Milli Mücadele'nin Kahramanı: Fatma Seher

“Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.” M. Kemal ATATÜRK

FATMA SEHER ERDEN KİMDİR?

Milli Mücadele’de çok ‘Kara Fatma’ vardır ama bunların en ünlüsü Fatma Seher Hanımdır. 1888 yılında Erzurum’da doğdu.Subay Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı’na katıldı. Sarıkamış’a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi’nde çeşitli görevler üstlendi. Eşinin şehit düşmesinden sonra savaşlara katıldı.

FATMA HANIM AKRABALARINDAN BİR MÜFREZE OLUŞTURUR.

Mustafa Kemal’i Erzurum Kongresi’nde denk getirememiş, üç gün at sürerek Sivas’a gelmiş yolunu gözleyerek Atatürk’ün karşısına dikilmişti.

Kara kaşlı, kara gözlüydü. Üzerinde simsiyah elbise, simsiyah pantolon, siyah tüfeği, siyah kamçısı, kemerinde simsiyah bi kama. Atı bile simsiyahtı. 34 yaşında Erzurumlu’ydu. Eşini Sarıkamış’da kaybetmiş Mustafa Kemal’in gözlerinin içine bakarak “bana iş ver at binerim, silah atarım.” diyordu. Sadece kara gözlü değildi. Gözükaraydı da. Tarihi sıfatını orada Atatürk taktı. Keşke tüm kadınlar senin gibi olsa “Kara Fatma” dedi!

İzmit bölgesinde görevlendirilmesiyle aralarında kendi kızının da bulunduğu 15 kadınla milis müfrezesi kurdu. İki ay gibi bir sürede emrindekilerin sayısı 700′ e yaklaştı. 43 kadın, 600 küsür erkeğin komutanıydı. İnönü’ de Sakarya’ da çarpıştı. Yanındaki kadınlar şehit düştü, kızı elinden vuruldu iki parmağı koptu, kendisi kolundan yaralandı. Cephane sandıklarını naklederken yakalandı. 19 gün işkence gördü, kaçmayı başardı. Büyük Taarruza katıldı. 9 Eylül’ de İzmir’e giden süvarilerin arasındaydı. 

FATMA HANIM’DAN HABER ALINAMAZ.

İstiklal Madalyası aldı. Milis çavuşu rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen olarak emekliye ayrıldı. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı. Kişisel menfaat peşinde koşmadı, yardımları kabul etmedi. Şimdi herkesin cesaret ve fedakârlığın simge ismi olarak andığı Fatma Seher Erden köşesine çekildi izini kaybettirdi.

Geriye kalan son iki eşyası İstiklal Madalyası ve Mustafa Kemal’in hediye ettiği sigara tabakasıydı. Bu kahraman kadın yaptığı paha biçilemez katkılarıyla milli mücadele döneminde aynı yönde çaba harcayan diğer tüm Türk kadınları gibi uğruna hayatını ortaya koyduğu kendi milleti tarafından bile tanınmadı.

FATMA SEHER ERDEN’İN SONU

Kara Fatma 2 Temmuz 1955’de İstanbul Darülaceze’de vefat eder ve Kasımpaşa’daki Kulaksız Mezarlığı’na defnedilir. Böylece, son Kara Fatma’mızı da toplumsal belleğimizin derin kuyularına gömüp, hayatımıza devam ederiz…

Osman Güner
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Nereden Nereye…
Sonraki
Hayat Yaşamaya Değer!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.