İlk bilgisayar Babiller tarafından icat edilen abaküs olarak kabul edilmektedir. Yaşadığımız bu dijital çağda kendinizi abaküsle sosyal medya bildirimlerinizi okurken ya da teknolojiye ayak uydurmaya çalışırken hayal edin. Bilgisayarlarımızla neredeyse tüm dünyaya erişebildiğimizi düşünürsek değişimin bu kadar büyük olması inanılmaz değil mi?
Teknolojinin üstel bir hızla ilerlediği göz önüne alındığında ayak uyduranlar ve geride kalanlar olacaktı. Ben ise bu hıza etki eden, yön verenlerden olmak istedim. Hayalim teknolojiyi kovalamak, her sabah uyanıp gece dünyada neler olup bittiğini öğrenmek yerine yeni teknolojiler geliştirmekti. Farkında olsak da olmasak da dijital dünyaya bir noktasından tutunuyorduk. Peki neden bu tutunmayı ve devamındaki süreci bilinçli yönetmiyordum?
Hepimiz dijitalleşme haritalarına sahiptik. Belki gerçek belki kurgu hikayelerimiz vardı ve tüm bu hikayeler haritalarımızla dünyaya açılıyordu. 1899’da Amerika Patent Dairesi Başkanı Charles Duell “Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi” demişti ama veri sayısı günden güne artıyordu, bilgiyi analiz etmek, bilgi ve deneyimi hayal gücüyle bütünleştirmek, endüstri 4.0, IoT gibi keşfedilen değil bizzat biz insanlar tarafından icat edilen ve büyük değerlere sahip kavramlar geliştiriliyordu. Bu gelişime ve inovasyona yalnızca seyirci kalmak istemedim.
Karar verme önce kişinin kendini tanımasını gerekli kılar. Bilgisayar Mühendisliği ya da Sanat Tarihi okumak için ilgi alanlarınızın farkında olmalı, kararlarınızın gerektirdiklerinin bilincinde olmalısınız. Mühendislik takip etmeyi, sürekli gelişmeyi, değişime ve dönüşüme hızla uyum sağlamayı gerektirir. Gerçek bir mühendis yaşam boyu öğrencidir, öğrenci olmalıdır. Seçtiğimiz meslekler kavramlara yüklediğimiz anlamlarla bizde değer oluşturur, öğrenmenin bendeki anlamı mühendisliği benim için değerli kılabilir ya da zorlaştırabilir. Bu aşamada kişinin kendini tanıması, sosyal ve bilişsel yetkinliklerinin farkında olması, ne istediğini bilmesi seçim yapmayı kolaylaştıracaktır.
Bir Bilgisayar Mühendisi olarak ilerleyebileceğiniz birbirinden tam olarak bağımsız sayılamayacak, farklı merkezlerde konumlanmış iş alanları mevcut. Yazılımcı olup mobil, desktop ya da web ortamında çeşitli ihtiyaçları karşılamaya yönelik algoritmalar üretebilir, uygulamalar geliştirebilirsiniz; bilginin öneminin farkında olduğunuz için korunmasının da en az bilgi kadar önemli olduğunu savunabilir, siber bilinç oluşturmak adına siber güvenlik alanında ilerleyebilirsiniz; bilim kurguların aksine yapay zeka ütopyası inancına sahipseniz, gelecek yalnızca girdilere uygun çıktılar üretmek değil girdi ve çıktılara uygun programları oluşturmak diyorsanız yapay zeka üzerine çalışabilirsiniz. Verileri analiz etmek, görselleştirmek, makine öğrenimi, veri bilimi tercih edilebilir diğer seçenekler arasında. Amaç teori ve pratiği birbirinden ayırmak ve burada da devreye Bilgisayar Bilimcisi kavramı girmekte. Bilgisayar Bilimi teoriye daha yakındır ve kökeni matematiktir. Genel anlama bilimciler bir olayın nasıl oluştuğuyla yani teorisiyle ilgilenirken, mühendisler bilimden öğrendikleri teorileri gerçek hayatta uygulamaya çalışırlar.
Yakın zamanda dijital yaka insanlar olacağımızı hatta pandemiyle birlikte sürecin ilk adımlarını attığımızı varsayarsak teknolojide kaliteyi arttırmak için bundan çok daha fazlası gerekecektir. Zaten kullanılmakta olan insana yakınlaşma, insanı anlama ve kullanıcı deneyimini iyileştirme çalıştırmaları özellikle nöroloji ve psikoloji, sosyoloji gibi insan davranışını bilme ve anlama üzerine kurulmuş disiplinler yardımıyla çok daha ileriye taşınacaktır.
Büyük şirketlerin garajla başlayan hikayelerini bilirsiniz. Aslında ana fikir başlamaktır. Kendinizi tanıyın, kariyer hedefinizi belirleyin ve ardından başlayın. Endüstri 4.0’ın ardından beklenen Toplum 5.0’da kendini tanıyan, dijitali yönetebilen bireyler olmak dileğiyle…