Gelişen Teknoloji Gelişmeyen İnsanlık

Kaynak belirtilmedi

Takribi olarak son 150 yılda makine teknolojisi son 50 yılda da dijital teknoloji inanılmaz bir ilerleme kaydetti. Eskiye kıyasla yüzyıllar süren gelişmeler günümüzde yıllar hatta bazı alanlarda aylar içerisinde olabiliyor. Gerçi yine de hâlâ plastikleri yıkayan bulaşık makinesi yapamadılar ama olsun 😊

Sizin de malumunuz tüm bu teknolojik gelişmelerin hedefi daha doğrusu olması gereken nihai hedefi insan yani bizleriz. Ancak şu an bu teknolojiyi yönlendirenler için, insanlar çok farklı hedefler doğrultusunda hem araç hem amaç. Şöyle ki; kendi güç ve iktidarlarını devam ettirmek için insanlar onlar için birer araç. Para ve güç de onlarda olduğu için mevcut teknolojiyi çok rahat, istedikleri hedefler doğrultusunda kullanabiliyorlar. Bu noktada da insan amaç.

Peki onlar ne yaparsa yapsın biz bu teknolojiyi fayda ve iyilik için kullanamaz mıyız? Elbette kullanırız. Belli ölçüde kullanılıyor da zaten. Fakat bu teknolojilerin gerçekten, genel ve toplumsal manada, çok büyük bir ölçüde iyiliğe hizmet etmesini istiyorsak bireysel bazı farkındalıklardan ziyade, tüm dünyada çok daha büyük toplumsal bir bilinç oluşturulması gerekiyor. Elbette bu bilinç de bugünden yarına oluşacak bir şey değil. Zaten bu teknolojileri veya bunların kullanımını ellerinde bulunduranlar da böyle bir bilincin oluşmasını istemezler. Kaldı ki maalesef bu bilinci oluşturacak araçların çoğu da onların ellerinde. O yüzden de bir türlü gelişemiyoruz. Evet sorun da burada zaten. Teknoloji ilerledi ama biz insanlık olarak ilerlemedik, teknolojinin geliştiği kadar onu yerinde kullanacak kadar bilincimiz ve farkındalığımız gelişmedi. Ve aslında çok büyük bir nimet ve fırsat olan çağımızın yeniliklerini saçma sapan işlerde kullandık-kullanıyoruz. Aslında yaptığımız, bir çocuğun son model bir telefonla ceviz kırmaya çalışmasından çok farklı değil. Teknolojiyi doğru kullanma konusunda bilinç düzeyimiz genellikle o çocuk seviyesinde. Hatta uzmanlar belli bir yaşa kadar çocuklara telefon-tablet verilmesini önermiyorlar öyle değil mi? Aslında maalesef o yaştan sonra da çoğunlukla o bilinç oluşmamış oluyor. E peki ne yapalım kullanmayalım mı? Bu da şu an çok mümkün gözükmüyor. Bir youtube programında konuşmacının şöyle bir şey dediğini hatırlıyorum: ‘’Teknoloji cep telefonu icat edildikten sonra durmalıydı’’. Belki ben de ona novigasyonu ekleyebilirim 😊. Tabi orada konuşmacı aslında teknolojiden yakınmıyor, onu kullanma biçimimizi nazara veriyor. Gerçekten de hayatımızı kolaylaştırması gereken teknolojiyi, biz kendi ellerimizle farkında olmadan zorlaştırmakta kullanıyoruz. Peki çözüm ne?

Çözüm insanlık için her yararlı konuda yapmamız gerektiği gibi, sorunların farkında olan  akl-ı selim insanlar olarak ideolojik, kültürel, toplumsal, ırki, dini vb. farklılıklarımızı bir kenara bırakarak insanlığın ortak değerleri için birleşmek ve çalışmak. Zaten bundan korktukları için farklılıklarla insanların hassasiyetlerini sürekli tahrik edip toplumları paramparça ediyorlar. Bölüp parçalama illa toprakla olmaz. Bunu görebilmek için illa kitaplar okumaya derin analizler yapmaya da ihtiyaç yok. Şöyle bir etrafınıza bakmanız yeterli.

Bu ’’birlik olmalıyız’’ sözü söylemesi kolay uygulaması ise ciddi fedakârlık isteyen bir iş(ya da söz mü demeliydim, neyse). Bu ifadeyi en bölücü insanlardan bile duyabilirsiniz. Kulağa hoş gelen bir sözdür. Bahsettiğim bu fedakarlık kendi doğrularınızdan veya inandığınız değerlerden vazgeçmek demek değildir. Ancak sizle aynı duygu ve düşünceyi paylaşmayan insanlarda da insanlık adına ortak değerleriniz vardır. Bu değerlerin inşası için birlik olmak zorundasınız. Duruşunuzdan taviz vermeden de sabredebilir, fedakarlık gösterebilirsiniz. Sorun kötü insanların varlığı değil iyi insanların birlik olamamsı, kötülerin en ufak bir farklılığı kullanıp sizi ayırdığının farkına varılamamasıdır. Ayırmak ve ayrılmak istedikten sonra farklılıklar bitmez ve bizi kandırmaya daha çoook devam ederler. Biz birbirimizle uğraşırız onlar da kervanlarını yürütmeye devam ederler.

suskun lafazan
suskun lafazan
Önceki
artık, bir boşluk içinde yaşamak istemiyorum.

artık, bir boşluk içinde yaşamak istemiyorum.

Sonraki
Kedi Maması Seçimi: Yavru, Yetişkin ve Kısırlaştırılmış Kediler

Kedi Maması Seçimi: Yavru, Yetişkin ve Kısırlaştırılmış Kediler

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.