Zeytin Ağacı Dizi İncelemesi (Nedir Bu Aile Dizimi?)

Fotoğraf sahibi: Marzena7 (@Marzena7 on Pixabay)

 

Zeytin Ağacı Dizisinin Konusu Nedir?

 

“Hayatımızda bazı şeyleri tekrar tekrar yaşıyorsak ya da hep aynı döngü farklı şekilde karşımıza çıkıyorsa, buna geçmişimizden gelen bilmediğimiz bir yara sebep olabilir mi? Geçmiş deyince sadece kendi geçmişimiz gelir aklımıza. Oysa büyük annelerimiz, büyük babalarımız ya da onların anne-babaları da bizim geçmişimize dahildir. Sizce sağlık sorunlarımız, darmadağın olan ilişkilerimiz, maddi ve manevi kayıplarımızın altında kuşaklar öncesine dayanan bir yara olması mümkün mü? Ve sadece o yarayı görüp kabul ederek bütün bunları değiştirebilir miyiz? Geçmişin bizi ne kadar etkilediğini bilseydik onunla yüzleşmekten yine de kaçar mıydık? Ya da biz kaçsak bile o bizim peşimizi bırakır mıydı?”

Geçtiğimiz Temmuz ayında “Netflix” platformunda başlayan “Zeytin Ağacı” dizisi klasik bir türk dizisi olarak gözüksede daha derinine indiğimizde çok farklı hikayelerle birlikte kalıtımsal travmaları işleyen farkındalık dolu ve sürükleyici bir dizi olarak karşımıza çıkıyor. 

  •  Başrollerinde “Tuba Büyüküstün (Ada), Murat Boz (toprak), Fırat Tanış (Zaman Bey), Boncuk Yılmaz (Sevgi) ve Seda Bakan (Leyla)” yer alıyor.  Üç yakın arkadaşın hayatına değinen dizi Sevginin hastalığının nüksetmesiyle birlikte daha da sürükleyici bir hal alıyor. Hastalıkla beraber karakterlerin hem dostlukları hem de hayata karşı farkındalık seviyeleri değişiyor.  
  • Sevgi yeni bir tedavi yöntemi olarak “Aile Dizimi” metodunu deneyimlemek istiyor ve üç arkadaşın Ayvalık serüveni başlıyor. Ada ve Leyla Sevgi için çıktıkları bu yolculukta kendi köklerine inerek hayatlarındaki sorunların sebebini keşfediyor. Zaman Bey sayesinde her seansta hayatlarının farklı bir noktalarını keşfediyorlar. 

 

 

Peki Nedir Bu Aile Dizimi? 


Travmaların kökenine inilen ve bu gün yaşadığımız sorunları köklerimizde çözmemizi sağlayan bir terapi çeşitidir. Dizide bu terapi şekli “köklerdeki yarayı bulup, ona dokunuş yapmak.” şeklinde ifade edilen terapinin temelinde yer alan rol-play yöntemi aktalardan aktarılan travmatik-genetik aktarımları tekrardan canlandırarak çözümlendirme üzerinedir. Kısaca şuanki hayatımızdan geçmişin yüklerini kaldırmak diyebiliriz. Her ne kadar bilindik bir terapi çeşidi olsa da aile dizimi seansları bu diziyle birlikte tekrardan gündeme gelerek popüler olduğunu görüyoruz. 


Neden Zeytin Ağacı? 
 


Zeytin ağacı sembolü tarihler boyunca barışın simgesi olmuştur. Tüm kaynaklarda bolluk, refah, yeniden doğuş ve arınma üzerine konularda sembolize edilmiştir. Kısacası insanlık için önemli erdem ve değerlerin sembolüdür diyebiliriz. Dizide de bu ağaç metafor olarak kullanılıyor. 

Bir bölümde Zaman Bey Ada’ya zeytin ağacının kökündeki problemi göstererek:

 “Köklerindeki problemleri çözemeyen zeytinin iyileşmeyeceğini” 

ifade ediyor. Genel olarak zeytin dalının barış simgesi olarak hafızalara kazındığını düşünürsek dizide verilmek istenen mesaj basitleşiyor. Köklere inmeli ve köklerdeki sorunlarla barışmalı ki dallar huzur içerisinde yaşam döngüsüne devam edebilsin. 
 



Türk Dizileri Arasında Zeytin Ağacının Bu Kadar İlgi Çekme Sebebi Nedir? 



Hem başarılı hem de sevilen oyuncu kadrosuyla başta oldukça ilgi çekici bir yani var. Dışarıdan bakıldığında ilk izlenim olarak ne kadar klasik bir türk dizisine benzese de içimizde köklerde olan sorunları çözümleme isteği uyandırıyor.

Belki de senelerce üzerimize yük olmuş çoğu durumu anlamlandırmamız için bize bir ışık oluyor. Bunun dışında karakterler o kadar olaya hakim ve derinden hissederek oynuyorlar ki seyirciye bu enerjiyi muazzam bir şekilde geçiriyorlar. Dizi spiritüel uyanış sürecimizdeki kilit noktalara da dikkat çekerek aslında izleyicinin anlam ve arayış yolculuğunu da destekliyor. 

ece-sertkaya
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
TAARE ZAMEEN PAR(HER ÇOCUK ÖZELDİR)

TAARE ZAMEEN PAR(HER ÇOCUK ÖZELDİR)

Sonraki
YOK OL PİŞMANLIKLARLA…

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.