Bu konuyla ilgili yazı yazıyor olmak beni çok heyecanlandırıyor çünkü hayatımı değiştiren bu beslenme sistemini size tüm detaylarıyla anlatıyor olacağım. Öncelikle bütün o eski trend diyetleri bir kenara atın. Neymiş İsveç Diyeti ile 2 haftada 15 kilo verecekmişiz de 3 gün patates yiyerek 2 beden küçülecekmişiz. Büyük yalan arkadaşlar. Bu tarz diyetleri yaparsanız hem sağlığınızı bozarsınız, hem de tüm diyetleri denemiş bir insanlar olarak söylüyorum ki 10 kilo ile hayata devam edersiniz. Neyse, şimdi asıl konumuza geliyoruz. Aralıklı oruç ne demek?
Aralıklı Oruç Ne Demek?
Sık sık, az beslenmek artık tarihte kaldı. İnsan için en ideal beslenmenin 2 öğün olduğuna hepimiz hemfikir olmak üzereyiz. (Tamamen sağlıklı, herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerden bahsediyorum.) Aralıklı Oruç yani Intermattint Fasting beslenme rutininde, belirli saat dilimlerinde yemek yiyor olacağız, geri kalan saatlerde ise açlık orucumuz başlıyor. Bu beslenmenin en güzel yanı, kendi hayatınıza farklı metodlardan birini adapte edebiliyorsunuz.
Aralıklı oruç denerken, yeme pencerenizde yediğiniz şeylerin hem miktarı hem de kalitesi önemlidir.
Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?
Birkaç popüler aralıklı oruç metodu vardır. Bunlardan en çok uygulananları:
- 16:8 Metodu
- 5:2 Metodu
- Savaşçı Metodu
- Ye Dur Ye Metodu
- Alternatif Oruç (ADF)
Her yöntemin işe yaradığına inanıyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi, kişinin kendi hayatına en uygun metodu seçmesi, beslenme tarzı bir yaşam biçimi haline gelecektir.
16:8 Metodu
Bu beslenme metodunda, 8 saat içerisinde yemek yiyebiliyorken geri kalan 16 saat aç kalınması gerekiyor. Diğer diyetler gibi katı kurallar ve kısıtlı porsiyonlar gibi değil. Bu metodun kas kütlesini koruyarak bel, kalça ve kol yağlarınızın eritebileceği söyleniyor.Bu 8 saat diliminde sağlıklı beslenmek, abur cubura ara vermek oldukça önemli. Dilerseniz sabah kahvaltısını atlayarak 11’de öğlen öğünü ve son olarak 19’da akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz, arada bir yarım öğün oldukça iyi olacaktır. Ben sabah 8, öğlen 1’de son öğünümü bitiriyorum. Önerilen saatler de şu şekilde :
- 07.00- 15.00
- 09.00- 17.00
- 12.00- 20.00
- 14.00- 22.00
5:2 Metodu
Bu metot, diğer metoda göre biraz daha sizi zorlayabilir. Haftanın 5 günü normal şekilde beslenirken, diğer 2 gün kalori alımınızı ¼ oranında azaltmanız gerekiyor. Yani günde 2000 kalori alan biriyseniz diğer 2 gün 400 kalori almanız gerekiyor. Bu da bir kase çorba kadar oldukça az bir öğün. Bu beslenme tarzının herkese uygun olduğunu düşünmüyoru. Doktorunuza paylaşmanızda fayda var.
Savaşçı Metodu
Bence biraz kulağa çılgınca geçiyor ama bu metodu uygulamak benim için imkansız. Metodu anlatacak olursam 20 saat aç kalıyorsunuz ve gece 4 saat besleniyorsunuz. Eskiden savaşçılar böyle besleniyorlarmış. Bu açlık diliminde kalorisiz çorba, az miktar süt ürünleri tüketebiliyorsunuz. Bu beslenme, fazla kilolardan, diyabetten kurtulabileceğinizi ve yaşlanmayı durdurduğunu vaadediyor.
Ye Dur Ye Metodu
Bu metodu da uygulamak bana çok zor geliyor. Haftanın 1 ya da 2 günü 24 saat açlık orucu tutuyorsunuz. Diğer günler abartmadan sınırsız kalori beslenebiliyorsunuz. Amaç zayıf olmak olduğu için zararlı tüm gıdalardan uzak durmak tabii ki oldukça önemli.
Alternatif Oruç
Son olarak bahsedeceğimiz metotta, bazı günler ,gün aşırı oruç tutabilirsiniz. Kilo vermeyi hızlandırmak istiyorsanız, egzersiz eklemenizde fayda var.
Aralıklı Oruç İle 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?
Aralıklı oruç yaparken sağlıklı beslenir ve egzersiz yaparsanız 1 ayda 4 kiloya yakın kilo verebilirsiniz. Bu değişimde tabii ki birçok etken var. Ayrıca 1 aylık diyet sonrası belinizin 5 cm ile 10 cm arası küçüldüğü de diyeti yapanlar tarafından söyleniyor.
Aralıklı Oruç Örnek Diyet Listesi
Öncelikle yiyebileceğiniz besinlerin listesini bırakıyorum, opsiyonel olarak kendi diyet listenizi kendiniz oluşturabilirsiniz. Son olarak en basit haliyle bir liste paylaşıyor olacağım.
Meyveler: elma, muz, çilek, portakal, şeftali, armut, domates vb.
Sebzeler: brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, salatalık, yapraklı yeşillikler vb.
Tam tahıllar: arpa, karabuğday, kinoa, sinez pirinç, yulaf vb.
Sağlıklı yağlar: zeytinyağı, avakado, hindistan cevizi yağı, çiğ kuruyemişler
Protein kaynakları: yumurta, balık, baklagiller, et, kümes hayvanları, fındık, tohumlar vb.
Sabah
- Aç karnına limonlu su
Kahvaltı
- Peynirli Omlet
- Zeytin
- Yeşillik
- Çiğ Çerez
İkinci Ana Öğün
- Haşlanmış et
- Zeytinyağlı Mevsim Salatası
- Yoğurt
Akşam çok acıktığınızda ayran, kefir ve yoğurt tüketebilirsiniz. Çay ve kahve serbest. Bir diyetisyen veya doktor olmadığımdan, bu tarz konuları doktorunuza danışmadan yapmamanız gerektirmektedir. Sizin de fikirlerinizi merak ediyorum, daha önce diyeti deneyen varsa yorumlarda buluşalım