Evet, Yüzüklerin Efendisi kitap serisini incelemenin vakti geldi. Öncelikle serinin teknik yapısına değinip akabinde hikayede kısaca neyin anlatıldığından, nihayetinde de neleri beğenip neleri beğenmediğimden bahsedeceğim.
Her ne kadar Tolkien‘in eserleri farklı yayıncılıklara dağılmış olsa da hakkında en çok söz ettiren Yüzüklerin Efendisi serisi Türkiye’de “Malum Yayıncılık’ın” tekelinde. İki farklı seçenekle satışa sürülen Yüzüklerin Efendisi, üç ayrı kitap ya da tek cilt olarak satın alınabilmekte. Ancak belirtmeliyim ki tek cilt olan gerçekten para kazanmak için yapılmış. Ağır, ince ve gerçek bir tek ciltten ziyade “tek cilt hissi” vermeye odaklı üretilmiş. Okuması zor ve kapağın kalitesizliğinden her açıldığında biraz daha hasar görüyor. Ayrıca yeşil kapağı sadece kuşe bir kılıf, aslında içi pembe ile kırmızı arasında bir renkte. Üç farklı kitap şeklinde aldığınızda rafınızdaki görsellik daha farklı tecelli bulsa da en azından yukarıda saydığım problemlere rastlamıyorsunuz. Kitabın çevirisi gerçekten güzel yapılmış, hatta ileri giderek İngilizce halinden daha iyi olduğunu söyleyebilirim.
Seri fantastik roman türünde, çoğunluk artık bu türe aşina olsa da bilmeyenler için kısaca fantastik türde hikaye, bulunduğumuz dünyadan farklı bir gezegende veya farklı bir evrende geçebilir ve bu evrenlerin kurallarını yazarın kendisi belirler.
Kitap (ya da kitaplar), kullananı şeytani işler yapmaya yöneltip içini çürüten bir güç yüzüğünden kurtuluş hikayesini anlatıyor. Frodo, Gandalf, Merry, Sam, Pippin ile başlayan yolculuğa Gimli, Legolas ve Aragorn da ekleniyor ve Yüzük Kardeşliği’ni oluşturuyorlar. Yüzüğü yok etmek için çıktıkları yolda binbir zorlukla karşılaşıyorlar ve Orta Dünya’nın farklı noktalarında bir o kadar da olay gerçekleşiyor.
Spoiler vermeden kitapların hikayesinin kısaca böyle olduğunu söyleyebilirim. Aşağıda ise artıları ve eksileri yer alıyor.
Artıları:
+ Fantastik türünde ilkleri ortaya atan bir yapım. Yüzüklerin Efendisi olmasaydı birçok yapımda gördüğümüz Elfler, Orklar, Goblinler, Cüceler, Hobbitler de var olmazdı.
+ Kitaptaki kardeşlik anlayışı kimilerinin hoşuna gidebilir.
Eksileri:
– Hikaye yolculuk üzerine olduğu için sadece yürüyorlar. Bu durumun hikayeyi bazen sıkıcı hale getirdiği zamanlar oluyor.
– Yazar bazen betimlemelerde kendini kaybedip yeni geçilen bir yerin tarihini de anlatmak arzusu ile okuyucuyu bezdiriyor ve bunu çok sık yapıyor.
– Savaşlar kestirip atılmış, bu konuda Jack Peterson’un filmleri gerçekten iyi iş çıkarıyor, ancak filmler de sütten çıkma ak kaşık değil.
– Mücadele sekansları kötü, ölüm kalım mücadelesinden çok tiyatroya benzemiş. Ki serinin yazar I. Dünya Savaşı‘nda bulunmuş birisi, daha iyisini beklerdim.
– Sadece yürümeleri gerçekten çok kötü, kitap gereksiz derecede uzuyor.
– Her şey olup bittikten sonra Shire’a geri dönüp basit işleri kovalıyorlar, gereksiz olmuş.
– Aman’a gitme olayı yine kestirilip atılmış, kesinlikle Silmarillion’u okuyana kadar ne olduğunu anlayamadım.
– Elfler üstünkörü anlatılmış, amaçlarını sadece kitapları okuyarak anlayamıyorsunuz.
– Dol Amroth Prensi Minas Tirith Muharebesi’ni tek başına kazanmış gibi anlatılmış, oynadığı rol büyük dahi olsa bu şekilde laf ebeliği yapılmamalıydı.
– Gandalf ellerini kollarını bağlayıp, dilediğini yapmasına engel olan gizli bir güç varmış gibi davranıyor. Aslında o güç yazarın ta kendisi. Yazar Gandalf’ı takıldığı bütün noktaları çözmek için kullanmış. Ancak Gandalf’ın tek hareketiyle çözebileceği noktalarda onu pasif bırakıp sorunu farklı karakterlere çözdürüyor. Bu da mantığı azaltıyor.
Ne Zaman Almalıyım?
Serinin tek cilt hali şu anda İdefix platformunda 185 liradan 120 lira civarına, tekli kitaplar 70 lira civarından %30 indirimle 40 lira civarına düşmüş. İndirim döneminden sonra okuyorsanız indirim beklemenizi tavsiye ederim, keza bu fiyatlara kesinlikle kitap alınmaz, her ne kadar bir yazar olarak bunu dile getirmek bana acı verse de gerçekler böyle.
İçeriğimizi beğendiyseniz, daha fazlasına ulaşmak için, sitemiz: “Asiller Topluluğu Özgün Edebiyat Bloğu”muzu ziyaret etmeyi ve de arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.
Şimdi tıklayın! https://www.asillertoplulugu.com/