Türkiye’de Ailelerin Çocuklarına Yaptığı Baskılar

Türkiye’de Ailelerin Çocuklarına Yaptığı Baskılar

Günümüz dünyasında çocuk yetiştirmek oldukça zor hale geldi. Dünyanın pek çok yerinde bu kadar kötülük kol gezerken yetişkinlerin çoğu çocuk yapmakta çekimser yaklaşıyorlar. Ebeveynler ise bu dünyada çocuk yetiştirirken artık çok daha temkinli hareket etmeye başladılar. Bu temkinli tutum artık o kadar üst boyuta taşındı ki yeni nesil çocuklar üzerinde bir baskı unsuru halini aldı.

Gelin, Türkiye’de ailelerin çocuklarının üzerinde kurdukları baskılara göz atalım.

Türkiye’de Ailelerin Çocuklarına Yaptığı Baskılar

İletişime Kapalı Bir Ebeveyn Olmak

Çocuğunuz size gelip bir şeyler hakkında uzun uzun konuşmak ya da bir derdini paylaşmak isteyebilir. Fakat ne yazık ki birçok çocuk, ailesinin iletişim yetersizliğinden dolayı bu imkânı elde edemiyor. Çocuğunuzla iletişim yollarınızı kaparsanız, çocuğunuz derdini ve hatalarını sizinle paylaşamayacaktır. Bu da onda bir baskı oluşturacaktır. Bu kapalı iletişimin üzerine baskıcı bir aile yapısı da etkilenirse çocuk, kendini yalan söylemenin cazibesine bırakacaktır.

Aşırı Korumacı Bir Ebeveyn Olmak

Çocuk tacizinin, cinayetlerin, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin kol gezdiği bu dünyada bir çocuğun ebeveynliğini yapmak elbette çok zorlayıcı olmalıdır.  Bu nedenle çoğu ebeveyn çocuklarını bir fanusun içinde yetiştirerek aşırı korumacı bir tutum sergilemektedir. Halbuki anne babasının devamlı ellerini üzerinde hisseden çocuk kendini tamamen baskı altında hisseder ve özgürlüğün, kaçısın hayallerini kurar. Böyle çocuklar genel olarak ebeveynlerin zararlı bulduğu her şeye daha fazla meyil gösterirler. Çocuk, askıdan kaçmak için en yakın gördüğü özgürlük aracına doğru yol alacaktır. Çocuğun ilk otorite figürü ailesidir fakat bu çabucak yıkılabilir. O otoritenin yerini açık fikirliliğe ve hoşgörüye bırakmalısınız.

İyi-Kötü Her Şeye Yasaklar Koyan Bir Ebeveyn Olmak

Anne ve babalarda genel olarak bir yasak koyma ihtiyacı vardır. Çocuklarını şiddetten korumak için, kavgacı bir çocuk olmasını engellemek için şiddet eğilimli bütün oyuncakları veya oyunları oynamasını yasaklamaktadırlar. Fakat çocukların yasak olan şeyi daha çok merak ettiği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Bu tarz şiddet içerikli her şeyi sansürlemektense ona doğru ve yanlışın ne olduğunu söylemek, şiddetin de hayatın bir gerçeği olduğunu gösterirken doğru olanın barış ve hoşgörü olduğunu izah etmek çocuğun geleceği için çok daha faydalı bir tutum olacaktır.

Türkiye’de Ailelerin Çocuklarına Yaptığı Baskılar

Çocuğunun Büyümesine İzin Vermeyen Bir Ebeveyn Olmak

Bu sanırım Türkiye’deki en popüler ebeveyn türlerinden biridir. Çünkü 30 yaş üstü büyüyemeyen erkeklerle dolu bir Türkiye’de yaşamaktayız. Özellikle anneler çocuklarının üzerinde öyle baskı kurmuşlar ki çocuklar annelerinin ağzından çıkmayan şeyi yapamaz hale gelmişlerdir. Aşırı ilgi ve üzerine titremek en masum görünen baskılardan biridir. Bir çocuğun yetişkin olmasına, birey olmasına asla izin vermemektir. Bu bir ebeveynin yaptığı en bencilce hareket olacaktır.

Korku İmparatorluğu Kuran Bir Ebeveyn Olmak 

Her gün haberlerde çocuk istismarı, tecavüz, hırsızlık vb. yüzlerce haberle muhatap oluyoruz ve bu yüzden her insan gibi biz de dünyanın bu halinden çok korkuyoruz. Hele ki ebeveyn olan insanlar bu tür haberlerle dünyanın bu halinden oldukça endişe duymaktadır. Endişe etmekte de kesinlikle haklılar. Fakat devamlı korkuyla yaşamak pek de yaşamak sayılmaz. Devamlı bir çocuğa korku empoze ederek onu sadece hayatından soyutlarsınız. Sürekli abartılı evhamlarla ve felaket tellallıklarıyla büyüyen bir çocuğun insanlara karşı ciddi güven sorunları olacaktır. Bu güven sorunlarıyla yaşamak zorunda kalan her biriye kötü bir sosyal çevre hatta kötü bir hayat beklemektedir. Evet, dünya kötülüklerle dolu bir yer. Fakat sırf bu kötülüklerden dolayı bir hayatı bastırmak daha da büyük bir kötülüktür.

Kusursuz bir ebeveyn olmak elbette ki imkânsızdır. Herkesin hataları olacaktır. Emin olun çocuklarda sizin doğrularınızı ve yanlışlarınızı eksiksiz görebiliyorlar. İyi bir ebeveyn olma gayretinizi de fark edecek ve size saygı duyacaklardır. Önemli olan her şeyi kusursuz yapmak değil, yapmaya çalışmaktır.

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Teknoloji İnsanlığın Sonu Mu Olacak?
Teknoloji İnsanlığın Sonu Mu Olacak?

Teknoloji İnsanlığın Sonu Mu Olacak?

Sonraki
Çocukken En Çok İlker İnanoğlu’nu Kıskanmıştım…
Çocukken En Çok İlker İnanoğlu'nu Kıskanmıştım...

Çocukken En Çok İlker İnanoğlu’nu Kıskanmıştım…

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.