Psikolojik Davranışları Yorumlama

Bildiğimiz üzere insanlar iş, aşk, sosyal kısacası hayatının her anında psikolojik açıdan birçok şey yaşar. Ve bu psikolojik şeyler  insanın karakteristik özelliklerinden tut o gün yediği yemeğe kadar her şeyi değiştirebilir.

Biz de bugün burada insanların yaşadığı psikolojik durumları nasıl ifade edebildiği ya da bunları bizim dolaylı yoldan nasıl anlayabildiğimizi konuşacağız. Öncelikle insanlar konuştukları veya tartıştıkları sıradan bir konu hakkında kafa yormazlar ve o konuşma genellikle orada son bulur. Fakat bu konuşma yaşadığı garip bir durum veya herhangi konu hakkında onu meraklandıran veya etkileyen bir konuşmaysa ciddiye alırlar. Ya da bu konuşma kişinin değer verdiği biri veya rol modeli tarafından yapılıyorsa ve özellikle bu bir eleştiriyse bunlar bu noktada tamamen farklılaşır.

Bunun örneklerini ise günlük hayatta görmemiz mümkün. Örneğin bir çocuk ailesinden yaptıklarıyla övgü ve ilgi bekler. Bu ilgi ve alakayı görmediği zaman ailesinden herhangi bir beklentiye girmez. Şayet ilgi ve övgü beklerken yaptıkları karşısında cezalandırılırsa veya kötü bir muamele ile karşılaşırsa tam burada psikolojik yönden olumsuzluklar görünmeye başlar.

Gerçek hayattan örnek verilmek istenirse; yaptığı şeylerle ilgili hep sorgulanan ve üzerinde baskı hisseden kişilerde uyku sırasında bazı rahatsızlıklar gözlenmiştir. Uykuları boyunca bütün gün yaptıklarını anlatan ve bunlar için özür dileyen psikolojik rahatsızlıklar mevcut. Ya da bunun gibi uyku anında yapılan diş gıcırdatması ya da fiziksel bozukluklar bunların örnekleridir. Bazı insanlar -çoğu örneğini gördüğümüz-  yazdığı roman masal gibi şekillerde de dile getirir. En bariz örnekten yola çıkarsak Franz Kafka kompleksleri yüzünden iç dünyasında kendini sürekli küçümser. Hayvanların ağzından anlattığı birçok öyküsünde kendi iç dünyasını yansıtır. Dönüşümde de gördüğümüz gibi karakterimiz böceğe dönüşür: aslında Kafka kendi vücudundan tiksinen ve kendini küçük gören biri olduğu için kendini böceğe benzetir.(sakın Kafka gibi olmayın çünkü kendisi öldüğünde arkadaşına yazdığı şeyleri yakmasını söylemiştir ve şu an çoğu birer başyapıt :D)

Bu gibi durumları fark etmek için bir psikolog olmak veya psikoloji okumak gerektiğini düşünmüyorum. Bir kişiyi tam tanıma durumunuzda veya iç dünyasına girdiğinizde davranışlarını okuyacak duruma gelirsiniz. Sadece gözlem yeterli?*

tata21
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bu sivilceleri sıksak da mı saklasak sıkmasak da da mı saklasak

Bu sivilceleri sıksak da mı saklasak sıkmasak da da mı saklasak

Sonraki
Kırmızı Çizgiler

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.