İnsanlık tarihinin en tartışmalı konularından biri ırkçılık sorunu olabilir. Bu problemin, en yaygın çeşidi, günümüzde dahi devam eden ten rengi ayrımcılığına dayanan versiyonudur. Tarihte, bu problemin getirdiği dezavantajlara karşı mücadele eden sayısız kahramanlardan biri ise 580 yılında dünyaya gözlerini açan Bilal’dir. Basit bir köleyken, benimsediği değerleri ve inandığı din uğruna verdiği savaş, büyük bir başarı hikayesi olarak bilinmektedir. Cesur tavırları ve tutkuyla bağlı olduğu inancı sebebiyle yaşam öyküsü, bir çok yönetmen tarafından beyaz perdeye taşınmıştır. Bunlardan biri ise, orijinal adı “Bilal: A New Breed of Hero” olan animasyonun, Türkçe uyarlaması “Özgürlüğün Sesi: Bilal” olarak seyirci karşısına çıkmıştır.
Filmin Konusu Nedir?
Film, Hz. Muhammed döneminde Mekke’de yaşayan Afrika kökenli Bilal’in hayatını ve onun özgürlük mücadelesini anlatmaktadır. Karakterler arasında dönemin önemli isimleri olan, Ebu Bekir, Hamza, Ümeyye ve Safvan da yer almaktadır. Filmde Bilal, kız kardeşi ve annesi ile bugün ki Etiyopya olarak bilinen Habeşistan topraklarında yaşarken küçük yaşta kötü adamlar tarafından saldırıya uğrar ve annelerini kaybederler. Bu kötü adamlar tarafından kendisi ve kız kardeşi esir alınarak Arabistan çöllerinin ticaret merkezi olan Mekke’ye getirilip köle olarak şehrin ileri gelenlerinden Ümeyye ‘ye satılır. İslam dini daha doğmamış, Hz. Muhammed’i henüz tanımamış olan Bilal’in, hayatı anlamlandırma arayışı işte bu küçük yaşlardan itibaren başlar. O zamanlarının Mekke gelenekleri ve insanlarının cahiliye adetlerine karşı bir direniş gösteren Bilal, zor şartlar altında sınanarak en nihayetinde özgürlüğünü elde etmek için türlü mücadeleler verir. İslami tarihine ve dini motiflere detaylıca yer verilmemekte, özellikle Bilal’in özgürlük ve iç huzur arayışına odaklanmaktadır. Adaletsizliğin hüküm sürdüğü o dönemde, Ebu Bekir, Bilal’in yüreğinin sesini dinlemesinde yardımcı olup onu desteklerken, Hamza ise cesur karakteriyle savaş tekniklerini ona öğretmektedir.
İzlerken Zevk Veren Bir Animasyon
Eser, animasyon kategorisinde film severlerle buluşmaktadır. Son teknolojik gelişmelerle ışığında, görsel ve grafik tasarım tekniklerinin, filme özenle uygulandığı söylenebilir. Karakterlerin yüz hatları, gerçeğe yakın haline benzer şekilde oldukça net ve keskin bir çizim tekniği kullanılarak esere aktarılmaktadır. Ortaya çıkan başarılı sonucun, izleyicilere keyifli bir görsel şölen sunduğu söylenebilir. Film, Arap Emirlikleri merkezli bir yapım şirketinin imzasını taşımaktadır.
“ 1400 yıl önce adaletsizlik hükmederken, cesaretin doğuşuna tanık olun.”
Filmin Kritiği ve Verdiği Mesaj Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri’nde, 1960’lı yıllardaki özgürlük arayışı ve yakın tarihte büyük yankı uyandıran “Black Lives Matter” olaylarını düşündüğümüzde, bu film ve karakterin serüveni film severlerin ilgisini çekmektedir. Fikir, eylem ve inanç özgürlüğünü kazanabilmek adına yapılan fedakarlıklar, 21. yüzyılın insanları olan bizlere ders verici niteliktedir. Özellikle, toplumda yer edinmiş yanlış davranışlar; gelenek olarak kabul edilerek yapılması mutlaka gerekliymişçesine diretilen durumlarda bizler de Bilal gibi olayları ve insanları, cesaretle sorgulayabiliriz. Bu şekilde hareket edebildiğimiz taktirde, mental olarak kendimizi oldukça hafif ve özgür hissedebiliriz.
Bir diğer açıdan ise İslamiyet’in din, dil, ırk ve renk ayırt etmeksizin, başlangıcından itibaren tüm insanlara seslendiğini, bu film ile bir kez daha hatırlayabilmek mümkün olmaktadır. Filmde çok net ifade edildiği üzere, zamanın Mekke halkı, ten renklerine göre insanlara ayrımcılık yapıp, kötü muamele etmesine rağmen, şehrin en önemli tüccarlarından olan Ebu Bekir ve zamanın en iyi kılıç ustası olan cesur Hamza, Bilal ile bizzat yakından ilgilenerek özgürlük davasında yanında olmuşlardır. Fakat burada altının çizilmesi gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Filmde Hamza ve Ebu Bekir karakterlerinin yüzleri açıkça resmedilmiştir. Bir çok dini içerikli filmde bu önemli sahabelerin suretlerini görmek pek mümkün değildir. Diğer yandan, Bilal’in kendi değerlerini öncü sıraya koyarak hareket edip, iradesini güçlendirerek arttırması filme başarılı bir şekilde aktarılmıştır. Özellikle o dönemde yaşayan toplumun, siyahi insanlara ve kölelere yönelik sosyolojik yaklaşım tarzı açıkça görülebilir. Tüm bunları göz önüne aldığımızda,
- “Özgürlüğün Sesi: Bilal”
film listelerine eklenebilecek bir eser olarak tavsiye edilebilir. Orijinal web sitesine buradan ulaşılabilir. “Bilal Movie“
Filmin fragmanını ve Akon tarafından seslendirilen RedOne işbirlikli jenerik müziğini aşağıda bulabilirsiniz. İyi Seyirler !