Hep bir sınıflandırma içerisindeyiz.Her zaman bir şeylerle nitelendirilmek zorundayız sanki.Şunu yaparsan burdasın bunu yaparsan burdasın mantığıyla hep bir sınıflandırma içerisindeyiz.Bunların birçoğunun cinsiyetimizle geldiğinin farkında mıyız acaba?
Ben bir kadınım.Kadın olduğum için birçok sınıflandırmanın içine giriyorum.Sen , okur belki de sen de bir erkeksin ve tıpkı sen de benim gibi sınıflandırmalar içerinde kayboluyorsun.
Yeni doğum gerçekleşmiş bir aileyi düşünün.Neredeyse çoğu yönlenme şekli bebeğin cinsiyetiyle ilgilidir.Mesela bebeğin cinsiyeti öğrenilmeden odanın rengine , mobilyalarına karar verilmez.Renkleri bile sınıflandırmışız cinsiyetlerle.Bizden ayrı gelişen renkler bile bizim yönlendirmemizle ordan oraya savrulmuş.
Bebeğin cinsiyeti öğrenildikten sonra bir rahatlama gelir aileye.Artık her şeye karar verebiliriz derler.İşte tam bu anda çocuğumuza sınıflandırmanın ne olduğunu öğretmiş oluyor.Taa anne karnındayken.Doğum gerçekleşti demiştik.Bebek erkekse mavi kızsa pembe ile ilgili eşyaları falan olur dimi?Ya da bu renk kadını bu renk erkeği belirtir diye daha başka renkler de bunun içine girebilmektedir.
Bebek büyür oyuncaklarıyla oynamaya başlar.Kız çocuğuna bebekler , mutfak malzemeleri , evcilik oynamalık gereçler alınırken erkek çocuğuna arabalar , silah gibi oyuncaklar , askerle oyuncaklar alınır.Bu oyuncaklar cinsiyet sınıflandırması ile birlikte çocuğu yanlış yönde etkileyebilecek oyuncaklardır.Kız çocuğuna sessiz sakin olmasını tabiri caizse ”hanım hanımcık” olmasını isterken erkekten de ”mert” olmasını isterler.
Her iki taraf içinde ağırdır bu.Bu yüzden çocuğa verilebilecek bir oyuncak yoktur.Çocuk o oyuncağı kendi seçmelidir.Bir erkek çocuğu bebekle oynayabilir bu onu ”hanım evladı” yapmaz.Kız çocuk oyuncak arabalarla oynayabilir bu onu ”erkek fatma” yapmaz.Bakın bir sınıflandırma daha ortaya çıktı.Oyuncaklar.Onları bile sınıflandırıyoruz.Sınıflandırdığımız pek çok şey var aslında.
Peki neden kendinizi sınıflandırmak zorundasınız ki istediğinizi giyip , takmak , oynamak seçeneğiniz varken.Bu yüzden bilinçli bireyler yetiştirmek , onları topluma katmak çok önemlidir.Çünkü nesil nesili etkiler.Bu yüzden bugün senden başlarsa yarın neden bir başkası insanı zora sürükleyen bu sınırlamalardan kurtulmasın değil mi?