin-kugu
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Sağlıklı Yaşam ve Psikoloji
Sonraki
Kayıplar

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.