Öykü işe gitmek için sabah evden çıkıyor. Her gün işe yürüyerek gidiyor ve bugün değişiklik yapmak adına otobüs tercih ediyor. Bindiği otobüs ise kaza yapıyor. Pekala, geri sarıyoruz; Öykü sabah kalkıyor ve işe yürüyerek gidiyor. Yürüyerek gittiği esnada bileğini burkuyor ve yere düşüyor. Olmadı mı? Tekrar… Öykü sabah işe geç kalacağı için otobüs tercih ediyor ve işe geç kalıyor.
Yukarıda Öykü’nün üç farklı durumundan bahsettik. Tahmin edeyim sizi etkileyen yalnızca kaza yapması ve ayağının burkulması oldu. Oysa Öykü bir işe sahip, öykü sıcak bir yuvaya sahip, Öykü yürümeyi seviyor fakat tek bir olumsuz durum bütün olumlu durumları görmeye engel oluyor. Şimdi teker teker beraber inceleme yapalım.
İlk durum: Hayatta her şey planlı, düzenli giderken yaptığımız bir seçim bizi etkiler ve olumsuz duruma sebep olur. Öykü kaza yaptı fakat sonuç olarak hala hayatta (evet hayatta) Peki Öykü ne kazandı? İlk olarak; Otobüsle gitmeyi seçersem, kaza ihtimali var, bilmeliyim. İkinci olarak; Seçtiğim eylem beni etkiliyor ama ben seçtim, bu benim seçimim, kabullenmeliyim.
İkinci durum: Her zaman yaptığım eylem bana her zaman aynı sonucu vermeyebilir, beni olumsuz etkileyebilir. Peki Öykü burada ne kazandı? İlk olarak; bilmeliyim ki aynı eylem farklı sonuç doğurabilir. İkinci olarak; bu sonucun doğmasında benim rolüm var mı? Varsa ne?
Üçüncü durum; Bazen eylemi doğru yaptığımı bilsem bile istediğim sonucu vermeyebilir. Sonuç ne oldu? Öykü geç kaldı. Peki ne kazandın buradan Öykü? İlk olarak; Hayat her zaman planladığımızı vermez. İkinci olarak; Geç kalırsan, hayatı kaçırırsın.