Son yıllarda artan psikolojik baskı nedeniyle ve beraberinde getirdiği kalp hastalıklarına değinmek istiyorum. Öncelikle bir doktor veya sağlık çalışanı olmadığımı belirtmek istiyorum. Ancak yıllardır yaşadığım ve araştırmayı seven biri olarak edindiğim bilgilere göre kalp çarpıntısını ele almak istedim.
4 yıl kadar önce iş dönüşünde her akşam yürüdüğüm yolda günden güne artan nefes alma sorunuyla başladı çarpıntı şikayetim. Başlarda astım başlangıcı olduğunu düşündüm ancak dinlendiğim halde geçmediğini görünce farklı bir şey olduğunu anladım. Bir yıl boyunca fazla önemsemedim ancak, beni artik zorlamaya başladı ve bir kalp hastalıkları doktoruna gitmeye karar verdim. Muayene öncesi rutin EKG çekiminde 17000 küsür civarı VES ( ekstra atım) tespit edildiği yazıyordu. Doktorun boyunu ve deneyimini aşmış olmalı ki üniversite hastanesinde daha iyi bir doktora yönlendirdi. Oraya gittim ve kalbin atım düzenini takip eden Holter isimli cihazı taktılar. Gerçekten de ciddi boyutlarda ekstra atımlarım vardı. Yanı kalbin düzensiz çalışmasına neden olan, bir durup bir atan değişik atımlar. 15 gün sonraya EPS adı verilen, bacak kasığından girilip kalbin sorunlu bölgesinin tespit edildiği bir işlem için hazırlanmak gerektiği söylendi. 15 gün sonra 1.5 saat süren ufak bir işlemle (ablasyon-sorunlu damarın yakılması ya da dondurulması) hastaneden ayrıldım. Ancak bir ay sonrasında , merdiven çıkarken başımı döndüren, telefonla konuşurken bile nefes almakta zorluk çektiğim, baş dönmesi ve göz kararmaları yaşadığım daha yoğun bir carpintiyla baş başa kaldım. Tekrar hastaneye gittim ve kalp atimlarını düzene sokması gereken iki ilaç kullanmaya başladım. Ama ne çare… En güçlü ilaçlar bile bir işe yaramadı ve sonucunda Trabzonda bir hastanede tedavi olmak için yola koyuldum. Trabzona gitmemin sebebi, kalbin çevresel görüntüsünün alındığı üç boyutlu bir cihazın bulunduğum ilde olmaması. Isin kötü tarafı bu cihaz Türkiye’de sadece 6-7 ilde var. Trabzon Farabi Hastanesinde çift bacak kasık girişli 3.5 saat süren işlem yapıldı. Tek damarın ana damara yakın olması sebebiyle dokunamadiklari için yillar içinde bu durumun tekrardan nuksedecegini öğrenerek hastaneden taburcu oldum.
Çarpıntı herkesin başına gelebilecek bir durum fakat yaşam kalitesini düşürmesi ve ilerleyen zamanlarda kalp yetmezligine neden olmasından dolayı ihmal edimemesi gerekn ciddi bir rahatsızlık. Sizde veya cevrenizde böyle bir durum yaşayan varsa, ilk başta kansızlık sikayetiniz yoksa ve ciddi anlamda nefes almakta zorluk çekiyorsanız hiç vakit kaybetmeden tedavi olmanızı öneriyorum. Sağlık şakaya gelmez…