Dijital Okuryazarlık- 9.Hafta (Yaşam boyu öğrenmek)

               Herkese tekrardan merhaba!! Bu hafta dijital okuryazarlık dersimizde yaşam boyu öğrenmenin nasıl tanımlanabileceği ve aslında tam olarak neleri ifade ettiği hakkında konuştuk. İlk olarak doğumdan ölüme kadar tüm yaşam süreçlerini kapsayan bir öğrenme tanımı vardır. İkinci tanım ise bireylerin kişisel ve mesleki anlamdaki gereksinimleri, öğrenme ihtiyaçları, istekleri ve zaman zaman da zorunluluklarına dayanır. Üçüncü tanım ise bireyin yetenekleri, becerileri ve gelişimi doğrultusunda kendine sağladığı katkılar olarak düşünülebilir. Dördüncüsü ise gelişen dünyamızla birlikte insanların kendisine isteyerek ya da zorunlu olarak katması gereken öğrenim süreci olarak hayatımızın bir parçası olarak düşünebiliriz. Yaşam boyu öğrenme bireylere birçok alanda fayda sağlar. İnsanın kendine herhangi bir alanda katacağı bilgi gelecekte o insana birçok alanda fayda sağlayabilir. Örnek olarak sosyal, ekonomik, eğitim gibi birçok alanda kendimizde önemli bir gelişim, yükseliş, refah ve başarı sağlayabiliriz.

               Öğrenme becerilerine sahip olabilmek, hayatımızın her alanında devamlı öğrenen, kendine bir şeyler katabilen bir kişi olabilmek için en başta bir motivasyonumuz olmalıdır. Motivasyon bizi hedeflerimize, isteklerimize, ihtiyaçlarımıza ve daha birçok duruma ulaşabilmek adına verdiğimiz çabada kendimize olan güvenimizin artmasına, kendimize kattığımız bilgiler ve becerilerde daha tatmin olmamıza, daha sağlam adımlar atabilmemize sebep olur. Ayrıca konumuz olan yaşam boyu öğrenmenin temelinde de öz motivasyon oldukça önemlidir. Motivasyon içsel ve dışsal motivasyon olmak üzere 2 başlıkta incelenebilir. İçsel motivasyon yapmak istediğimiz şeylerle ilgilidir. Bir eylemi yaparken sonucunda karşılıksız, doğal bir şekilde doyum elde ettiğimiz, tatmin olduğumuz ilgi çekici eğlenceli şeyler içsel motivasyonu kapsar.  Dışsal motivasyon ise daha çok yapmamız gereken şeyler ile ilgilidir. Genellikle dıştan bir kazanım bir ödül elde edilir. Yapmamız gereken eylemlere motive olurken dıştan bir ödül, kazanım, başarı gibi dıştan gelen sonuçlara bağlı olur. Bir insan içsel motivasyonunu her zaman daha yüksek tuttuğu sürece daha başarılı olabilir çünkü dışsal motivasyonun kazanımları bize her zaman sağlanamayabilir.

               İkinci bir önemli konu ise elde etmek, kazanım sağlamaktır. Kişi öğrendiklerini, kendine kattığı yeni bilgi ve deneyimleri hayatının herhangi bir alanında kullanarak, ilişkilendirerek ya da başkalarına aktararak hem bu bilgilerin ve eylemlerin tazelenmesine hem de başkalarının da  bu konular hakkında farkındalık kazanımlarına vesile olmuş olur.

               Aramak ve araştırma yapmak da yaşam boyu öğrenebilme konusunun önemli maddelerinden biridir. Elde ettiğimiz bu bilgilerde kişisel bir anlam arayabildiğimizde öğrenme genellikle başarılı olmuş demektir. Gerçekleri anlamadan, bilgileri bağlama oturtmadan, ilişkilendiremeden ve kısaca anlamlı bir hale dönüştürmeden öğrendiğimiz bilgilerin kalıcılığı yoktur. Bu eylemleri ve bilgileri sık sık hatırlamakta zorlanabiliriz. Bu sebepten dolayı yaşam boyu kalıcı hale gelebilmesi adına aramak, araştırma yapmak, bilgileri tazelemek, sorular sormak ve ilişkilendirmek oldukça önemlidir. Bu eylemleri ve yeni bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirin. Doğruluklarını, faydalarını, kazanımlarını ve size katacağı tecrübelerin, başarıların ya da imkanların neler olacağını değerlendirin. Kriterlerinizi de bunlara göre belirlemeniz oldukça faydalı olacaktır.

Referanslar:

Dijital okuryazarlık- 9. Hafta Ders Videosu

https://tunews.weblog.tudelft.nl/2019/06/

Şevval
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Kırmayın Kırılmayın
Sonraki
Dr. Brandt Ürünleri

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.