Orkide Bakımı Nasıl Olur Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Orkide Bakımı Nasıl Olur Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Orkide ailesi, dünyadaki tür bakımından en zengin bitki ailelerinden biridir: şu anda yaklaşık 20.000 yabani tür ve 70.000 çeşit orkide olduğu bilinmektedir. Rengârenk çiçekleri sayesinde çok narin oldukları düşünülür ve oldukça popülerlerdir. Bununla birlikte, birkaç bakım talimatını izlerseniz muhteşem bir şekilde gelişen orkidelere sahip olabilirsiniz. Burada orkide bakımı ve onarımı nasıl düzgün bir şekilde yapılır konusuna dair en iyi ipuçlarını bulacaksınız.

Orkide Bakımı ve Su Önemi

Orkide bakımı için temel besin kaynağı sudur. Çoğu orkide, yanan güneşe dayanamaz ve bu nedenle en iyi batıya veya doğuya bakan bir pencere kenarında yetişir. Orkideler mümkünse yağmur suyu gibi yumuşak sularla sulanmalıdır. Sıcaklığın ılık olduğundan emin olunmalı ve çok fazla su verilmemelidir. Orkideler, kısa bir kuraklık döneminden sonra sulanır sulanmaz hızla yenilenebilirler. Bununla birlikte, su fazlalığı nedeniyle kökler çürürse, orkide ölür. Temel olarak: Durgun su mantar saldırısına yol açabileceğinden, tekrar dökmeden önce kök bilye kurumalıdır. Alternatif olarak, orkideleri suya daldırabilirsiniz. Bu durumda hastalıkların yayılmaması için mutlaka tatlı su kullanın. Bu arada, orkideler yüksek nemi sever. Bu yüzden onları düzenli olarak yaprak bakım ürünleri ile beslemeyi unutmayın.

Orkideleri sulamak yerine suya daldırmak daha iyi olabilmektedir. Orkidelerin sularken bakımı da çok kolaydır. Kışın bitkiler haftada bir saksıdan çıkarılmalı ve kökleri bayat veya kaynamış musluk suyuna batırılmalıdır; yağmur suyu daha da iyidir. Daldırma banyosunda, kökler suyu emer ve sonraki birkaç gün için bir kaynak depolar.

Yüzey kuru ve açık kahverengi olduğunda yaklaşık bir hafta sonra en erken tekrar suya ihtiyaç duyarlar. Değerlendirmeye basit bir numara yardımcı olur: Bitkiyi kaldırdığınızda alışılmadık şekilde hafif görünüyorsa, suya ihtiyacı vardır. Saksı hala ağırsa, daha sonra sulanabilir. Her durumda, fazla sulama suyunun akabilmesi gerekir.

Orkide Bakımı Nasıl Olur Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Orkide Bakımı ve Gübreleme

Orkideler, aynı çiçek sapı üzerinde birden çok kez çiçek açabilir. Orkidenizin çiçekleri biter bitmez veya seyrek olarak kalır kalmaz, kurumuş kısımları olan göz olarak da bilinen üçüncü dişin hemen üstünden makasla kesmeniz gerekir. Bir miktar şans yardımı ile çiçek sapı iki veya üç kez filizlenecektir. Ancak daha sonra gövdenin kuruyacağı bilinmelidir.

Orkide bakımı sadece hava teması ile alakalı değildir. Orkideler sadece oksijene ihtiyaç duymaz, aynı zamanda sağlıklı gelişim ve bol çiçeklenme için düzenli olarak besinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle, büyüme ve çiçeklenme döneminde, bitkilerin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış özel bir gübre ile düzenli orkidelerinizi olarak gübreleyin.

Orkide Bakımı ve Saksılar

Uzun, ince saksılar, orkidelerin dar ve zarif şeklinin bozulmasına neden olmaktadır. Bitkinin oturduğu kısım genellikle özel orkide kaplarına yerleştirilir. Bu, fazla suyun akmasını sağlar – su basması ve kök çürümesi önlenir. Cam kaplar ayrıca ışığın orkidelerin köklerine ulaşması avantajına sahiptir. Bu, fotosentezi, yani su ve karbondioksitin glikoz ve oksijene dönüştürülmesini sağlar. Bu işlemden sorumlu klorofilin yapraklarda bulunduğu diğer bitkilerin aksine, orkidelerde köklerde bulunur. Orkide bakımı için en uygun vazo ve saksılar tercih edilmelidir. Böylelikle orkidelerinizin yaşam ömrü uzayacaktır.

Orkide Bakımı ve Güneş

Orkideler genelde havadar ve ışık alan ortamları severler. Orkidelerin doğal ortamlarında her zaman üzerlerinde koruyucu bir yaprak örtüsü bulunur. Bu yüzden cayır cayır yanan güneşte pek bulundurulmazlar. Batı veya doğuya bakan pencere kenarları orkide bakımı için idealdir. Bitkiler oldukça yüksek nemi tercih eder. Bitki severler, orkidelerinin yapraklarına ve hava köklerine düzenli olarak kireç oranı düşük su püskürtmelidir. Bu, özellikle pencere pervazının bir ısıtıcının tam üzerinde olması durumunda önemlidir.

Orkide Bakımı Nasıl Olur Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Orkide Bakımı ve Botanik Kil Bilyesi

Orkide bakımı yapılırken botanik kil yardımı ile nem de artırılabilir. Bunu yapmak için nemli boncukları büyük bir saksıya koyun ve orkideyi daha küçük plastik kabını içine koyun. Dairedeki sıcaklık nedeniyle su yavaş yavaş buharlaşır, yükselir ve böylece bitkiyi nemlendirir. Orkide satın almak için özel pencere pervaz takımları da vardır. Botanik kil bilyesi ile aynı şekilde çalışırlar, ancak daha pahalıdırlar.

Egzotik güzelliklerin çoğu türü, özel orkide toprağında en iyi şekilde gelişir. Yüzey kesinlikle hava geçirgen ve sert olmalıdır. Özel bir orkide gübresi almak istemiyorsanız normal sıvı gübre de kullanabilir ve önerilen miktarı 1:10 oranında su ile seyreltebilirsiniz. Çoğu orkide ilkbahardan sonbahara kadar büyür ve bu süre zarfında her iki ila dört haftada bir döllenir.

Solmuş orkideler genellikle tekrar çiçek açar. Solduktan sonra sonra üçüncü küçük bürgü üzerindeki sapı keserseniz, daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bürgüler, gövde üzerindeki görünür kalınlaşmalardır. Dendrobium orkide gibi tek sürgünlü türlerde, gövde kuruduktan sonra tamamen kesilebilir.

Orkide bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Orkide asla bir sepet olgun meyvenin yanına konmamalıdır. Sızan olgunlaşma gazları bitkinin çiçeklerini hızla kaybetmesine neden olabilir.

Orkide her iki ila üç yılda bir yeni substrat almalıdır. Orkideler zamanla çürür ve yavaş yavaş kökleri daralır. Sürgünlerin ve yaprakların çoğu ilkbaharda geliştiğinden, bu saksıyı değiştirmek için iyi bir zamandır.

Orkidemi ne zaman sulayacağımı nasıl bilebilirim?

Tomurcuklar oluştuğunda sulamaya devam edin ve biraz gübre ekleyin.

Orkide Cinslerine Göre Orkide Bakımı

Dendrobrium Orkide Bakımı

  • Aydınlık ve havadar bir yerde tutulmalıdır, ancak doğrudan güneş ışığı almamalıdır.
  • Haftalık sulanmalı ve suyu iyice süzülmelidir. Kökleri neme karşı hassastır.
  • Mekân sıcaklığı 18 ° C civarında olmalıdır.
  • Nazikçe su püskürterek yeşillik çevresinde sabit nemi koruyabilirsiniz.

Ocak ayından Mart ayına kadar çiçek açan dendrobium, her mekânda kolayca çiçek alabilmektedir. Ekimden Nisana kadar, orkideyi doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yanına yerleştirin. Mayıs ayından itibaren, bitkiyi 11: 00-15: 00 arasında doğrudan güneş ışığında bırakmaktan kaçının. Büyüme mevsimi boyunca, saksıda durgun su bırakmamaya dikkat edin. Özel bir orkide gübresi ekleyin. Bastonların büyümesi durduğunda, ucunda küçük bir yaprak belirir. Daha sonra orkideyi gece serin ve gündüz çok aydınlık bir odaya koyun. Çiçek tomurcuğu oluşumu, küçük bir kuraklık dönemi ile ilişkili gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkından kaynaklanır.

Miltonya Orkide Bakımı

  • Miltonya orkide bakımı için mutlaka aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı altında olmayan bir konum oluşturulmalıdır.
  • Haftada bir veya iki kez ılık su banyosu yaptırılmalı ve aşırı nem olmadan sabit nemi muhafaza edilmelidir. Toprak kurumamalıdır.
  • Yumuşak su püskürterek yeşillik çevresinde sabit nemi koruyabilirsiniz.
  • Mart ve Ekim ayları arasında her üç haftada bir gübreleme yapılmalıdır.

Oncidium Orkide Bakımı

  • Oncidium orkide bakımı için aydınlık mekân gereklidir.
  • Haftada bir sulama yapılıp suyu iyice süzülmelidir.
  • 16°C ile 22°C arası sıcaklık Oncidium orkide bakımı için uygundur.
  • Yaprakları günlük olarak yumuşak suyla silebilirsiniz.

Oncidium, her 2 ila 3 yılda bir İlkbaharda çiçek açar. Nisan ve Eylül ayları arasında gübre eklenmelidir. Orkidenizi yaz aylarında, asla tam güneş altındayken dışarı çıkarmayın. Bu iyileşmeyi kolaylaştıran iyi sıcaklık değişimlerinden faydalanmasını sağlayacaktır. Çiçek sapları sonbahar veya kış aylarında çıkar.

Cymbidium Orkide Bakımı

  • Cymbidium orkide bakımı için aydınlık mekân gereklidir. Rüzgârlı ortamlarda bulunmamalıdır.
  • Haftalık olarak orkide bakımı yapılmalı, sulanmalı ve toprağın kurumasına izin verilmemelidir.
  • 10 ila 18 ° C arasında sıcaklık Cymbidium orkide bakımı için yeterlidir.
  • Yumuşak su püskürterek yaprakların etrafındaki nemi koruyabilirsiniz.

Cymbidium en dayanıklı orkidedir. Mayıs’tan itibaren (teorik olarak çiçek açtıktan sonra) yaz sonuna kadar dışarıda gölgede büyür. Yaklaşık 2 ay sonra çiçeklenmesini tetikleyecek olan gece ile gündüz arasındaki güçlü sıcaklık farkıdır. Orkidenizi aldıktan sonra saksıyı bir pencerenin yanına, ancak doğrudan güneş ışığı almayan ve herhangi bir ısı kaynağından uzağa yerleştirin. Çiçeklenme sonuna kadar özel bir orkide gübresi ekleyin. Ardından temmuz ayına kadar yeşil bitki gübresi ilavesiyle sulamaya devam edin. Alt tabakanın iki sulama arasında kurumasına izin verin. Her 3 yılda bir, Cymbidium’u orkide toprağına koyun.

Vanda Orkide Bakımı

  • Aydınlatılmış yerde tutulmalıdır ancak doğrudan güneş ışığı altında değil.
  • Kökleri her sabah gübre ile karıştırılmış oda sıcaklığında sulanmalıdır.
  • Yaklaşık 15 dakika boyunca haftada 2 ila 3 kez ılık, kireçsiz suda bekletmek faydalıdır. (Vanda orkide için her zaman yüksek nem gereklidir).
  • Saksılı ve saksısız (vazoda) tutulabilir. Yılda 2 ila 4 kez çiçek verir.
  • Yumuşak su püskürterek yeşillik çevresinde sabit nemi koruyun.

Kambiya Orkide Bakımı

  • İyi aydınlatılmış bir yer seçin, ancak doğrudan güneş ışığında tutmayın.
  • Kışın 7 ila 10 günde bir, yazın 5 ila 7 günde bir sulama yapın sonrasında iyice süzün.
  • 16°C ile 21°C arasındaki sıcaklıklar Kambiya orkide bakımı için yeterlidir.
  • Yapraklara yumuşak su püskürtün.

Paphiopedilum Orkide Bakımı

  • Mutlaka gölgede tutulmalıdır.
  • Haftalık banyo yaptırılıp iyice süzülmelidir. Durgun su içerisinde bırakılmamalıdır.
  • Sıcaklık, benekli yapraklı bitkiler için 20 ° C ile 24 ° C, yeşil yapraklı bitkiler için 17 ° C ile 22 ° C arasındadır.
  • Yumuşak su püskürterek yeşillik çevresinde sabit nemi koruyun.
  • Her yıl çiçek açtıktan sonra saksısı değiştirilmelidir.

Phalaenopsis Orkide Bakımı

  • Phalaenopsis orkide bakımı aydınlık fakat doğrudan güneş almayan ortamlarda yapılır. Meyve ve sebze yanlarına konmamalıdır. (kaçan etilen gazı tomurcukların düşmesine neden olur).
  • Her 7 ila 10 günde ılık su ile orkidelerinizi yıkayın.
  • 15 ° C’nin üzerindeki sıcaklık yeterlidir.
  • Yumuşak su püskürterek yeşillik çevresinde sabit nemi koruyun.
  • Kışın haftada bir sulama yapın.
  • Bitki iyi iklimlendirildikten sonra yerini değiştirmeyin. Plalaenopsis 8 aya çiçek açabilir.
  • İkinci bir çiçeklenme elde etmek için, çiçeği bozulmuş sapı üçüncü gözün üzerinden kesin. Bitkiyi mayıs ve eylül ayları arasında gölgeden çıkarın ve sonbaharda az ısı ile bir odaya geri getirin.

Kışın Orkide Bakımı

Phalaenopsis dünyanın en çok satan saksı bitkisi olan bir orkide türüdür. Bitkilerin kışı iyi geçirebilmeleri için bu orkideler sonbahar ve kış aylarında haftada bir kez kireçsiz suya batırılmalı ve birkaç saniye sonra çıkarılmalıdır.

Çoğunlukla aşırı kuru olan hava orkideler için zararlıdır ve orkide bakımı oldukça zorlaşmaktadır. Bu nedenle orkidelere haftada bir kez su püskürtülmelidir. Toplanan yağmur suyu, sulama veya püskürtme için en ideal sudur. Alternatif olarak, kaynamış musluk suyu da kullanabilirsiniz. Ayrıca kireçsiz su ve yumuşak bir sünger ile yapraklar üzerindeki tozu almalısınız.

Orkidenin nemini artırmak için bazı püf noktalar vardır. Bunu yapmak için, biraz fazla büyük bir saksıya bir kat genişletilmiş kil (Botanik Kil Bilyeleri) dökün ve orkideyi tabağına yerleştirin. Genişletilmiş kili düzenli olarak nemlendirin, bu orkide bakımı için oldukça etkilidir. Su daha sonra dairedeki sıcaklıktan dolayı yavaş yavaş buharlaşır, yükselir ve böylece orkideyi nemlendirir. Orkideler için özel pencere pervaz takımları da mağazalarda mevcuttur. Tıpkı genişletilmiş kil ile yapılan çömlek gibi çalışırlar, ancak daha pahalıdırlar. Orkide bakımı aslında çok zor değildir ancak biraz sevgi ve uğraş gerektirmektedir. Orkide bakımı ile ilgili malzeme seçerken içeriklerini dikkatlice okumalı ve orkidenizin türüne göre seçim yapmaya dikkat etmelisiniz.

Özlem Yılmazer
English Language Teacher
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bir Gün Tüm Yaşamınızı Değiştirebilir: Global Wellness Day
Sonraki
Telefon Rehberine Kaydetme Önerileri #bff💕

Telefon Rehberine Kaydetme Önerileri #bff💕

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.