Spor aktiviteleri ve organizasyonları özellikle son 10 yıldır revaçta. Spor yapmayı seven, sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getirmiş insanlar için spor organizasyonları hem sosyalleşmek hem de farklı yerleri gezip keşfetmek için biçilmiş kaftan. Gittiğim organizasyonlarda gördüğüm kadarıyla spor yapmayı seven ve düzenli spor yapan insanlar için spor organizasyonları hem bir eğlence aktivitesi hem de sosyalleşme aracı olarak görülüyor. Seyirci olarak katılan da birçok kişi bulunmakta. Sonuç olarak spor ve turizm birleştiğinde spor turizmi ortaya çıkmış oluyor. Terim daha yeni ama üzerine yazılmış birçok makale bulunmakta. Bu makaleler üzerinden spor turizminin Türkiye’deki etkilerini anlatmayı amaçlıyorum.
Mart ve Nisan’daki spor organizasyonlarının iptal edilmesi bir yana, Türkiye’de koşu yarışları adına düşünecek olursak neredeyse her ay koşu yarışı yapılıyor. Ülkenin farklı yerlerini tanıtım ve spora teşvik amaçlı yapılabilen bu yarışlar birçok ülkeden sporcuları ve sporcu ailelerini Türkiye’ye çekmekte ve ülke tanıtımına katkı sağlatmaktadır. Örneğin, Fransa’dan gelen bir yarışmacı hem yarışın yapıldığı bölgeyi keşfeder hem de Türkiye ile ilgili olumlu bir fikir edinmiş olur. Yapılan bu sportif organizasyonların ülke turizmine katkısı yadsınamaz.
Yurtdışı yarışlarıyla ilgili bilgim yok maalesef fakat Türkiye’deki yarışlar için şunu söyleyebilirim, büyük bir gönüllü ağı ve yarışlarda sporculara hizmet etmek için yüksek motivasyonlu genç bir topluluk var. Özellikle sporla ilgili insanlar veya benim çevremden örnek verecek olduğumuzda spor bilimleri okuyan öğrenciler spor organizasyonlarına katılabiliyor ya da gönüllü olabiliyorlar. Bisiklet sürmeyi seven veya branşı bisiklet olan gençler herhangi bir sebepten yarışamıyorlarsa bisiklet yarışlarının havasını solumak için bile organizasyonlarda gönüllü olabiliyorlar. Örneğin; bisiklet sürmeyi profesyonel anlamda amaç edinen gönüllüler bir bisiklet yarışına sadece lojistik veya işleyişte değil aynı zamanda organizasyon sonunda geri dönüşleriyle de katkı sağlıyorlar. Algıda seçicilik yaparak eksik olan veya fazla olan herhangi bir şeyi görüp organizasyon takımına bildirdiklerinde o bisiklet yarışının bir sonraki seneye gelişmesine katkı sağlayan gönüllüler buna karşılık olarak ciddi bir sosyal çevre kazanırlar.
Spor organizasyonlarının ülke tanıtımına katkısının yanı sıra ülke ekonomisine de katkısı büyüktür. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi’nden Yardımcı Doçent Doktor Yüksel Öztürk ve Dr. İrfan Yazıcıoğlu, spor turizmi gibi alternatif turizm faaliyetlerinin gelişmekte olan ülkeler ve bu ülkelerdeki kırsal bölgelerin kalkınmasındaki rolünün büyük olduğunu yazmıştır. Ülkenin farklı şehirlerinden gelen sporcular, onların destekçileri ve aileleri yarışın olduğu şehirde otel bulurlar; gittikleri yer oldukça turistik bir yerse starttan 2-3 gün önceden gelip bölge turlarına katılırlar. Bölge esnafına para kazandırır ve bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlarlar. Yarış organizasyonlarının olduğu hafta organizasyon komitesinden tutun bölgedeki restoranlara kadar işletmelerin ekstra çalışana ihtiyaçları olur. Bu durum da sportif aktiviteler sayesinde istihdamın artışını sağlar.
Spor turizminin ülkemizde gelişmekte olduğu ve popülerliği bir gerçek. Spor amaçlı faaliyetlerin ülke turizmi ve turizmin ülkeye ekonomik katkısı önemli. Florida Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre düzenlenen spor organizasyonlarının düzenlendiği bölgede olumlu etkisi olmakla beraber hali hazırda bölgenin imkanlarını kullanmak ve gönüllü elemanlar organizasyon maliyetini dengelemektedir. Ayrıca ek olarak spor turizmi ve yapılan aktiviteler bölgenin insanını organizasyonun bir parçası konumuna getirmekte. Toparlayacak olursak, spor turizminin hem çalışanlar hem de yarışanlar için karşılıklı bir kazanç olduğunu belirtmeliyiz. Spor organizasyonlarının organizasyonun yapıldığı bölgenin istihdam sağlaması açısından önemli ekonomik getirileri bulunmasının yanı sıra profesyonel olan veya olmayan sporcular için de bir sosyalleşme ve sağlıklı yaşam aktivitesi konumunda olması bu durumu her iki taraf için de faydalı kılar.