İşte 2025 Yılının Meslekleri

İşte 2025 Yılının Meslekleri
Businessman touching tablet and laptop, managing global structure networking and data exchanges customer connection on workplace. Business technology and digital marketing network concept.

İşte 2025 Yılının Meslekleri

Hepimizin bildiği gibi hayatımız artık otonom araçlar tarafından yönetilmektedir. Dünya genelinde de inanılan şekliyle son 50 yıla kadar artık işletmelerde işi, bilgisayarlar ve robotlar yapacak ve insan gücüne az gereksinim kalacağı yönünde. Ambition Scope 2025 yılının popüler mesleklerini açıkladı.

2025 YILININ POPÜLER MESLEKLERİ:

  1. Sağlık Sektörü Personeli
  2. Kalifiye İşçi
  3. Enerji Teknisyeni
  4. Yazılım Geliştirici
  5. Dijital İçerik Uzmanı
  6. BT Güvenlik Analisti
  7. Dijital Rehabilitasyon Danışmanı
  8. Dijital Kaldırma Uzmanı
  9. Sivil veya Ticari Drone Pilotu
  10. 3D Baskı Teknisyeni
  11. Blockchain Geliştiricisi
  12. Akıllı Bina Teknisyeni
  13. Makine öğrenimi/öğretimi
  14. Veri Analisti
  15. Bilgisayar Sistemleri Analisti
  16. Sanal Gerçeklik Tasarımcısı
  17. Sentetik Biyoloji Mühendisi
  18. Matematikçi
  19. IT Avukatı
  20. Tedarik Zinciri İşçisi

Kariyerinizde ne yapmanızı veya başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız Ambition Scope yazısına tıklayarak, 30 dakika ücretsiz görüşebilirsiniz.

Peki bu noktada yani yeni meslekler karşısında ne yapmamız gerekiyor?

Uzun vadeli öngörüye dayanan Future for the Future araştırma direktörü Devin Fidler, “Önümüzdeki on yıl içinde işin doğasını değiştirmek için bazı kapsayıcı değişiklikler var” diyor. Yani farklı beceri ve stratejiler doğacağı anlamına geliyor. Bu gelişen teknoloji karşısında, ne üzerinde çalışmamız ve bizi neyin bir adım ileri atacağını uzmanlar şöyle yorumluyor.

Teknoloji ve Hesaplı Düşünme: Bunu kısa ve öz açıklamak gerekirse, biliyoruz ki artık bilişim teknolojisinde verilerin büyüklüğü ve karmaşıklığı çok fazla. Bu verileri düzgün ve sıkılmadan yönetebilme, veriler karşısında anlam çıkarabilme becerilerine sahip olunmalı.

Bakıcılık: Öncelikle tıp büyük bir kavramsal devrim yaşıyor. 20. Yüzyılda tıbbın hedefi hastayı iyileştirmekken, 21. Yüzyılda bu hedef sağlıklıyı geliştirmeye dönüşmüş durumda. Ayrıca sağlık sektörü her geçen gün hızla büyümekte. Bu sektör büyüdükçe bakıcıya olan talepte artacaktır. Challenger, Gray and Christmas, Inc.’in yer değiştirme ve kariyer koçluğu şirketi CEO’su olan John Challenger: “Robotların sosyal ve duygusal zeka ve kültürler arası yetkinlik gibi yumuşak becerilerde iyi olması uzun zaman alacaktır.” Bu demek oluyor ki hala bir şansımız var. Bu alanda büyüyen meslekleri sayacak olursak, tıbbi teknisyenler, fizyoterapistler ve işyeri ergonomi uzmanları hatta veterinerler.

Hayat Boyu Öğrenme: Bu başlığı açıklamaya bile gerek yok. Yaşadığımız sürece, her an öğrenmeli ve öğrendiğimiz bilgileri tazelememiz gerekmektedir. World Future Society’nin yönetim kurulu başkanı Julie Friedman Steele, “Pek çok şey ilerledikçe, öğretmenlerin ve eğitmenlerin en son düşünceye ayak uydurmaları zor olacaktır. Bunun yerine, bilgi ve becerilerimizi güncel tutmak için en iyi bilgi kaynaklarını bulmak için teknolojiyi kullanacağız” demektedir.

Bunlara ek olarak: Sosyal Zeka ve Yeni Medya Okuryazarlığı, Uyumluluk ve İş Zekası başlıklarını koyabiliriz. Ayrıca bu konu hakkında Yuval Noah Harari – Homo Deus kitabını inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

https://ambitionscope.com/best-jobs-in-the-future/

https://www.fastcompany.com/90450018/how-the-end-of-the-white-majority-could-change-office-dynamics-in-2040

-MK

Mert Kara
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Yaradılış Amacı
Sonraki
Haklı Olabilmek

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.