Eskisi kadar sık olmasa da hala markette veya logosunu gördüğümüzde “ya bu red bull nasıl para kazanıyor” diye kendimize veya yanımızdakilere sorarız. İşte bu sorunun cevabını sizinle paylaşıyorum. Aklınızda bir daha yer etmiyor ve red bull ne kadar ve nasıl kazanıyor biliyor olacaksınız.
Red bull 2019’da 7.5 milyar adet enerji içeceği satmış. Bu ne demek oluyor? Dünya’daki her insana 1 adet Red bull satmışlar gibi düşünün. Bu efsane sayıya rağmen sattıkları tek şeyin sadece enerji içeceği olması sizi şaşırtıyor olabilir.
Peki bu adamlar nasıl oluyor da her etkinliğin, atletin, futbolcunun, Formula 1 takımının arkasında önünde veya başındalar? Bu adamlar nasıl bu kadar para kazanıyor ve harcıyor? Açıklıyorum.
Red bull Nasıl Para Kazanıyor?
Bu sorunun tek cevabı Red bull’un tam bir pazarlama canavarı olmasında yatıyor. Aklınıza gelebilecek her türlü büyüklü küçüklü etkinlikte red bull sponsorluğunu veya sahipliğini mutlaka görürsünüz. Kısacası mutlaka logoyu bir şekilde görmenizi sağlayarak sizin markayla istemsizce etkileşimde kalmanızı sağlıyorlar. Adrenalinin olduğu her yerde Red bull da mutlaka yer alıyor.
Şimdi gelin birkaç istatistiğe bakıp bu durumu daha iyi anlayalım.
1 adet red bull’un maliyeti yaklaşık 0.09 dolar yani şu anki kurla 72 kuruş yapıyor.
Batı dünyasında 1 adet red bull’un toptan fiyatı 1.87 dolar.
Batı dünyasında 1 adet red bull’un perakende fiyatı ise 3.59 dolar.
Red bull’un 7.5 milyar adet satış yapması onlara yaklaşık 6 milyar dolarlık bir gelir sağladı. Bunun üçte birini ise yine pazarlamaya harcadılar.
Herkesin en az bir kez duyduğu bir etkinlik olan Felix Baumgartner‘ın uzay atlayışını finanse eden Red bull, bu iş için 50 milyon dolar harcayıp 6 milyar dolarlık global bir değer yarattı.
2006’da Red bull’un satın aldığı Red bull New York futbol takımının maliyeti 25 milyon dolar olurken, takımın şu anki değeri 290 milyon dolar civarında.
Red bull’un Sahip Olduğu Takımlar
Red bull yaptığı sponsorluk anlaşmalarının yanında kendi spor takımlarını da bir bir portföyüne ekliyor ve durdurulamaz yükselişine devam ediyor. 11 spor dalında 15 takıma sahip olan Red bull’un takımlarını aşağıda listeliyorum.
- FC Red Bull Salzburg (Futbol)
- RB Leipzig (Futbol)
- New York Red Bulls (Futbol)
- Red Bull Brasil (Futbol)
- FC Liefering (Futbol)
- Red Bull Racing (Formula 1)
- Scuderia Toro Rosso (Formula 1 kardeş takım)
- Team Peugeot-Hansen (Rallikros yarışı – Red Bull sponsor)
- EKS Audi Sport (Rallikros yarışı – Red Bull sponsor)
- Red Bull KTM Factory Racing (MotoGP)
- Red Bull KTM Tech 3 (MotoGP/Moto2)
- Red Bull KTM Ajo (Moto2/Moto3)
- EC Red Bull Salzburg (8 kez Buz Hokeyi Şampiyonu)
- EHC Red Bull Munchen (Buz Hokeyi)
- Red Bull Extreme Sailing Team (Yelken)
- Red Bull Skate Team (Kaykay)
- Red Bull Surfing Team (Sörf)
Redbull bu takımları aynı spor dalındaki sporcuları yetiştirmek ve iyi sporcular yapmak için kullanıyor. Takım kendi takımı, etkinlik kendisinin, sporcuyu da kendisi yetiştiriyor. Tam anlamıyla win-win bir senaryo yaratarak ve kazandığını pazarlamaya yatırarak redbull içen bir kitle yaratıyorlar. Bunu gençlerin katıldığı etkinlikler, bulunduğu bölgeler ve eğitim kurumlarında ücretsiz içecek dağıtımlarıyla alışkanlık haline getiriyor. Taktik müthiş, biz de böyle seyredip yorum yapıyoruz işte 🙂 Yazımı üniversitede mini cooper ile redbull dağıtan kızlara sarf edilen cümleyle bitiriyorum:
Ben de bi redbull alabilir miyim?