Bu konu ile alakalı olarak uzun zamandır bir şeyler yazmak istiyor ancak ne yazmalıyım nasıl yazmalıyım bilemiyordum. Sonra düşündüm ve dedim ki ” Bir yerlerden başlamalı.”. Herkesin hayatının bir yerinde yaşadığı ama yaşadığının “mobbing” olduğundan bile belki de haberinin olmadığı bu işkence türü ile ilgili kendimce bilgilendirici bir yazı oluşturmak istedim. Şiddeti yüksek ya da düşük, hayatımın her döneminde maruz kaldığım mobbingi daha yeni algılayabiliyor olmamın verdiği farkındalık ile düşüncelerimi paylaşmak, böylece belki de birilerine daha içinde bulunduğu durumun kendi suçu değil aslında çevresi tarafından yaşatılan bir şiddet olduğunu anlatabilmek için yazmak istedim.
Mobbing Nedir?
Mobbing TDK’da yer alan en basit tanımı ile “bezdiri” anlamına gelmektedir. Hedefteki kişinin, mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılarak; sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit gibi şekillerde duygusal olarak bezdirme şeklidir. Mobbing dediğimiz bu duygusal şiddete çocuklardan tutun, en yaşlı bireye kadar herkes hayatının her döneminde maruz kalabilir. Kendi hayatımdan da örnekler vererek ilerlemek istediğim bu konuda, mobbingin hayatın farklı dönemlerinde ne şekilde karşımıza çıkabileceğini farklı başlıklar altındaki yazılarda toplamak istedim.
Mobbing uygulayan kişiye “tacizci”, mobbinge maruz kalan kişiye ise “mağdur” denir.
Mobbing Sayılabilecek Hareket ve Davranışlar Nelerdir?
Şimdi sayacağım davranışlar size çok tanıdık gelecektir. Ya siz direkt maruz kalmışsınızdır, ya maruz kalan bir kişiye tanık olmuşsunuzdur.
- Konuşurken sözünün kesilmesi
- Küskünlükler
- Yok sayılma
- Lakap takma
- Görmezden gelinme
- Yapılan işin sabote edilmesi
- Sürekli suçlanma ve eleştirilme
- Uygunsuz şakalar yapılması
- Çocuklara “sana vurana sen de vur” denilmesi
- Dışlanma
- Dedikodu yayılması
- Yapılan işin küçümsenmesi
- Bir kişinin iş yapmasını zorlaştırma
Genellikle mobbingi sadece iş hayatında maruz kalabileceğimiz bir şey olarak bilsekte, aslında ailenin çocuğa, öğretmenin öğrenciye, öğrencinin öğrenciye, hatta sevgili ve eşler arasında da sıklıkla uyguladığı bir şiddettir. Genelde maruz kalan kişi bunun bir mobbing olduğunu idrak edemez. İçine düşürüldüğü konumda, kendini suçlu bulacağı için anlamlandıramadığı bir mutsuzluk ve ezilmişlik hissiyle mücadele eder. Daha ileri ki zamanlarda ise depresyon, özgüven eksikliği, ağır stres ve mesleki başarısızlık kendini gösterir.
Mobbinge Uğrayan Ne Yapabilir?
Mobbing, kanıtlanabildiği zaman büyük bir suçtur. Herkes tarafından bu kadar rahatlıkla gerçekleştirildiğine aldanmayın, insanların bu konudaki bilgilerinin yetersizliği ve maalesef içlerindeki korkuları nedeniyle bu taciz karşı taraflar tarafından kolaylıkla yapılmakta ve suç olduğu maalesef tam olarak bilinmemektedir.
Öncelikle anlamlandıramadığınız bu karanlık duygunun bir “Mobbing” olduğunun farkına vardığınızda okul veya iş hayatı farketmez ilk yapmanız gereken şey bu durumla ilgili açık ve net deliller toplamanızdır. Delil olarak sayılabilecek şeyler, mobbing uygulayan kişi ile yapılan yazışmalar, kamera kayıtları, mailler, verilen işlerin yazılı beyanları, şahitler vb. sayılabilir. Unutmayın toplayabileceğiniz her delil uğradığınız bu işkence durumunu kanıtlayabilmek için ihtiyacınız olan bir hazinedir. Telefon görüşmesi kayıtları normalde karşı tarafın haberi olmadan yapıldığında kesinlikle delil olarak kullanılamayacak belgeler olsa da, eğer başka türlü kanıtlama ortamınızın olmadığına ikna edebilirseniz telefon görüşmelerini de kanıt olarak kullanabilirsiniz.
Ayrıca ALO 170 hattını arayarak kamu veya özel sektör farketmeksizin uğradığınız mobbing ile ilgili yardım alabilirsiniz.
Mobbing konusunda “nasıl olsa bir sonuca varamam/ karşı çıkarsam daha kötü olur” gibi düşünceler ile hepimiz sessiz bir şekilde bu acıyı çekiyoruz. Ve ses çıkarılmadığı ve çıkarılmayacağına duyulan güven neticesinde tacizci olan kişi mobbingi kendine hak görmektedir. Bir kez ses çıkarmak akrşı tarafın algısını bozabilmek için atılabilecek en önemli adımdır. Bunun yaygın bir duygusal şiddet olduğunu bilmek ve neler yapabileceğinizi bilmek iyileşmeniz için ilk yapmanız gereken şeydir.
Devam edecek olan yazılarımda hayatın farklı dönemlerinde görülebilen mobbing türleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.
Umarım birileri için yararı olur.
Kalbinizin sahibine emanet olun !