İç Mimarlık Ne Değildir?

İç Mimarlık Ne Değildir?

Merhabalar.

Ben Karadeniz Teknik Üniversitesi İç Mimarlık bölümden 2018 yılında mezun olmuş, 1 sene aktif iş hayatında bulunmuş çiçeği burnunda bir İç Mimarım. Bugün size İç Mimarlık dalından ve sektörün İç Mimarlığa karşı duruşundan kısaca bahsetmek istiyorum.

İç Mimari disiplini, insanlar için daha konforlu, yaşanabilir, güvenli ve estetik yaşam alanları tasarlayan bir daldır. Öznesi her zaman insandır. 4 yıllık lisans eğitimim süresince 8 tane dönem projesi teslim ettim. Bunların içinde, bilim merkezi, otel, mağaza gibi projeler yer alıyordu. Bu projelerin tasarım sürecinden teslim sürecine kadar; ” Müşterinin benden beklentisini karşılayabiliyor muyum?, Tasarladığım mekan güvenli mi ve mahremiyet sağlıyor mu?, Estetik mi?” gibi birçok sorunun cevabını aradım ve bu sorulara ” Evet” diyebilmek için çalıştım. Mezuniyet günümüzde de ben ve diğer arkadaşlarım inanılmaz çalışma ve üretme aşkı ile fırlattık keplerimizi, 4 senedir bize öğretilen değerlerle iş hayatına girmek istiyorduk.

İç Mimarlık Ne Değildir?

Gel gelelim iş hayatına..

İç mimarlığı bir sanat dalı olarak görüp, üreterek çalışan iş yerlerini tenzih ederek söylüyorum, birçok iş yeri yeni mezun İç mimar işe alırken sadece ne derece de Autocad, 3Ds Max, Photoshop kullanabildiğini dikkate alıyor. Çünkü işe alacağı kişiye karşı bakış açısı maalesef ki, ”ne kadar çok proje çizebilir?” şeklinde, ”nasıl” sorusundan çok ”ne kadar” sorusunun cevabını önemsiyor. Teknolojinin bu kadar geliştiği günümüzde, tasarım yaparken çizim programlarının bize sağladığı pratiklik tabi ki yadsınamaz ama çizim programlarının birer araç olduğunu unutmamak lazım. Çizim programını bilmek kadar, kişinin aldığı eğitimde öğrendiği değerler, hayal gücünün genişliği,meraklı olması, sorgulayan, yeninin ve farklının arayışında olması da önemlidir.Ancak bu değerler dikkate alındığı zaman yaşanabilir mekanlar tasarlanabilir.

Son 2 aydır ev alma planımızda dolayı birçok ev dolaşma fırsatımız oldu ve 10 senelik hatta daha eski evlerin çoğunda, belirli sirkülasyon alanı mantığı,yatak odalarının mahremiyeti, mutfağın işleyişine dikkat edilmişken, bu sene yapımı tamamlanmış çoğu evde hiç kullanışlı olmayan plan çözümleri yapılmış. Giriş kapısını açınca karşıda yatak odasının insanları karşılaması gibi mahremiyete aykırı, mutfağın ve salonun en gerideki alanlar olarak çözülmesi gibi daha nice hatalar var. Ev yapmakta ki tek amaç para kazanmak olmamalı, daha fazla daire, daha çok para mantığı ile küçük metrekarelere ev sığdırma çabasından vazgeçilmeli. Önemli olan insanlara yaşanabilir, kullanışlı mekanlar sunmaktır.

Bir başka toplumsal yanılgı olarakta İç Mimarlık disiplinini dekorasyoncularla karıştıranlar var. Dekorasyon kelimesinin anlamı süslemekten geliyor, İç mimarlık kesinlikle tamamlanmış bir mekanda süsleme yapmanın karşılığı değildir. Birkaç dergi karıştırarak sizde evinizi dekore edebilirsiniz. İç mimarlıkta tasarım, ürün ortaya koymak gibi durumlar söz konusudur.Toparlayacak olursam İç mimarlık, çizim teknikeri ya da dekorasyoncu değildir.

Aysel Kocabaş
Merhabalar, ben Aysel Kocabaş. İç Mimarım, kişisel web sitem de; kitap, film, belgesel, güncel konular ve mimari üzerine yazılar paylaşıyorum. Sitemi incelemek isterseniz; http://Aytiti.com
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
-Yaradana Akan Nehir-
Sonraki
Gezi Tutkunlarına Özel Eğlenceli Rotalar

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.