Kim Bu Nicolas Flamel?
Nicolas Flamel, 1340 yılında doğmuş olan Fransız bir simyacıdır. Nicolas Flamel’in belirli zamana kadar normal bir insan olarak yaşamını sürdüğü söylenir. Buna ek olarak Nicolas Flamel’in sahaf dükkanının bulunduğu ayrı zamanda soylulara da yazma dersleri verdiği de bazı kaynaklar arasında yer almaktadır. Bu zamana kadar ismi çok sayıda kitapta ve filmde geçmiştir ve bunlardan en çok bilinen film ve kitaplardan birisi ise çoğumuzun da bildiği “Harry Potter ve Felsefe Taşı” dır. Bu kadar çok yerde onun isimlerini duymamızın nedenleri ise kendisinin “Felsefe taşını ve ölümsüzlük iksirini” bulduğunu söylemesidir.
Hayatını Değiştiren Bir Rüya (Nicolas Flamel)
Nicolas Flamel, bir gün uyuduğu esnada rüyasında bir melek görmüş. Melek elinde bir kitap tutuyormuş ve bu kitabı başlarda kimsenin çözemeyeceğini ancak ilerleyen zamanlarda kimsenin yapamayacağını onun yapacağını söylemiş. İlerleyen zamanlarda Nicolas’ın dükkanına Abraham isminde bir yahudi gelmiş ve elinde ki 21 sayfalık el yazması kitabını satmak istediğini söylemiş, Nicolas ise bu kitabı biraz inceledikten sonra rüyasında ki kitap ile aynı olduğunu görünce bu kitabı satın almak istemiştir. Nicolas’ın bu gördüğü rüya, günümüzde hâlâ cevaplanamayan soruların doğmasının temelidir denebilir.
Felsefe Taşı Ve Ölümsüzlük İksiri
Nicolas‘ın bulduğunu söylemiş olduğu;
Felsefe taşının özelliği: Dokunduğu metal(bazı kaynaklarda cıva olarak bahsedilmektedir.) olan her şeyi altına çevirebildiği günümüze kadar gelmiş bir söylentidir.
Ölümsüzlük iksirinin özelliği: Adından da belli olduğu üzere içen kişiyi ölümsüz yapan bir iksir gibi gözükse de tamamen ölümsüz yaptığı söylenemez. İksir içen kişinin sadece ömrünü uzatıyor ve iksir tekrar içilmediği takdirde kişi normal olarak ölüyor. Bazı yerlerde bu iksirin, Felsefe taşını oluşturdukları sıvı ile yapıldığı söylenmekte.
Nicolas Mezarında Değildi!
Nicolas Flamel, 22 Mart 1418 tarihinde (78 yaşında) ölmüş ve mezara gömülmüştür. Simyacının ölümüyle bitecek gibi duran öykü asıl ölümüyle ya da bizim öldüğünü sandığımız zaman ile başlıyor. Felsefe taşı ve Ölümsüzlük iksiri büyük bir çapta duyulmuş eser olmayı başarmışlardı ancak gerçek mi yoksa sahte mi düşünceleri hâlâ sürüyordu. Felsefe taşının Nicolas Flamal ile mezara gömüldüğüne inanan iki hırsız bir gece Nicolas’ın mezarına gitmiş ve mezarı kazarak açmışlardır.
Mezarı açtıklarında görmüş oldukları manzara karşısında hırsızlar şaşırmıştır çünkü ne Felsefe taşı ne de Nicolas Flamel mezarında yoktur. Hayatının çoğu söylentilere dayanan Nicolas Flamel’in buradan sonra ki yaşantısı da söylentilerle devam etmiştir. Nicolas’ın karısıyla birlikte Ölümsüzlük iksiri içtiği ve bir Arap ülkesinde yaşadığı söylentileri mevcuttur. Bu söylentiye ek olarak ihtiyaçları kadar altın elde ettikten sonra Felsefe taşını yok ettikleri de söylenmektedir. Nicolas’ın görüldüğü hakkında ilerleyen zamanlarda güçlü söylentiler ortaya atılmamıştır.
İnanmak veya İnanmamak
Daha önceden de dediğim gibi Nicolas Flamel’in hayatının büyük çoğunluğunu söylentilerle öğrenebiliyoruz yani kesin gerçekler ile değil. Nicolas’ın, Abraham adında ki yahudiden aldığı 21 sayfalık el yazması kitabı ise 17.y.y’da kaybolduğu ve bir kopyası olmadığı için elle tutulabilecek bir şey yoktur. Nicolas’ın eserlerinin hâlâ bir müzede sergilendiği söylenmektedir. İnanıp inanmamak bizim elimizde, bazen insanların normal ve gerçekçi olayların dışında inanmak istediği şeyler oluyor, bu ise onlardan biri olabilir veya gerçek bir olay olabilir. Sanırım bunu hiç öğrenemeyeceğiz.
Tabi ki Nicolas Flamel bir gün çıkıp gelmezse 🙂
Kaynaklar: Fantastik Canavarlar Forum Yazıları ve Mustafa Barış ÖZKÖK’ün yazılarından yararlanılmıştır.
Okurken resmen içine dalıp gittim.
Bence felsefe taşı bulunmuş olabilir şuan 22. yüzyıldayız ve gelişen teknolojiler hepimizin ağzını açıkta bırakıyor ve ölümsüzlük konusuna gelirsek buna katılmıyorum yani ömür uzatabilir ama tamamen ölümsüz yapacağını sanmam sonuçta zorda olsa herşeyin bir sonu vardır .
İksiri gerçekten bulmuşsa ve kullanmaya devam da ederse düzenli bir şekilde bu onu zaten zamana karşı yenilmez kılmaz mı?
Belki gerçektir belki değildir, sonuçta ölümsüzlük iksiri bir kere içince sonsuza kadar ölümsüz yapmıyor,düzenli olarak içmek gerekiyor,o yüzden bence imkansız değil. Ben inanmak istiyorum:)
Yani güzel ama böyle bişey nasıl yani çok çok eskiden bu zamana kadar kalmış bi olay insanlar ozamnda beridir nasıl aklında tutmustur neyse çok güzel Di bende tiktokta görüp goglede araştırdım
merhaba adam ölümsüzlüğü bulmuşsa niye öldü NOKTA.
Allah’a inananın kafası karışmaz tamamen bir oyun olabilir belki de adam o mezarı söylentilerden sıkIıldığı için kendini ölmüş gibi göstermek istemiştir.Ama ölümsüz değil.(NOKTA)
Öncelikle bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim ,
aslında beni bu araştırmaya yönlendiren bir film.
“Derin Kabus” adlı 2014 tarihli bir yapıt. Filmde felsefe taşını arayan bir grup genç ellerindeki şifreli yazıtlar ve ipuçlarıyla taşın bulunduğu yerin Paris’te ki yeraltı mezarlıklarında olduğunu düşünüp kaçak yolla oraya giriyorlar. Film gerçekten ilginçti Simyacının bozulmamış cesedini de buluyorlar belki gerçektir belki de değil dediğiniz gibi bunu hiç bir zaman bilemeyeceğiz.
Irem,
Filmin adi olan As Above So Below, zaten Arap simyacilardan cikma, daha sonra ise latinceye cevrilmis ve alchemy’nin neredeyse mottosu niteliginde bir sozdur.
Bu arada soz konusu alanda Nicolas Flamel’den daha ciddi okumalar icin >>> Edward Kelly ve John Dee’nin yazilarina goz atilabilir.
Bulduysa niye söylemiyo it rabena hep bana olmazki (inanmıyolar çünkü)
Her zaman söylerim gençler bir harika yolun açık olsun Ceyhun kardesim emeğine sağlık umarim hayallerinin ötesinde gelişir hayatin ……
Eski kaynak olarak nereden arastırma yapabilirim bu konu hakkında acaba tesekkürler
Nicolas Flamel hakkındaki eski kaynakların harmanlandığı yer olarak Wikipedia’nın İngilizce versiyonuna bakabilirsiniz.
Ceyhun bey çok kibarsiniz
Bu harika bilgi için teşekkürler! “Ölümsüzlüğü ve Felsefe Taşını Bulduğunu Söyleyen Simyacı”
Ölümsüzlük ve Bilim forumu: https://bilimyurt.com
lütfen kabul et teşekkürler
Belki de felsefe taşını almak isteyen ilk kişi onlar değildi ve onlardan önce davranıp mezarını açan başka birileri daha olmuştur ve flameli de ordan çıkarmıştır.
Yazımda da dediğim gibi: “Sanırım bunu hiç öğrenemeyeceğiz. Tabii ki Nicolas Flamel bir gün çıkıp gelmezse.” Ancak dediğinize gelirsek, ölmüş bir simyacıyı ne diye çıkartıp başka bir yere götürsünler ki?
Elinize sağlık çok güzel olmuş bir çok siteye bakmama rağmen en çok bunu beğendim
Beğendiyseniz sevindim.
1340 ta doğmuş 1468 de 73 yaşında ölmüş allah allah ilginç
1418 olacak. Yanlış yazmışım kusura bakmayın :). İyi okumalar.
Lan bune
Bu abimiz ölmeseymiş .ölmedi diyen ..aynaya bi daha baksın ve okunan sela ya.
Bunlar söylentilerden ibarettir. Yani, Nicolas Flamel gerçekten ölmüş ve kendisini başka bir mezara taşıtıp insanların akıllarında sorular yaratmak istemiş olabilir. Hiç düşünemeyeceğimiz kadar çok olasılık var. Yorumunuzu biraz daha ayrıntılı yazarsanız bu konu hakkında daha iyi fikir alış-verişi yapabiliriz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bu adamın ardından salâ okunduğunu sanmıyorum😀