Muharrem İnce son zamanlarda Türk siyasetinin en belirgin simalarından biri. Büyüğü küçüğü, genci yaşlısı herkesin tanıdığı bir siyasi figür haline gelmeyi başardı. Reklamın iyisi kötüsü olmaz manifestosuyla hem iyi hem kötü tepkiler alarak yoluna devam eden Sayın İnce, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bu seçimlerde de aday olarak kaybetmesine rağmen üst üste 2. kere Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olan ilk siyasi unvanını kazamış durumda. Seçimi kazanır mı bilinmez ama en azından sahip olacağı bir ünvan halihazırda mevcut. Peki Sayın İnce’nin derdi gerçekten bu ülkeyi yönetmek mi, yoksa eski genel başkanından intikam almak mı? Erdoğan’ı yenmeye geliyor yoksa Bay Kemal’i mi? Hazırsanız başlıyoruz…
Muharrem ince Chp’nin gençlik kollarından itibaren siyasete başlamış, partinin bütün kademelerinde görev almış günümüzün en tecrübeli siyasetçilerinden biri. Küçük yaşlardan itibaren siyasete olan yakın ilgisiyle bilinen İnce, üniversite yıllarının başından itibaren Chp içerisinde siyaset yapmaya başlamış. Atılgan tavrı, hırslı yapısı ve dönemin şartlarına göre yüksek eğitim seviyesi ile İnce’nin parti içinde yükselişi kaçınılmaz olmuş. Basamakları adım adım çıkan İnce, önce ilçe başkanı daha sonra Yalova il başkanlığı görevini üstlenmiştir. Tam olarak Chp içinde pişti denebilicek olan İnce, parti kademelerindeki başarılarıyla ilerleyen dönemlerde miiletvekili olmuş yetmemiş partinin Cumhurbaşkanı adaylığına kadar yükselmiştir. Buraya kadar olan kısa İnce hatırlatmasının ardından günümüze dönelim.
Memleket Partisi Chp’ye ihanet midir?
Sayın İnce 2018 seçimlerinin hemen ertesi 202 seçimlerinde tekrar aday olacağını ifade etmişti. Bunun garipsenicek veya eleştirilebilicek bir yanı yoktur ki anayasal bakımdan gerekli şartları sağlayan herkes özgür iradesiyle Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olma hakkına sahiptir. Kemal Kılıçdaroğlu ile ilişkileri hiçbir zaman iyiye gitmeyen ve parti içi iktidar konusunda anlaşamayan İnce, Memleket Partisini kurarak kendi siyasi vizyonunu oluşturmak istedi. İnce’nin bu tavrını yetiştiği ve yedigöbek desteklediği Chp’ye ihanet olarak değerlendirmek siyasi zekasızlık, körü körüne bağlılık ve şuur kaybı olacaktır. 2018 seçimlerinde kazanamamış bile olsa Cumhurbaşkanlığı gibi ülkemiz sınırları içerisinde ulaşılabilecek en yüksek makama aday olan ve 15 milyon oy alan bir siyasinin kendi yolunu çizmek istemesi, siyasi cesaretsizlik yüzünden aday olamayanların boyunduruğu altında kalmak istememesi çok doğal ve rasyonel bir harekettir. Bu sebepten dolayı Sayın İnce’nin kendi partisini kurmak istemesi küçüklükten beri her kademesinde görev aldığı Chp’ye ihanet değildir. İnce kendini alaylı bir dil ile aday gösterip başından savmak isteyenlere karşı yeni bir siyasi oluşum kurmuş ve kendi liderliğini yaptığı bir siyasi parti ile yola devam etmek istemiştir. Hakkı mıdır? Anasının ak sütü gibi…
Kılıçdaroğluna mı rakip Erdoğan’ a mı?
Sayın İnce yaptığı açıklamalar ve güttüğü politikalar ile iktidara partisine çalışıyor ve muhalefete muhalefet yapıyor tarzında eleştiriler almakta. Özellikle 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olduğunu açıklayıp gerekli imzayı topladıktan sonra muhalif kısım tarafından çokca bu eleştirilere maruz kaldı. Gerçek şu ki İnce’nin yaptğı eleştirilerin büyük kısmı muhalafete yönelik. Bunu taraflı tarafsız herkesin kabyul etmesi gerekmektedir. Muharrem İnce’nin kendi iç yapısında Kılıçdaroğluna karşı bir siyasi düşmanlık ve intikam duygusu beslediğine ben de inanıyorum. Özellikle 2018 seçimlerinde ki yaşanılanlar, Kılıçdaroğlu ile yıldızının hiç barışmaması bunun temelinde yatan duygular. Ancak bide İnce’nin muhalefet yönelik sert tavır sergilemesinin mantıksal yanı var. Sayın İnce biliyor ki seçimi ilk turda kazanabilicek potansiyele sahip değil. 2018 seçimlerinde de bunun aynısı yaşandı zaten. Bu yüzdendir ki hedefi evet Kılıçdaroğlu’nu saf dışı bırakmak ve Erdoğan ile ikinci tura kalmak. Muhalefete alternatif oluşturmak, ikinci tura kalan kişi kendisi olmak ve tabi Kılıçdaroğlu ile arasının bozuk olması dolayısıyla Sayın İnce daha çok muhalefete muhalefet etmekte ve saf dışı bırakmak istemektedir…
İnce, kendi liderliğini oluşturmak ve uzun süredir kazanamayan muhalefete alternatif sunmak amacıyla parti kurdu ve adaylığını açıkladı. 2018 seçimlerinde kısa bir vakitte halk ile kurduğu etkileşim ve aldığı etkileyici oy oranı da bunun olmasında rol oynayan önemli faktörler. Gençlere olan yakınlığı, heyecanlı siyaseti ve Chp’ye göre şu an daha milliyetçi çizgi de durması kendisi için önemli artılar. Ancak bu artılar onun hedefine ulaşması için yeterli olacak mı burası şüpheli. Nitekim İnce yıllardır değişmeyen kemik bir Chp oyuna da muhalefet etmek için sahneye çıktı. Geçmişten beri Chp içinden çıkan partilerin tek başlarına başarılı olamadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle İnce’nin şansı ezelik rakibi(!) Kılıçdaroğluna göre daha düşük gözükmektedir.