Organizasyon Yeteneği Nedir?

Organizasyon Yeteneği Nedir?

Organizasyon Yeteneği Nedir?

Genel olarak iş yerimde ve çalıştığım birimde organizasyonsuzluk ve organizasyon yapamayan yöneticiler nedeniyle sıkıntı yaşarım. Bu olaylar beni düşündürdü. Soru şu; Organizasyon yeteneği nedir? 

Organizasyon Fransızca bir kelime olup, Türk Dil Kurumu’na göre kısaca düzenleme demektir. Daha geniş anlamıyla ise, ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi performansını yönetebilen toplumsal bir düzen. Organizasyon, belli bir hedefe ulaşmak için bir araya gelmiş bireylerin yapılanma şeklini, bu bireylerin tamamını, bir kurum veya kuruluşun hepsini anlatır. 

Kurum ve kuruluşlarda organizasyonları üst yönetim kurar. Alt kademeye doğru da bu organizasyon yayılır. Doğru kurulanı vardır, yanlış kurulanı vardır. Burada önemli olan organizasyonları kuranların bu konuda ne kadar yetenekli olduklarıdır. Her yönetici gerçek bir yönetici veya lider olabilmesi için eğitim+yetenek olması gerekmektedir. Çünkü iş hayatında çok fazla düşünülmesi gereken konuların olduğu, tüm işlerin tamamlanması gerekmesi, işler tamamlanırken minimum hatayla ve tüm çalışanların ortak çalışmasıyla ortaya çıkması gerekmektedir. Bütün bunların organizasyonların yapılması yöneticinin görevidir. Bir yönetici işlerin organizasyonlarını doğru biçimde yapamazsa sürekli hatalı ve geciken işler olacaktır. 

Organizasyonu doğru kurgulamak, en az hedef ve strateji belirlemek kadar önemlidir. Bir şirket ne kadar etkili stratejiler geliştirirse geliştirsin ne kadar üstün bir teknolojiye ve nitelikli insanlara sahip olursa olsun eğer örgütsel yapısını doğru kuramazsa başarılı sonuçlar alamaz. Bunun içinde yetenekli yöneticelere ihtiyacımız vardır. 

Organizasyon yeteneğine sahip bir kişinin özelliklerini saymak istediğimde;

* Bir vizyona sahip olmak,

* İleriyi görebilme yeteneği olabilmek,

* İş süreçlerini ve iş tanımlarını çok iyi kavramış ve bunu çalışanlarına aktarabilmek,

* Çalışanları eğitmeyi bilmek,

* Öncü olmak

* İşini/birimini sahiplenmek,

* Görev dağılımını/görev tanımlarını doğru ve gerçekçi biçimde yapabilmek,

* Kararların tüm çalışanlarıyla birlikte beyin fırtınası yapılarak verilmesini sağlamak,

* Çalışanlarının karar alma, inisiyatif kullanabilme alanı bırakmak,

* Sürekli eleştiren değil, hatalarından da bir şey öğrenebilmesine izin vermek,

* İş süreçlerinde organizasyonların doğru biçimde yapılmasını yapmak/sağlamak,

İş hayatında başarılı olmak çalışmaya bağlı olarak olabilecek bir durumdur. Ama neye göre başarılı olunur? Birilerini ezerek mi, gerçek başarı ile mi? Gerçek başarıyı elde edebilmek için öncelikle yeteneklerimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Bunların en önemlileri de organizasyon yeteneği ve doğru görev tanımlarına bağlı olarak doğru kişileri doğru işlere yerleştirmektir. 

Herkese kolay gelsin.

Mrs. M.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Yanlış ve Doğru Nedir?
Sonraki
Uzun Yol Sürücüsü
Uzun Yol Sürücüsü

Uzun Yol Sürücüsü

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.